Zastąp nim śmietankę lub mleko do kawy. Pomoże spalić tłuszcz i uzupełni wapń
Sosy, zupy czy dressingi do sałatek zazwyczaj przygotowywane są na bazie jogurtu, śmietany czy majonezu. Nie zastanawiając się nad wartościami odżywczymi, często dokładamy do potrawy nadprogramowe kalorie, które sprawiają, że posiłek jest bardziej tuczący. Mleczko koksowe może być idealnym zamiennikiem, podkręci smak potraw a dodatkowo zadziała korzystnie na cały organizm. Dlaczego warto włączyć do diety mleczko kokosowe?
Mleczko kokosowe zawiera w sobie wiele substancji odżywczych, witamin i minerałów, które sprawiają, że warto ten produkt włączyć do codziennej diety. Chociaż mleczko to cechuje się wysoką zawartością tłuszczu, to są to średnionłańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT), uznawane za zdrowe. W mleczku kokosowym, oprócz węglowodanów, znajdziemy także białko oraz błonnik.
Na szczególną uwagę zasługuje ilość pierwiastków znajdujących się w mleczku, ponieważ jego ono bogate w wapń, fosfor, magnez, żelazo, witaminę C.
Mleczko kokosowe zawiera w sobie duże ilości tłuszczów MCT, które szybko wchłaniają się z przewodu pokarmowego i nie odkładają w postaci tkanki tłuszczowej. Ich spożywanie dostarcza dużo energii organizmowi, co jest zalecane w przypadku osób, które są aktywne fizycznie.
Zdrowe tłuszcze korzystnie wpływają na poziom glikemii we krwi, zapobiegają jej nagłym skokom i tym samym zmniejszają napady apetytu.
Błonnik w mleczku kokosowym, którego na 100 g produktu jest ponad 2 g, wspiera racę jelit, usprawnia przemianę materii, ułatwia wypróżnianie i zapobiega wzdęciom, co również korzystnie wpływa na redukcję masy ciała. Mleczko kokosowe jest dobrym zamiennikiem śmietany lub dodatkiem do koktajli dla osób, które są na redukcji.
Tłuszcze MCT nie tylko poprawiają przemianę materii, ale regulują poziom cukru we krwi. To sprawia, że mleczko kokosowe jest zalecane osobom z insulinoopornością oraz podwyższonym cholesterolem.
Kwas laurynowy, który także znajduje się w mleku z kokosa, kontroluje poziom cholesterolu oraz wpływa korzystnie na pracę mięśnia sercowego.
Udowodniono, że regularne spożywanie mleczka kokosowego wzmacnia także układ immunologiczny i ma właściwości bakteriobójcze, jest zatem dobrym wyborem dla osób, które cierpią z powodu nawracających infekcji.
Kwasy tłuszczowe, kwas laurynowy oraz kwas mirystynowy mogą zwalczać komórki nowotworowe. Chociaż nie ma dostatecznej liczby badań, które wskazują na działanie antynowotworowe kwasów MCT, duży związek ma przede wszystkim ich korzystne działanie na układ odpornościowy.
Wysoka zawartość fosforu oraz wapnia korzystnie wpływa na układ kostno-stawowy. Wapń jest zalecany nie tylko u dzieci, ale także osób obarczonych ryzykiem osteoporozy. Magnez korzystnie wpływa na układ nerwowy, usprawnia przewodnictwo nerwowe oraz wpływa na prawidłową kurczliwość mięśni, zapobiegając skurczom oraz mrowieniom.
Obecne w mleczku kwasy tłuszczowe dostarczają energii do całego ciała, w tym także do mózgu, usprawniając pamięć i koncentrację.
Regularne spożywanie mleczka kokosowego korzystnie wpływa na stan cery - spowalnia procesy starzenia się oraz nawilża ją od wewnątrz. Mleczko kokosowe może być również wykorzystywane zamiast balsamu na całe ciało - nawilży, odżywi i pozostawi bardzo ładny zapach na skórze.
Mleczko kokosowe jest także składnikiem wielu olejków oraz kremów do opalania, ponieważ chroni ono przed szkodliwym działaniem promieni UV.
Mleko kokosowe sprawdzi się w kuchni w wielu potrawach. Można nim zagęszczać sosy oraz zupy, dodawać je do dań mięsnych, ale także wykorzystać do przygotowania owsianki, smoothie czy naleśników. Mleczko kokosowe jest zalecane osobom uczulonym na białko mleka krowiego, ale także weganom. Można na jego bazie przygotowywać lody, kremy do ciast, a nawet kokosową bitą śmietankę.
Doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy, zwłaszcza w jej "kuloodpornej" wersji, która nie tylko dodaje energii, ale także podkręca metabolizm i pomaga schudnąć.
CZYTAJ TAKŻE:
Olej MCT to hit na spalanie tłuszczu. Kuloodporna kawa niszczy też grzyby i bakterie
Najzdrowszy olej do picia. Wzmacnia serce, odtruwa wątrobę, odchudza
Koniecznie włącz do diety po 50. roku życia. Skorzystają kości, serce i oczy