Do kawy dodają dwie przyprawy. Mocno pobudza i poprawia trawienie
Kawę pije się chyba w każdym zakątku świata. Jednak przygotowuje się ją na różne sposoby i z różnymi dodatkami, niekoniecznie z mleczkiem i cukrem, o czym można się przekonać choćby podczas zagranicznych wyjazdów. Pewnego dnia ktoś może zaserwować nam np. kawę z solą czy kawę z jajkiem. W Senegalu z kolei częścią kulinarnej i kulturowej tożsamości mieszkańców jest Cafe Touba, czyli kawa z dodatkiem pieprzu i goździków. Jak przygotowuje się senegalską kawę i jakie ma ona właściwości? Sprawdzamy.
Cafe Touba to tradycyjny napój z Senegalu - państwa w zachodniej Afryce ze stolicą w Dakarze. Jego nazwa pochodzi od miasta Touba, które słynie jako miejsce spoczynku Amadou Bamby - przywódcy lokalnej islamskiej wspólnoty muridów. To właśnie on w XIX wieku miał dopracować przepis, z którego korzysta się do dziś. Obecnie filiżankę napoju można dostać na każdej ulicy w Senegalu, ale jego popularność dawno już wykroczyła poza granice kraju. Podstawowym dodatkiem w Cafe Touba jest pieprz senegalski, dodaje się również goździki.
Tradycyjna metoda przygotowywania senegalskiej kawy wymaga czasu, dlatego nie zawsze można liczyć na oryginalną wersję, czyli taki napój, jaki spożywano w XIX wieku.
Proces przygotowania Cafe Touba zaczyna się od uprażenia zielonych, lekko oleistych ziaren kawy wraz z pieprzem senegalskim, jeszcze w strąkach, i goździkami. Kiedy ziarna kawy zmieniają kolor na ciemny, całość studzi się, a następnie ubija w moździerzu. Na koniec mieszankę umieszcza się na gazie lub innym materiale i zalewa gorącą wodą (dziś korzystać można z profesjonalnych filtrów do kawy). Taki napój dla Senegalczyków to niemal świętość. Niektórzy dodają do niego cukier.
Cafe Touba to kawa o wyrazistym smaku i ostrym aromacie, z racji użytych składników - pieprzu i goździków. Dla wielu osób może być zbyt mocna. Niektórzy jednak próbują taką kawę przygotowywać w domu, bo przypisuje się jej pewne zdrowotne właściwości. Jakie?
Cafe Touba to bardzo aromatyczny i mocny napój, i nie chodzi tylko o smak. Senegalczycy piją go ze względu na przypisywane mu właściwości zdrowotne, ale też w dużej mierze ze względu na to, że niewielka ilość tak przygotowanej kawy, jak twierdzą, pozwala utrzymać ich w stanie czuwania przez długi czas.
Wiele właściwości Cafe Touba wynika z obecności pieprzu i goździków. Pieprz wpływa na przebieg procesów trawiennych, zwiększa biodostępność niektórych pierwiastków, witamin i innych związków, wzmaga proces termogenezy, ma właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Goździki z kolei mają silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe, pomagają w procesie trawienia, wykazują działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, wpływają na obniżanie poziomu "złego" cholesterolu, a także są cennym wsparciem w okresie infekcyjnym, gdyż łagodzą ból gardła, kaszel i pomagają udrożnić zatkany nos.
Cafe Touba jest bogatym źródłem antyoksydantów, czyli związków, które chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem nadmiernych ilości wolnych rodników tlenowych. Wskazuje się, że jej spożywanie wspomaga trawienie i wspiera zdrowie żołądka oraz wątroby. Może również wpływać pozytywnie na układ oddechowy (za sprawą kofeiny, a także związków obecnych w goździkach) oraz poprawiać nastrój.
Gotowa kawa z senegalskim pieprzem nie jest łatwo dostępna, zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i w sprzedaży internetowej, ale warto się rozglądać. Oczywiście można ją też przygotować samodzielnie, choć znowu może być problem ze składnikami. W Polsce raczej nie znajdziemy strąków pieprzu senegalskiego, ziarna również trudno będzie znaleźć, ale można zmodyfikować przepis, dodając takie ziarna pieprzu, jakie jesteśmy w stanie dostać (choć wiadomo, że wtedy nie uzyskamy oryginalnego smaku napoju, jaki pije się w Senegalu).
Ziarna kawy prażymy na patelni lub w piekarniku nagrzanym do 230-250 st. wraz z pieprzem i goździkami. Potrzebujemy ok. 10 minut. Jeśli wybieramy patelnię, trzeba od czasu do czasu przemieszać zawartość. Następnie wszystko studzimy, mielimy i wrzątkiem przelewamy przez filtr. Gotowe.
CZYTAJ TAKŻE:
Sekretny składnik kawy Greczynek. Wystarczy łyżeczka
Nie tylko kawa tak działa. Napoje i pokarmy, które podnoszą ciśnienie
Tak w upalne dni schładzają się mieszkańcy ciepłych krajów. Nie ograniczaj się do picia wody