Dodaj świeży do wody lub lemoniady. Rozrusza jelita, nawodni i pomoże schudnąć
Orzeźwiający smak i wysoka zawartość wody - to sprawia, że latem chętnie sięgamy po ogórki. To świetny wybór, szczególnie gdy chcesz zdrowo zrzucić zbędne kilogramy. Sprawdźmy, co kryje w sobie ogórek i dlaczego woda ogórkowa to najlepszy napój na upały.
Fakt, że ogórek składa się w ok. 96. procentach z wody, ale zawiera również wiele cennych dla zdrowia substancji. Ogórki zawierają również sporo błonnika roślinnego, witaminy A, C, K, B1, B6, minerały - potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo. Dodatkowo świeży ogórek dostarcza organizmowi antyoksydantów. W tym przypadku są to związki fenolowe, głównie kukurbitacyny i flawonoidy.
Ile kalorii ma świeży ogórek? Średnio 16 kcal na 100 g, więc można go zaliczyć do bardzo nisko kalorycznych warzyw. Głównie dlatego warto zastąpić nim słone i słodkie przekąski. Chrupanie surowego ogórka to świetny pomysł, gdy nie możesz powstrzymać się przed podjadaniem, a potrzebujesz schudnąć.
Prawidłowe nawodnienie podczas odchudzania jest bardzo ważne, bo często mylimy pragnienie z głodem. Dlatego najpierw warto sięgnąć po szklankę wody ogórkowej, aby przekonać się, o co naprawdę upominał się organizm. Ale woda ogórkowa to nie tylko niezbędny płyn - to również dawka antyoksydantów i składników mineralnych, które wspierają zdrowie organizmu.
Zawarte w ogórkach przeciwutleniacze to substancje, które pomagają zapobiegać i opóźniać uszkodzenia komórek spowodowane stresem oksydacyjnym wywołanym przez wolne rodniki. Badania wykazały, że przeciwutleniacze mogą odwrócić lub zatrzymać te szkody. W ogórkach znajdują się substancje aktywne z grupy flawonoidów oraz witamina C, beta-karoten, mangan i molibden.
Ponadto woda ogórkowa dostarcza do organizmu potas - to elektrolit, który zapobiega zatrzymywaniu wody, więc pomaga obniżać i ustabilizować ciśnienie krwi. Natomiast witamina K, którą dostarczamy w ogórkach jest niezbędna w tworzeniu białek niezbędnych do budowy zdrowych kości i tkanek, a także do prawidłowego krzepnięcia krwi. Ogórek jest doskonałym źródłem tej witaminy, ponieważ filiżanka plasterków ogórka zaspokaja aż 19% dziennego zapotrzebowania.
Woda ogórkowa świetnie działa również na skórę. Utrzymywanie nawodnienia pomaga organizmowi wypłukać toksyny i zachować zdrową cerę. Ogórki są również bogate w kwas pantotenowy lub witaminę B-5, która jest stosowana w leczeniu trądziku.
Lemoniada ogórkowa to nie tylko pyszny i orzeźwiający napój, ale również cenny sojusznik osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Połączenie właściwości ogórka i cytryny czyni z niej prawdziwą bombę witaminową, która wspomaga odchudzanie na wielu płaszczyznach.
Niska kaloryczność (ogórki - 16 kcal/100 g, sok z cytryny - 20 kcal/100 ml) oraz wysoka zawartość wody (ogórki - 96%, cytryny - 90%) sprawiają, że lemoniada ogórkowa idealnie wpisuje się w założenia diety redukcyjnej. Co więcej, właściwości moczopędne obu składników wspomagają usuwanie nadmiaru wody z organizmu, redukując uczucie obrzęku i wzdęcia, a także przyspieszając redukcję tkanki tłuszczowej.
Lemoniada ogórkowa to bogate źródło witaminy C, potasu, magnezu i wapnia. Witamina C wzmacnia odporność i chroni komórki, potas reguluje ciśnienie krwi i pracę mięśni, magnez dba o układ nerwowy, a wapń buduje mocne kości i zęby. Błonnik zawarty w ogórkach reguluje pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i wspomaga trawienie. Cytryna pobudza wydzielanie soków trawiennych, dodatkowo ułatwiając trawienie pokarmów.
Błonnik i woda z lemoniady ogórkowej zapewniają długotrwałe uczucie sytości, co pomaga ograniczyć apetyt i ilość spożywanych kalorii. Orzeźwiający smak i aromat lemoniady ogórkowej gaszą pragnienie i dodają energii, a witamina C wspiera produkcję energii w organizmie.
Pamiętajmy, że lemoniada ogórkowa to tylko jeden z elementów zdrowej diety odchudzającej. Kluczem do trwałych efektów jest połączenie jej ze zbilansowaną dietą i regularną aktywnością fizyczną.
Ogórek to nie tylko pyszny i chrupiący dodatek do letnich potraw, ale również cenny sprzymierzeniec w walce o szczupłą sylwetkę. Niska kaloryczność, wysoka zawartość wody i bogactwo witamin i minerałów czynią go idealnym składnikiem diety odchudzającej. Ogórki nawadniają, wspomagają trawienie, dają uczucie sytości i są bogate w cenne dla organizmu składniki.
Latem warto sięgać po ogórki nie tylko w formie świeżej przekąski, ale również jako składnik orzeźwiającej lemoniady ogórkowej. Połączenie ogórka i cytryny tworzy prawdziwą bombę witaminową i minerałową, idealną dla osób chcących zrzucić kilka kilogramów. Niska kaloryczność, wysoka zawartość wody, właściwości moczopędne i bogactwo witamin i minerałów czynią lemoniadę ogórkową idealnym napojem na lato. Dodatkowo orzeźwiający smak i aromat gaszą pragnienie i dodają energii.
Pamiętajmy, że ogórki i lemoniada ogórkowa to tylko jeden z elementów zdrowej diety odchudzającej. Kluczem do trwałych efektów jest połączenie ich ze zbilansowaną dietą i regularną aktywnością fizyczną.
CZYTAJ TAKŻE:
Zdrowy zamiennik słodkich napojów. Woda kokosowa gasi pragnienie, zbija cholesterol i nawilża skórę
Jak prawidłowo parzyć herbatę? Znaczenie ma temperatura wody i rodzaj herbaty
Nawadnia, poprawia metabolizm, oczyszcza żyły i jelita. Woda z chia to będzie hit lata