Kto nie powinien jeść pomidorów? Choć pełne potasu, mogą nasilać przykre objawy
Chociaż pomidory są uznawane za bardzo zdrowe, nie zawsze są odpowiednie dla wszystkich. Osoby z nietolerancją histaminy lub z refluksem żołądkowo-przełykowy powinny unikać ich spożywania. Z uwagi na wysoką zawartość potasu powinny na nie uważać także osoby z chorobami nerek. Kto jeszcze powinien ograniczać pomidory? Sprawdź.
Pomidory to jedne z najczęściej wybieranych przez nas warzyw. Nie bez powodu. Oprócz bogactwa witamin i minerałów, ich regularne spożywanie może przyczynić się do wzmocnienia odporności, poprawy kondycji skóry oraz wspomagania zdrowia serca.
Pomidory:
- Są źródłem witaminy C, A, E, K i witamin z grupy B,
- Są bogactwem potasy, wapnia, magnezu, żelaza, manganu, miedzi, kobaltu oraz bromu,
- Zawierają likopen, który obniża ryzyko rozwoju miażdżycy i zawału serca , a także niektórych nowotworów,
- Są źródłem błonnika, który wpływa na prawidłowe trawienie,
- Ponadto pomidory zawierają dużo wody i są niskokaloryczne.
Pomidory posiadają dużą ilość błonnika, pektyny oraz przeciwutleniaczy. Pozytywnie wpływają na odporność, poprawiają perystaltykę jelit i trawienie, pozwalają zwalczać wolne rodniki i opóźniają proces starzenia. Zawarty w pomidorach likopen zmniejsza ryzyko zachorowania na schorzenia sercowo-naczyniowe, obniża również ciśnienie tętnicze.
Pomidory - zarówno te duże odmiany, jak i pomidorki cherry, bogate są w związki, które wykazują działanie przeciwnowotworowe. Likopen, będący związkiem z grupy karotenów, wykazuje działanie ochraniające organizm przez rozrostem komórek rakowych. Badania wykazują, że związek ten zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, prostaty, jajników a nawet wątroby.
Pomidory mają niewielką ilość kalorii oraz niski indeks glikemiczny (IG 38), dlatego są chętnie wykorzystywanym składnikiem w diecie odchudzającej. Surowe, świeże pomidory z gałązki to ok. 20 kcal w 100 g. Średniej wielkości warzywo waży natomiast ok.150-200 g. Zawartość kaloryczna uzależniona jest nie tylko od wielkości, ale również odmiany:
- pomidory koktajlowe mają małe owoce - w 1 sztuce znajdują się zaledwie 3 kcal,
- pomidory malinowe to ok. 28 kcal/szt.,
- pomidory śliwkowe - ok. 25 kcal/szt.,
- pomidory czekoladowe (kumato) - ok. 30 kcal/szt.,
- pomidory zielone - ok. 40 kcal/szt.
Chociaż pomidory są pyszne i zdrowe, istnieją pewne sytuacje, które mogą sprawić, że niektórzy powinni je ograniczyć lub wykluczyć całkowicie. Pomidorów powinny unikać osoby cierpiące na zapalenie żołądka i wrzody. Jest to spowodowane dużą ilością kwasów organicznych, które zawierają te warzywa. Ale także osoby cierpiące na:
Refluks żołądkowo-przełykowy. Pomidory są kwasowe, co może nasilać objawy refluksu żołądkowo-przełykowego, takie jak zgaga i niestrawność.
Nietolerancję histaminy. Pomidory zawierają histaminę, substancję występującą naturalnie w wielu pokarmach. Osoby cierpiące na nietolerancję histaminy mogą doświadczać objawów takich jak bóle głowy, problemy ze skórą, zmęczenie po spożyciu produktów bogatych w histaminę, w tym pomidorów.
Nadwrażliwość pokarmowa. Niektórzy ludzie mogą być nadwrażliwi na pewne składniki zawarte w pomidorach, takie jak solanina, która jest obecna w skórce. Nadwrażliwość ta może prowadzić do reakcji alergicznych, takich jak swędzenie, pokrzywka lub trudności w oddychaniu.
Osoby z chorobami nerek - z uwagi na wysoką ilość potasu w pomidorach
Osoby, u których zdiagnozowano uchyłki jelita grubego - z względu na fakt, że pomidory posiadają drobne pestki, które przy tym schorzeniu mogą prowadzić do stanów zapalnych i zaostrzenia objawów choroby.
Osoby uczulone na pomidory, u których po zjedzeniu pomidora obserwuje się rumień na skórze, pokrzywkę, świąd, obrzęk w jamie ustnej, a także nudności, bóle brzucha, biegunki, kichanie, katar czy obrzęk krtani.
Osoby chorujące na reumatoidalne zapalenie stawów - objawami tego schorzenia są m.in. ból, sztywność i obrzęk stawów u rąk i stóp, które spożywanie pomidorów może nasilać.
CZYTAK TAKŻE:
Warzywa z najwyższym indeksem glikemicznym. Nie jedz na diecie
Zapomniane warzywo. Obniża cholesterol, zapobiega skokom ciśnienia, pomaga schudnąć
Jaki indeks glikemiczny mają rośliny strączkowe? Nie wszyscy powinni je jeść
Pochodzi z greckiej wyspy długowieczności. Wyjawiła, co jedzą codziennie