Trzy octy owocowe domowej produkcji. Dla zdrowia, urody i figury

Ocet to jeden z tych produktów, który znajduje się w każdej kuchni. Istnieje wiele różnych jego rodzajów i nie tylko spirytusowy warto znać. Każdy z nas może przygotować w domu własny, zdrowy ocet, wykorzystując do tego sezonowe owoce. Sprawdź, jak zrobić domowy ocet ze śliwek, winogron oraz malin i w przypadku jakich dolegliwości warto po nie sięgać.

Domowy ocet ze śliwek - na problemy trawienne i odchudzanie

Trwa sezon na śliwki. To owoce, po które najczęściej sięgamy, by przygotować aromatyczne wypieki, powidła, dżemy, kompoty czy nalewki. Te suszone to z kolei świetny dodatek choćby do bigosu. To jednak dobrze znane sposoby na wykorzystanie śliwek, a warto choć raz podejść do nich nieco inaczej i np. przygotować domowy ocet śliwkowy. Jak go zrobić i jak spożywać? Komu jest polecany? 

Śliwki to owoce bardzo zdrowe. Są źródłem: witaminy A (kluczowej m.in. dla procesu widzenia), witamin z grupy B (istotnych dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i całego układu nerwowego), witaminy C (wpływającej na odporność), witaminy E (cennej dla skóry), witaminy K (odgrywającej ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi), a także potasu, fosforu, wapnia czy magnezu.

Reklama

Śliwki mają silne działanie antyoksydacyjne. Spożywając tego typu produkty, można zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu stanów związanych ze stresem oksydacyjnym. Uznaje się je za owoce dobre dla serca (bo m.in. obniżają ciśnienie), układu pokarmowego, nerwowego i odpornościowego.

Ocet śliwkowy polecany jest osobom mającym problemy z trawieniem i zmagającym się z zaparciami. Pozytywnie wpływa na metabolizm, wspomaga odchudzanie, wspiera pracę wątroby i nerek, wzmacnia odporność i poprawia samopoczucie. Ocet śliwkowy sprawdzi się także jako tonik do twarzy.

Przepis na domowy ocet ze śliwek

Domowy ocet możemy przyrządzić z wielu gatunków śliwek, jednak większość wybiera śliwki węgierki

Pół kilograma śliwek drylujemy, rozgniatamy i umieszczamy w wyparzonym słoiku. Do tak przygotowanych owoców dodajemy 75 g cukru, a następnie ciepłą wodę w ilości takiej, by wystawała ok. 2 cm ponad śliwki. Słoik przykrywamy gazą, zabezpieczamy gumką i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Po kilku dniach powstały płyn zlewamy znów do wyparzonych słoiczków, które również przykrywamy gazą i zabezpieczamy gumką. Tym razem jednak nasz domowy ocet musi stać w ciepłym miejscu 1-2 miesiące. Ostatnim krokiem jest przecedzenie płynu i przelanie go do buteleczek. Na etapie przygotowań można dodać goździki, jak i cynamon.

Ocet śliwkowy stanowi świetny dodatek do mięs, zielonych sałat czy deserów. Do picia nadaje się rozcieńczony z wodą.

Domowy ocet z ciemnych winogron - dla serca

Coraz więcej osób decyduje się uprawiać winorośl w ogrodzie. Aspekt wizualny to jedno. Z winogron, białych czy ciemnych, można przygotować bowiem smaczne przetwory, jak i wino. Ale warto pójść o krok dalej i spróbować przyrządzić domowy ocet winogronowy. Można go wykorzystać do surówek, sałatek, sosów czy marynat, ale też spożywać rozcieńczony z wodą. Jakie dobroczynne właściwości posiada ocet z ciemnych winogron?

W winogronach znajdziemy wspominane tu już witaminy C, A, E, K oraz z grupy B, a także żelazo, magnez, potas, fosfor, sód, cynk, selen i fluor. Zawierają znaczne ilości polifenoli - związków o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Charakterystyczny kolor wynika z obecności antocyjanów, które należą do polifenolowych flawonoidów i które wpływają protekcyjnie na układ krążenia. Innym przeciwutleniaczem występującym w czarnych winogronach jest resweratrol, któremu przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe. Większość przeciwutleniaczy skoncentrowana jest w skórce owoców. W korzystne związki bogate są również pestki winogron.

Obecność ciemnych winogron w diecie może zmniejszyć ryzyko chorób serca, chronić przed miażdżycą, obniżyć poziom cholesterolu we krwi, pomóc kontrolować poziomu cukru we krwi (potrzebne są tu jednak dalsze badania), ale też zbawiennie wpływać na kondycję skóry i paznokci. Wszystkie te właściwości przypisuje się octowi z ciemnych winogron, ale warto wiedzieć, że poza tym produkt ten przyspiesza metabolizm, usprawnia trawienie, wspomaga pracę wątroby i pozwala oczyścić organizm z nadmiaru toksyn. Spożywanie octu winogronowego jest częstym zjawiskiem u osób będących na diecie. Jedną lub dwie łyżki octu winogronowego dodaje się do szklanki ciepłej wody, a następnie miesza z miodem, cukrem lub sokiem owocowym i pije na czczo.

Przepis na domowy ocet z ciemnych winogron

Do przygotowania domowego octu z ciemnych winogron potrzebne są zaledwie trzy składniki - poza owocami woda i cukier. 1,5 kg owoców należy pozbawić gałązek, a następnie rozdrobnić (można do tego użyć widelca lub tłuczka do ziemniaków) i umieścić w słoju. Tak przygotowane winogrona zalewamy dwoma litrami ciepłej wody z cukrem (należy użyć ok. 20 dag cukru). Słój, jak w poprzednim przypadku, przykrywamy gazą i zabezpieczamy gumką. Musi postać ok. 2 miesiące, ale nie należy zapominać o przemieszaniu substancji od czasu do czasu. Na koniec ocet trzeba przecedzić i przelać do buteleczek.

Domowy ocet z malin - przy infekcjach

Maliny są jednymi z ulubionych owoców. Zachwycamy się przede wszystkim ich smakiem, ale nie należy zapominać o tym, że warto po nie sięgać, gdyż to skarbnica wartości odżywczych i owoc od wieków wykorzystywany w celach leczniczych. Co najczęściej się z nich przygotowuje? Soki (zimą chętnie dodawane do herbaty, sprawdzające się przy przeziębieniu i grypie), dżemy i oczywiście malinówkę. Niewiele osób wie, że z malin można również zrobić prozdrowotny ocet, który może posłużyć jako dodatek do zup, sałatek, marynat, deserów, koktajli, ale który można też z przyjemnością spożywać rozcieńczony z wodą.

Maliny to owoce bogate w witaminy C i E - naturalne antyoksydanty, witaminy z grupy B, potas, wapń, fosfor, magnez oraz żelazo. Poza tym są one źródłem fitamin (cennych związków roślinnych o właściwościach podobnych do witamin, które wspomagają funkcjonowanie organizmu), kwasu cytrynowego, jabłkowego, salicylowego i licznych olejków eterycznych.

Zauważa się, że maliny:

  • wzmacniają odporność,
  • wspierają walkę z przeziębieniem i innymi infekcjami,
  • redukują stan zapalny,
  • opóźniają procesy starzenia,
  • korzystnie wpływają na kondycję skóry,
  • obniżają ciśnienie krwi,
  • wspomagają trawienie,
  • mogą obniżać poziom cukru we krwi.

Ocet malinowy może być wykorzystywany wspomagająco przy przeziębieniu, grypie i infekcjach układu pokarmowego. Uważa się, że może przynieść ulgę osobom narzekającym na bóle stawów, pomaga w cukrzycy i insulinooporności, obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga utratę wagi, działa kojąco na skórę. Ocet malinowy może być składnikiem domowej płukanki do włosów suchych, zniszczonych i przetłuszczających się, a także można przygotować z niego tonik do twarzy. Ocet z malin stosowany na skórę może poprawić kondycję cery, wygładzić ją oraz pomóc pozbyć się przebarwień.

Przepis na domowy ocet z malin

Ocet malinowy przygotowuje się podobnie jak poprzednie. Kilogram malin rozgnieć z dodatkiem czterech łyżek cukru (cukier możesz zastąpić miodem i tyczy się to wszystkich wymienionych tu rodzajów octu), przełóż do słoika i zalej ciepłą wodą. Użyj gazy i gumki do zabezpieczenia słoja i pozostaw na ok. 3 tygodnie. Potem przecedź mieszankę, by uzyskać sam płyn, rozlej do butelek i przechowuj w lodówce.

CZYTAJ TAKŻE: 

Wymocz stopy w wodzie z octem i sodą. Efekty cię zaskoczą

Ocet znika z półek polskich marketów. Sklepy wprowadzą limity? 

Jak wykorzystać ocet w domowych porządkach?

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: ocet
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL