Teraz jest najtańsza i najzdrowsza. Idealna dla odchudzających się i chcących dbać o serce
Doskonale smakuje prosto z grilla, jest rewelacyjna w formie makaronu. Przygotowujemy z niej placki, zupy i kremy, a nawet ciasta. Cukinia to niezwykle wszechstronne warzywo, proste w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo zdrowe. Trwa sezon, więc kiedy, jak nie teraz, korzystać z tego, co ma do zaoferowania? A ma wiele. Przedstawiamy pięć powodów, by jeść cukinię.
Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, podobnie jak arbuz czy ogórek. Jest jednym z najważniejszych warzyw w zachodniej i południowej Europie. Uważa się, że pochodzi z Włoch. Choć można ją kupić w sklepach przez cały rok, najtańsza, a zarazem najlepsza, jeśli chodzi o zawartość cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów, jest w sezonie, który rozpoczyna się w sierpniu i trwa do końca lata. Niech rządzi więc teraz na talerzu. Można ją wykorzystać na wiele sposobów - ma łagodny, niedominujący smak, który sprawdzi się w połączeniu z wieloma różnymi składnikami.
Cukinię można smażyć, piec, gotować czy grillować. Doskonale nadaje się jako dodatek do makaronu, ale z niej samej też można zrobić makaron. Zamiast placków ziemniaczanych niektórzy serwują placki z cukinii, inni wykorzystują ją w wypiekach - i to także tych słodkich. Cukinia to też oczywiście zupy i kremy, wszelkiego rodzaju mięsne i warzywne zapiekanki. Każdy znajdzie dla siebie wersję, w której cukinia będzie smakowała mu najlepiej.
Jest dobry powód, a właściwie kilka powodów, by sięgać po cukinię. Sprawdźmy, jak jedzenie cukinii wpływa na organizm.
Spożywając cukinię, dostarczamy sobie cennych witamin i minerałów. Cukinia to m.in. źródło witaminy C, witamin z grupy B, beta-karotenu, a także wapnia, fosforu, żelaza czy magnezu. Na uwagę zasługuje duża zawartość potasu - 100 g cukinii to nawet 250 mg tego składnika. Cukinia to znikome ilości białka, tłuszczu i węglowodanów.
Cukinia stanowi idealne warzywo dla osób odchudzających się i dbających o sylwetkę. Jest warzywem niskokalorycznym (jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw). 100 g cukinii to ok. 16 kcal. W prawie 90 proc. składa się z wody, co korzystnie wpływa na nawodnienie organizmu. Wykazuje pozytywny wpływ na przemianę materii. Do tego jest lekkostrawna, więc nie obciąża układu pokarmowego. Ma niski indeks glikemiczny (IG=15), co oznacza, że jej spożycie nie powoduje gwałtownego i dużego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym jest szczególnie ważne w przypadku osób z cukrzycą, osób z insulinoopornością, a także nadwagą i otyłością.
Cukinia jest źródłem różnych grup polifenoli, które pełnią w organizmie bardzo ważną rolę. Są antyoksydantami, dzięki czemu mają m.in. działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i hipotensyjne. Cukinia jest też źródłem witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem. W badaniach ekstrakty z cukinii wykazywały zdolność do neutralizowania wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu mogą przyczyniać się do zmniejszenia nasilenia stresu oksydacyjnego oraz stanów zapalnych w organizmie. Ekstrakty z cukinii, jak pokazują badania, mogą również sprzyjać zahamowaniu wzrostu bakterii i grzybów.
Jak już wspomnieliśmy, cukinia jest bogata w potas. To ważny pierwiastek, który jest odpowiedzialny za prawidłową pracę mięśnia sercowego oraz regulację ciśnienia tętniczego krwi. Jest także niezbędny do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej. W cukinii znajdziemy również błonnik, który bierze udział w metabolizowaniu tłuszczów, co chroni przed odkładaniem się cholesterolu na ścianach tętnic.
W cukinii znajdziemy też luteinę i zeaksantynę - składniki ważne dla zdrowia oczu. Dieta obfitująca w luteinę i zeaksantynę, a także inne karotenoidy oraz witaminy E i C, a także cynk, działa prewencyjnie na zapadalność i przebieg kliniczny choroby oczu znanej jako AMD, czyli zwyrodnienie plamki żółtej. To choroba, która uszkadza plamkę żółtą siatkówki oka - miejsce, gdzie powstaje najbardziej precyzyjne, ostre widzenie.
Cukinię można jeść także na surowo, ale uwaga - jeśli ma gorzki smak, może to być znak, że doszło do skumulowania kukurbitacyny, która występuje w warzywach dyniowatych. Spożycie nadmiernej ilości może wiele wywołać m.in. wzdęcia, biegunkę czy bóle brzucha.
CZYTAJ TAKŻE:
Najlepsze owoce przeciwstarzeniowe. Jedz, a wpłyniesz na syntezę kolagenu
Węgrzy stosują na potęgę. Słodka papryka w proszku obniża cholesterol i wspiera zdrowie serca
Nie zapomnij dodać do ogórków kiszonych. Będą chrupiące i jeszcze zdrowsze