Śniadanie ze "złota Inków". Komosanka to źródło białka, błonnika i witamin

"Co dziś na śniadanie?" - to pytanie, które zadajemy sobie niemal każdego ranka. Kanapki? Nie. Jajecznica? Też jest często. No to może owsianka? Znudziła się. Sposobów na urozmaicenie każdej z opcji jest wiele. Kanapki nie muszą być nudne, jajka można przygotować na tysiąc sposobów, a do owsianki dodać składniki, które w mig ją odmienią. Owsiankę zastąpią też np. jaglanka, ryżanka czy amarantusianka. Do listy tej warto też dodać komosankę - danie z komosy nazywanej "złotem Inków" czy "matką zbóż". Wyjaśniamy, dlaczego warto jeść komosę i jak przygotować komosankę.

Komosanka - co to takiego?

Komosanka to danie, którego sercem jest komosa ryżowa - jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie, a zarazem jedna z najzdrowszych. Nieprzypadkowo nazwa dania brzmi podobnie do owsianki czy jaglanki - przede wszystkim jest ono polecane na śniadanie, jako alternatywa dla już wymienionych opcji. Komosę łączy się z mlekiem i ulubionymi dodatkami w postaci owoców, orzechów czy przypraw. Czy komosankę warto jeść? Jak najbardziej.

Komosa ryżowa - matka wszystkich zbóż

Komosa ryżowa (quinoa; można spotkać się też z określeniem ryż peruwiański) zaliczana jest do grupy zbóż rzekomych, inaczej pseudozbóż. Definiuje się je jako rośliny, które nie są trawami i nie muszą być bliżej spokrewnione pomiędzy sobą, a które łączy wytwarzanie podobnych do ziaren zbóż, bogatych w skrobię nasion. Pochodzi z Ameryki Południowej. Uprawiana jest tam od 5 tys. lat. Nazywana jest "złotem Inków" (była podstawowym pokarmem w państwie Inków na obszarach górskich, gdzie zastępowała kukurydzę) i "matką zbóż". Wykazuje wiele wartości odżywczych i prozdrowotnych, dlatego jest ceniona przez dietetyków. Świetnie zastąpi ziemniaki, ryż czy makaron.

Reklama

Komosa ryżowa występuje w kilku odmianach, które różnią się między sobą wyglądem, a także smakiem i właściwościami. W sklepach znajdziemy: komosę białą, komosę czerwoną czy komosę czarną. Największą popularnością cieszy się komosa biała, ale warto wiedzieć, że nieco więcej składników odżywczych ma komosa czerwona. Jest również intensywniejsza w smaku.

Komosa ryżowa - wartości odżywcze

Komosa ryżowa to, można by rzec, samo dobro. Inaczej nie byłaby zaliczana do produktów z kategorii superfoods. Na co szczególnie zwracają uwagę dietetycy?

Komosa jest źródłem pełnowartościowego białka (zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć) i węglowodanów złożonych. Zawiera pożądany skład tłuszczowy (zwłaszcza jednonienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy omega-3). Jest bogata w błonnik - dostarcza go dwa razy więcej niż inne zboża. Wzbogaca dietę m.in. o witaminy z grupy B, witaminę E, żelazo, cynk, magnez, mangan, wapń, potas, miedź i fosfor. I jest naturalnie bezglutenowa.

Właściwości komosy ryżowej

Komosa ryżowa jest bogata w przeciwutleniacze. Zawiera m.in. kwercetynę i kemferol, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez niestabilne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Spożywanie większej ilości pokarmów bogatych w przeciwutleniacze, takich jak komosa ryżowa, może przyczynić się do zwiększenia naturalnej obrony organizmu, a także do poprawy ogólnego stanu zdrowia i zmniejszenia ryzyka wielu chorób. Quinoa zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, a także opóźnia starzenie organizmu.

Komosa to też błonnik. Włączenie do diety pokarmów bogatych w błonnik wspomoże zdrowie układu trawiennego. Błonnik działa pozytywnie na perystaltykę jelit i regularność wypróżnień, a poza tym dostarcza paliwa pożytecznym bakteriom w jelitach. Dieta bogata w błonnik pomoże utrzymać zdrową masę ciała (składnik ten daje uczucie sytości i zmniejsza apetyt). Dietetycy zauważają, że produkt ten sprzyja budowie tkanki mięśniowej, a utracie tkanki tłuszczowej.

Badania wykazały, że jedzenie komosy ryżowej oraz produktów na jej bazie może również przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i stabilizacji poziomu glukozy.

Quinoa polecana jest m.in. osobom z miażdżycą czy osteoporozą. Jest użyteczna w diecie diabetyków.

Dlaczego warto jeść komosankę?

Komosanka na śniadanie to fantastyczne danie. Wiele osób nie spożywa wystarczającej ilości ważnych składników odżywczych, np. kwasu foliowego, potasu, żelaza, wapnia czy magnezu, a w komosie ryżowej znajdziemy je wszystkie. Komosa jest też dobrym źródłem białka i może pomóc w zaspokojeniu dziennego zapotrzebowania na białko. Komosanka odżywi organizm, wspomoże też w chorobie, a na dodatek będzie po prostu bardzo smaczna.  

Jak zrobić komosankę? Przepis

Do przygotowania komosanki potrzebujesz:

  • 150 g komosy ryżowej,
  • 450 ml mleka (może być zwykłe, może być roślinne),
  • miodu lub syropu klonowego (do smaku),
  • ulubionych owoców,
  • orzechów.

Do komosanki możesz też dodać masło orzechowe i owoce suszone. Opcji jest wiele, jak przy owsiance.  

Komosę ryżową przelej wrzątkiem i przepłucz pod bieżącą wodą, potem przełóż do garnka, wlej mleko i zagotuj. Gotuj ją przez kilka minut (ok. 10 minut) pod przykryciem, następnie przez kolejne kilka minut już bez przykrycia, co chwilę mieszając, aż stanie się miękka. Dodaj masło orzechowe (jeśli używasz), a następnie polej syropem klonowym lub miodem. Podawaj z owocami i orzechami.

CZYTAJ TAKŻE: 

Indeks glikemiczny kasz. Którą z nich można śmiało jeść przy cukrzycy i na diecie?

Co jest lepsze: bułka czy chleb? Wybieraj takie pieczywo, bo jest najzdrowsze

Do smażenia i dla alergików. Sięgaj z umiarem, a organizm ci podziękuje

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: komosa ryżowa | quinoa | śniadanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL