Mniej popularne od truskawek, a szkoda. Poziomki oczyszczają z toksyn i wspierają trawienie

Nie są tak popularne jak truskawki przez co rzadziej można je od tak - kupić w sklepie. Poziomki nie tylko dobrze smakują i orzeźwiają, ale są także skarbnicą cennych witamin i minerałów, które wspierają zdrowie w sezonie letnim. Nic nie stoi na przeszkodzie, by założyć własną uprawę i cieszyć się tymi małymi owocami przez całe lat. Dlaczego warto jeść poziomki i jak wpływają na organizm człowieka? Odpowiadamy.

Poziomki - właściwości odżywcze

Poziomki są blisko spokrewnione z truskawkami, choć niestety, nie aż tak popularne. Ich niewielkie owoce mają słodki smak i intensywny aromat. Poziomki pojawiają się w czerwcu i lipcu - to najlepszy czas, by zajadać się tymi owocami. Warto, ponieważ mają w sobie mnóstwo witamin i cennych składników odżywczych. 

W poziomkach znajdziemy przede wszystkim witaminę C, która jest przeciwutleniaczem wspierającym układ odpornościowy i neutralizującym wolne rodniki.

Ponadto owoce zawierają witaminę A, która odgrywa kluczową rolę w zdrowiu oczu, skóry a także odporności. 

Reklama

Nie brakuje w nich także witamin z grupy B, które odpowiadają za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego i metabolizmu. 

W poziomkach znajdziemy też potas, który odpowiada za regulację ciśnienia tętniczego krwi i pracę mięśnia sercowego, żelazo - niezbędne do produkcji czerwonych krwinek, a także wapń i magnez, które mają wpływ na zdrowie kości, mięśni i komórek nerwowych. 

Poziomki regulują trawienie i są niskokaloryczne

Poziomki mają niewiele kalorii (około 35 kcal w 100 g), dlatego doskonale sprawdzają się w diecie osób, które dążą do redukcji masy działa. Ich słodki smak zaspokaja ochotę na coś słodkiego, bez zbędnego cukru i tłuszczu, zatem są dobrym wyborem na przekąskę. 

W poziomkach znajdziemy duże ilości błonnika, który korzystnie wpływają na układ pokarmowy. Owoce te regulują pracę jelit, przeciwdziałają zaparciom i wspomagają rozwój korzystnej flory bakteryjnej. Poziomki nie tylko oczyszczają jelita z zalegających resztek pokarmowych, ale sycą na dłużej, zmniejszając ryzyko niezdrowego podjadania. 

Te drobne, czerwone owoce są także źródłem kwasu elagowego, który wspiera regenerację błony śluzowej żołądka

Kwas elagowy dodatkowo może wspomagać regenerację błony śluzowej żołądka, a oprócz tego wykazuje on działanie przeciwnowotworowe, m.in. poprzez hamowanie rozwoju komórek nowotworowych i wspieranie procesów detoksykacji organizmu. 

Poziomki oczyszczają z toksyn i działają moczopędnie

Poziomki działają lekko moczopędnie, co pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu i wspiera pracę nerek. W dawnych czasach wykorzystywano je w kuracjach oczyszczających oraz wspomagająco przy reumatyzmie i dnie moczanowej. Po poziomki mogą sięgać osoby, które zmagają się z obrzękami  i nadciśnieniem tętniczym. 

Poziomki działają przeciwzapalnie

Poziomki są bogate w antyoksydanty, takie jak flawonoidy, kwas elagowy i antocyjany. To substancje, które zmniejszają stany zapalne w organizmie i chronią komórki przed uszkodzeniem. Z tego powodu poziomki uznaje się za owoce, które mają działanie antynowotworowe. 

Zawarte w nich antocyjany obniżają ciśnienie tętnicze, zmniejszają ryzyko występowania miażdżycy i działają przeciwzakrzepowo - to sprawia, że poziomki są owocami przyjaznymi dla serca i całego układu krążenia. 

Jak uprawiać poziomki?

Poziomki nazywane są także truskawkami leśnymi i to właśnie tam najczęściej pojawiają się owoce. Występują w lasach liściastych i mieszanych, ale można je spotkać także na obrzeżach lasów oraz łąkach. Poziomki mogą powstać także piaszczyste tereny i górskie zbocza. Owoce lubią półcień, dlatego w takich miejscach należy ich szukać. 

Jeśli jednak nie mamy ochoty i możliwości, by zbierać poziomki w lesie - nic nie stoi na przeszkodzie, by założyć własną uprawę na balkonie albo w ogródku. Rośliny można wyhodować z nasion, w głębokich donicach, z żyzną ale przepuszczalną ziemią. Powinny znajdować się w ciepłym, nasłonecznionym miejscu, ale w nie w pełnym słońcu. Zasiane w marcu, będą wymagały przepikowania. Są wieloletnie, dlatego owocami można cieszyć się przez kilka sezonów. Poziomki owocują w czerwcu i lipcu. 

CZYTAJ TAKŻE:

Pij przy cukrzycy, insulinooporności i na diecie. Naturalnie zbija cukier

Kto nie powinien jeść bananów? Właściwości, kaloryczność i przeciwwskazania

Wspiera jelita i mózg, chroni przed otyłością i nadciśnieniem. Jedz nawet codziennie

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: owoce leśne | najzdrowsze owoce | błonnik
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL