Popularny zamiennik cukru może zwiększać ryzyko zawału i udaru. Wyniki badań
Erytrytol, zwany też erytrolem, powszechnie stosowany słodzik, został powiązany ze zwiększonym ryzykiem zawału serca i udaru mózgu. "Stopień ryzyka nie był skromny" - zaznaczył główny autor badania, dr Stanley Hazen. Osoby ze stwierdzonymi czynnikami ryzyka chorób serca, takimi jak cukrzyca, były dwukrotnie bardziej narażone na zawał lub udar, jeśli miały wyższy poziom erytrytolu we krwi. Wynikami podzielono się w czasopiśmie "Nature Medicine".
Erytrytol (erytrol), obok stewii czy ksylitolu, zaliczany jest do często stosowanych zamienników cukru. Smakuje jak cukier biały i z powodzeniem może być wykorzystywany w potrawach czy wypiekach, gdyż łatwo się rozpuszcza i łączy z innymi składnikami. Jedną z jego zalet jest zerowy indeks glikemiczny, co sprawia, że mogą go stosować osoby z cukrzycą. Osoby walczące z nadwagą i otyłością również, gdyż jego wartość energetyczna wynosi 0,2 kcal/ 1 g.
Do tej pory erytrytol uznawany był przez niektórych nawet za najzdrowszy zamiennik cukru. Nowe wyniki badań, które opublikowano w czasopiśmie "Nature Medicine", każą nam inaczej spojrzeć na ten popularny słodzik.
Naukowcy przebadali ponad 4000 osób w Stanach Zjednoczonych i Europie i stwierdzili, że osoby z wyższym poziomem erytrytolu we krwi były bardziej narażone na wystąpienie poważnego niepożądanego zdarzenia sercowo-naczyniowego takiego jak zawał serca, udar mózgu lub śmierć. W badaniach przedklinicznych znaleźli również dowody na to, że spożycie erytrytolu zwiększa ryzyko tworzenia się skrzepów krwi.
Zaczęło się od analizy 1157 próbek krwi pobranych w latach 2004-2011 od osób zagrożonych chorobami serca. Później pobrano próbki od kolejnych ok. 3 tys. osób. Około trzy czwarte uczestników badania we wszystkich trzech populacjach miało chorobę wieńcową lub wysoki poziom ciśnienia krwi, a około jedna piąta miała cukrzycę. Ponad połowę stanowili mężczyźni w wieku 60 i 70 lat. We wszystkich trzech populacjach naukowcy odkryli, że wyższy poziom erytrytolu wiązał się z większym ryzykiem zawału serca, udaru mózgu lub śmierci w ciągu trzech lat.
"Słodziki, takie jak erytrytol, szybko zyskały na popularności w ostatnich latach, ale potrzebne są bardziej dogłębne badania nad ich długoterminowymi skutkami" - zauważa główny autor badania dr Stanley Hazen, dyrektor Center for Cardiovascular Diagnostics and Prevention w Cleveland Clinic Lerner Research Institute. "Choroby sercowo-naczyniowe narastają z czasem, a choroby serca są główną przyczyną śmierci na całym świecie. Musimy upewnić się, że żywność, którą jemy, nie ma ukrytych przyczyn" - podkreślił w oficjalnym oświadczeniu.
Jak zauważają naukowcy, bezcukrowe produkty z erytrytolem są często polecane osobom z otyłością, cukrzycą lub zespołem metabolicznym, które są już narażone na problemy ze strony układu sercowo-naczyniowego. Uczestnikami tego badania były właśnie takie osoby, dlatego należy określić "przekładalność" wyników na populację ogólną.
"Oczywiście potrzeba więcej badań, ale przy dużej ostrożności rozsądne może być na razie ograniczenie erytrytolu w diecie" - uważa dr Andrew Freeman z National Jewish Health w Denver, który nie był zaangażowany w badania, a którego cytuje CNN.
W reakcji na najnowsze badania Calorie Control Council, międzynarodowe stowarzyszenie reprezentujące przemysł "low- and reduced-calorie food", w oświadczeniu przekazanym CNN stwierdziło, że "jego wyniki są sprzeczne z dziesięcioleciami badań naukowych wykazujących, że słodziki o obniżonej kaloryczności, takie jak erytrytol, są bezpieczne, o czym świadczą globalne zezwolenia regulacyjne na ich stosowanie w żywności i napojach". Dodano również, że wyniki "nie powinny być ekstrapolowane na populację ogólną, ponieważ uczestnicy interwencji byli już narażeni na zwiększone ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych".
CZYTAJ TAKŻE:
Po tym poznasz, że w twojej diecie jest za dużo cukru. Nietypowe objawy
Masz ochotę na coś słodkiego? Słodzik nie oszuka organizmu
Zdecydowałam, że odcinam cukier. Zaczęłam przed świętami i efekty mnie zszokowały