Jedz kiszonki na zdrowie. Superfoods ze słoika
Kiszonki to zdecydowanie jedne z najzdrowszych produktów, które możemy przygotować samodzielnie w domu. Oprócz tego, że zawierają wiele witamin, to dodatkowo stanowią naturalne źródło probiotyków dla organizmu. Co sprawia, że kiszona żywność jest tak zdrowa? Jakie owoce i warzywa kisić?
Kiszonki to produkty spożywcze, które powstają na skutek procesu fermentacji. Naturalnie zawarty cukier w warzywach i owocach, które poddajemy kiszeniu, ulega rozłożeniu na kwas mlekowy przy udziale kultur bakterii. Jego wytworzenie w kiszonych produktach sprawia, że nie dochodzi do rozwoju drobnoustrojów i bakterii gnilnych szkodliwych dla organizmu człowieka.
Warzywa i owoce, które poddajemy kiszeniu, mogą być zdatne do spożycia przez wiele miesięcy, zachowując swoje walory smakowe a także zdrowotne. Oprócz wielu witamin, kiszonki są lekkostrawne, a przede wszystkim są bogate w błonnik, który korzystnie działa na układ pokarmowy człowieka.
Kiszone warzywa i owoce to przede wszystkim skarbnica cennych witamin i minerałów. Tak przygotowane produkty bogate są w:
- witaminy z grupy B
- witaminy C, A i E
- potas
- magnez
- wapń
Oprócz tego kiszonki są niskokaloryczne, z powodzeniem mogą być zatem włączone do menu osób przebywających na diecie. W trakcie fermentacji tracą one bowiem cukier, a jedna miseczka kiszonej kapusty lub średniej wielkości ogórek, to tylko 12 kalorii.
Równie zdrowy jest sok z kiszonek, bowiem w trakcie procesu kiszenia, cenne składniki trafiają również do niego, dlatego picie wody z kiszonych ogórków czy kapusty jest równie korzystne dla organizmu.
Wysoka zawartość witamin z grupy B sprawia, że spożywanie takich produktów reguluje metabolizm, ponieważ witaminy te odpowiadają za prawidłowy proces trawienia białek, tłuszczów jak i węglowodanów. Ponadto regularne spożywanie produktów kiszonych wpływa na kondycję włosów oraz paznokci, a także zwiększa przyswajalność żelaza, są zatem zalecane dla osób chorujących na anemię.
Tak przygotowane warzywa i owoce są szczególnie polecane osobom zmagającym się z problemami żołądkowo-jelitowymi. Liczne kultury bakterii, jakie znajdują się w kiszonkach, są naturalnymi probiotykami i korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit, tym samym wzmacniając odporność całego organizmu.
Kiszone produkty regulują wchłanianie się cukry do krwi, zatem są produktami polecanymi w profilaktyce i leczeniu cukrzycy. Z kolei bakterie znajdujące się w kiszonych potrawach korzystnie wpływają na regulację poziomu cholesterolu. Przekształcają go w sterole, tym samym powodując spadek złych wskaźników.
Mimo wielu właściwości prozdrowotnych, na spożywanie kiszonych produktów powinni uważać przede wszystkim chorzy na nadciśnienie. Wysoka zawartość sodu sprawia, że ich nadmierne spożywanie może prowadzić do wzrostu wartości ciśnienia tętniczego. Nie oznacza to jednak, że pacjenci powinni całkowicie zrezygnować z kiszonek, a jedynie spożywać je z odpowiednim umiarem.
W trakcie kiszenia wytwarzana jest równie histamina, osoby na nią uczulone również powinny zachować szczególną ostrożność w jedzeniu kiszonek.
Kiszonki kojarzą się przede wszystkim z ogórkami i kapustą. I chociaż właśnie trwa sezon na ogórki i z powodzeniem można je kisić na nadchodzącą jesień, nie należy zapominać, że równie smaczne jak i zdrowe są kiszonki wykonane z:
- buraków,
- pomidorów,
- rzodkiewki,
- cukinii,
- cebuli,
- papryki,
- cytryny.
Aby prawidłowo przygotować kiszonki samodzielnie w domu, należy pamiętać o kilku najważniejszych zasadach kiszenia:
- kiszone produkty musi zawierać cukry,
- należy zachować warunki beztlenowe (jak najciaśniej układać, ugniatać warzywa lub owoce w słoiku),
- kiszenie musi odbywać się w temperaturze pokojowej,
- zalewa do kiszonych produktów musi zawierać w sobie wodę i sól.
CZYTAJ TAKŻE: