Kto nie powinien jeść pomidorów? Choć pełne potasu, mogą nasilać przykre objawy

Chociaż pomidory są uznawane za bardzo zdrowe, nie zawsze są odpowiednie dla wszystkich. Osoby z nietolerancją histaminy lub z refluksem żołądkowo-przełykowy powinny unikać ich spożywania. Z uwagi na wysoką zawartość potasu powinny na nie uważać także osoby z chorobami nerek. Kto jeszcze powinien ograniczać pomidory? Sprawdź.

Pomidory - witaminy i minerały

Pomidory to jedne z najczęściej wybieranych przez nas warzyw. Nie bez powodu. Oprócz bogactwa witamin i minerałów, ich regularne spożywanie może przyczynić się do wzmocnienia odporności, poprawy kondycji skóry oraz wspomagania zdrowia serca.

Pomidory:

Reklama
  • Są źródłem witaminy C, A, E, K i witamin z grupy B,
  • Są bogactwem potasy, wapnia, magnezu, żelaza, manganu, miedzi, kobaltu oraz bromu,
  • Zawierają likopen, który obniża ryzyko rozwoju miażdżycy i zawału serca , a także niektórych nowotworów,
  • Są źródłem błonnika, który wpływa na prawidłowe trawienie,
  • Ponadto pomidory zawierają dużo wody i są niskokaloryczne.

Dlaczego warto jeść pomidory?

Pomidory posiadają dużą ilość błonnika, pektyny oraz przeciwutleniaczy. Pozytywnie wpływają na odporność, poprawiają perystaltykę jelit i trawienie, pozwalają zwalczać wolne rodniki i opóźniają proces starzenia. Zawarty w pomidorach likopen zmniejsza ryzyko zachorowania na schorzenia sercowo-naczyniowe, obniża również ciśnienie tętnicze.

Pomidory - zarówno te duże odmiany, jak i pomidorki cherry, bogate są w związki, które wykazują działanie przeciwnowotworowe. Likopen, będący związkiem z grupy karotenów, wykazuje działanie ochraniające organizm przez rozrostem komórek rakowych. Badania wykazują, że związek ten zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, prostaty, jajników a nawet wątroby.

Ile kalorii mają pomidory?

Pomidory mają niewielką ilość kalorii oraz niski indeks glikemiczny (IG 38), dlatego są chętnie wykorzystywanym składnikiem w diecie odchudzającej. Surowe, świeże pomidory z gałązki to ok. 20 kcal w 100 g. Średniej wielkości warzywo waży natomiast ok.150-200 g. Zawartość kaloryczna uzależniona jest nie tylko od wielkości, ale również odmiany:

  • pomidory koktajlowe mają małe owoce - w 1 sztuce znajdują się zaledwie 3 kcal,
  • pomidory malinowe to ok. 28 kcal/szt.,
  • pomidory śliwkowe - ok. 25 kcal/szt.,
  • pomidory czekoladowe (kumato) - ok. 30 kcal/szt.,
  • pomidory zielone - ok. 40 kcal/szt.

Kto nie powinien jeść pomidorów

Chociaż pomidory są pyszne i zdrowe, istnieją pewne sytuacje, które mogą sprawić, że niektórzy powinni je ograniczyć lub wykluczyć całkowicie. Pomidorów powinny unikać osoby cierpiące na zapalenie żołądka i wrzody. Jest to spowodowane dużą ilością kwasów organicznych, które zawierają te warzywa. Ale także osoby cierpiące na:

Refluks żołądkowo-przełykowy. Pomidory są kwasowe, co może nasilać objawy refluksu żołądkowo-przełykowego, takie jak zgaga i niestrawność. 

Nietolerancję histaminy. Pomidory zawierają histaminę, substancję występującą naturalnie w wielu pokarmach. Osoby cierpiące na nietolerancję histaminy mogą doświadczać objawów takich jak bóle głowy, problemy ze skórą, zmęczenie po spożyciu produktów bogatych w histaminę, w tym pomidorów.

Nadwrażliwość pokarmowa. Niektórzy ludzie mogą być nadwrażliwi na pewne składniki zawarte w pomidorach, takie jak solanina, która jest obecna w skórce. Nadwrażliwość ta może prowadzić do reakcji alergicznych, takich jak swędzenie, pokrzywka lub trudności w oddychaniu.

Osoby z chorobami nerek - z uwagi na wysoką ilość potasu w pomidorach

Osoby, u których zdiagnozowano uchyłki jelita grubego - z względu na fakt, że pomidory posiadają drobne pestki, które przy tym schorzeniu mogą prowadzić do stanów zapalnych i zaostrzenia objawów choroby.

Osoby uczulone na pomidory, u których po zjedzeniu pomidora obserwuje się rumień na skórze, pokrzywkę, świąd, obrzęk w jamie ustnej, a także nudności, bóle brzucha, biegunki, kichanie, katar czy obrzęk krtani.

Osoby chorujące na reumatoidalne zapalenie stawów - objawami tego schorzenia są m.in. ból, sztywność i obrzęk stawów u rąk i stóp, które spożywanie pomidorów może nasilać.

CZYTAK TAKŻE:

Warzywa z najwyższym indeksem glikemicznym. Nie jedz na diecie

Zapomniane warzywo. Obniża cholesterol, zapobiega skokom ciśnienia, pomaga schudnąć

Jaki indeks glikemiczny mają rośliny strączkowe? Nie wszyscy powinni je jeść

Pochodzi z greckiej wyspy długowieczności. Wyjawiła, co jedzą codziennie

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: pomidory
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL