Jedz je każdego dnia. Spadnie cukier, ciśnienie, a nawet waga

Są niezwykle popularne, łatwo dostępne i mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Pomidory doskonale nadają się na kanapki, do zup, sałatek, a także smacznych sosów. Można je kupić w sklepie przez cały rok, dlatego niezmiennie cieszą się dużą popularnością. I słusznie, bowiem pomidory bogate są w wiele cennych substancji, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka. Co się z nim dzieje, gdy jesz pomidory codziennie?

Pomidory i ich skład

Pomidory są najchętniej uprawianymi warzywami (a właściwie owocami) w ogrodach, na działkach, a nawet domowych balkonach. Chociaż ich pielęgnacja bywa wymagająca, to warto je hodować nie tylko ze względu na smak, ale także walory zdrowotne. 

W pomidorach znajduje się dużo witaminy C, która w naturalny sposób wspiera odporność. W ich owocach znajdziemy także witaminy A oraz E, które mają wpływ m.in. na stan skóry. Są także bogate w błonnik pokarmowy, potas, magnez oraz żelazo. 

Za najcenniejszych składnik pomidorów uznaje się likopen - przeciwutleniacz, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe i, co ważne, jego działanie nie słabnie po obróbce termicznej. 

Reklama

Jak codzienne jedzenie pomidorów może zatem wpłynąć na zdrowie? 

Pomidory dla serca i na nadciśnienie

Pomidory bogate są w kwas gamma-aminomasłowy (GABA) - związek, który odgrywa ważną rolę w regulacji ciśnienia tętniczego krwi. 

W 2023 roku w "European Journal of Preventive Cardiology" opublikowano wyniki badań, które potwierdziły, że regularne jedzenie pomidorów nie tylko zapobiega rozwojowi nadciśnienia tętniczego, ale w dłuższym czasie pozwala zredukować wyniki pomiarów u osób już chorujących. 

Badanie trwało trzy lata i u pacjentów z potwierdzonym nadciśnieniem odnotowano znaczącą poprawę wartości ciśnienia tętniczego. 

Znajdujący się w pomidorach potas również odgrywa kluczową rolę w układzie sercowo-naczyniowym, jest bowiem pierwiastkiem który wpływa na układ bodźcoprzewodzący w sercu. 

Pomidory jako profilaktyka antynowotworowa

Codzienne jedzenie pomidorów może mieć także znaczenie w profilaktyce antynowotworowej. Wszystko za sprawą likopenu, którego duże ilości zmniejszają ryzyko zachorowania na raka prostaty oraz raka płuc. Ponadto związek ten chroni przed chorobami skóry oraz zmniejsza ryzyko występowania groźnych zakrzepów. 

Na podstawie badań ustalono także, że likopen może odgrywać ważną rolę w ochronie przed nowotworem jamy ustnej i przełyku, a także żołądka. 

Dla cukrzyków najlepsze pomidory

Po pomidory sięgać mogą bez obaw cukrzycy. Warzywa te mają niski indeks glikemiczny, wynoszący zaledwie 15. Oznacza to, że po ich zjedzeniu nie dochodzi do wzrostu cukru we krwi, zatem mogą być stałym punktem codziennego menu osób z cukrzycą. 

Wysoka zawartość witaminy C usprawnia także proces gojenia się ran, co jest szczególnie istotne u diabetyków, u których trwa on zazwyczaj dłużej. 

Codzienne jedzenie pomidorów pomoże także osobom z insulinoopornością. Nie tylko mają niski indeks glikemiczny, ale także mają sporo błonnika pokarmowego. Pozwala on na dłużej utrzymać uczucie sytości i zapobiega podjadaniu między posiłkami. 

Dla osób, które dążą do redukcji masy ciała, pomidory same w sobie mogą stanowić doskonałą przekąskę. Dobre będą niewielkie pomidory koktajlowe, które zmniejszą uczucie głodu, dostarczą niewielu kalorii i na dłużej zapewnią sytość.

CZYTAJ TAKŻE: 

Japończycy stosują niemal codziennie. Wspomaga trawienie, obniża cholesterol

Na kanapce i w sałatce zastąpi pomidora. Ma mnóstwo potasu i witaminy C

"Bałkański kawior" pomoże schudnąć i wzmocni odporność. Poprawi też pracę serca

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: pomidory | pomidory właściwości | likopen w pomidorach
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL