Czy można łączyć ogórka z pomidorem? Sprawdzamy
Duet w postaci pomidora i ogórka często spotykany jest na kanapkach bądź w sałatkach. Wielu twierdzi jednak, że nie jest to najlepsze połączenie. Powtarza się m.in., że substancja występująca w jednym z tych warzyw niweluje dobroczynne działanie, które przynosi to drugie. O który składnik chodzi? Czy powinniśmy zrezygnować z łączenia ogórka z pomidorem?
W naszej diecie nie może brakować warzyw i owoców. Do najpopularniejszych produktów, które włączamy do codziennego jadłospisu, bezsprzecznie należą ogórki i pomidory. Osobno przynoszą naszemu organizmowi wiele korzyści. Ale czy także w duecie?
Ogórki są niskokaloryczne. W ok. 95 proc. składają się z wody, dlatego mogą pomóc nawodnić organizm i zaspokoić codzienne zapotrzebowanie na płyny. Warto jeść je ze skórką - wtedy zapewniają maksymalną ilość składników odżywczych. W ogórkach znajdziemy m.in. witaminę K, witaminę A, magnez, potas czy mangan. Ogórki zawierają także przeciwutleniacze, w tym flawonoidy i garbniki, które zapobiegają gromadzeniu się szkodliwych wolnych rodników i mogą zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych. Badania prowadzone na zwierzętach wykazały, że ogórki mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi i zapobiec niektórym powikłaniom cukrzycy. Nałożone na skórę mogą złagodzić ból związany z poparzeniem słonecznym czy obrzęki.
Co się tyczy zaś pomidorów - są one głównym źródłem antyoksydacyjnego likopenu w diecie, który ma wiele zalet, m.in. zmniejsza ryzyko chorób serca i nowotworów. Pomidory stanowią również źródło witaminy C (jeden średniej wielkości pomidor może dostarczać ok. 28 proc. zalecanej dziennej dawki), potasu, kwasu foliowego czy witaminy K. Uważane są też za korzystne dla zdrowia skóry.
Są dwa powody, dla których zwykło się mówić, że nie powinno się łączyć pomidora z ogórkiem. Pierwszy z nich - kombinacja pokarmów o różnym czasie trawienia (pomidory są trawione wolniej, a ogórki szybciej) u osób wrażliwych może powodować problemy ze strony przewodu pokarmowego - bóle brzucha, wzdęcia, gazy, osłabienie i nudności. Wielu ekspertów wskazuje jednak, że ogórki i pomidory tak bardzo nie różnią się od siebie pod względem składu i wpływu na proces trawienia. Zaznaczają też, że właściwie każdy złożony posiłek może powodować pewnego rodzaju dolegliwości, a połączenie ogórka i pomidora w żaden sposób się nie wyróżnia.
Jeśli jednak uważasz, że kombinacja tych produktów nie wpływa na ciebie dobrze, zrezygnuj z niej.
Powód numer dwa - ogórki zawierają enzym - askorbinazę, który niweluje dobroczynne działanie witaminy C pochodzącej z pomidorów. Ogórki nie są jedynym warzywem, w którym askorbinaza występuje - znajdziemy ją też w kapuście, kalafiorze czy bananach. "Enzym ten uwalnia się i aktywuje na skutek niszczenia struktury komórkowej, tj. krojenia, szatkowania produktu będącego jego źródłem. Efekt działania askorbinazy jest z reguły krótkotrwały, ponieważ enzym ten po spożyciu rozkłada się w przewodzie pokarmowym na aminokwasy, gdzie 'nie zagraża' już spożytej witaminie C" - wyjaśnia Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.
Specjaliści podpowiadają, że obniżenie wartości pH zmniejsza efekt askorbinazy - wystarczy dodatek w postaci soku z cytryny, limonki czy octu balsamicznego - składników, po które często sięga się podczas przygotowywania sałatek. Dietetycy dodają, że źródeł witaminy C w codziennej diecie jest sporo, a pomidory nie dostarczają jej za wiele, dlatego połączenie ogórka i pomidora nie zrobi nam różnicy.
CZYTAJ TAKŻE:
Warzywa krzyżowe - czy można je jeść, mając problemy z tarczycą?