Niskokaloryczna i nawadniająca lemoniada bez cukru. Oto dlaczego warto zrobić ją z arbuza
W czasie upałów wzrasta zapotrzebowanie na wodę w organizmie. Na skutek ciepła zwiększa się wydzielanie potu, dlatego tak ważne jest uzupełnianie płynów i elektrolitów. Dla urozmaicenia, oprócz wody, chętnie sięgamy po napoje słodzone, które zawierają dużo cukru, jednak nie najlepiej gaszą pragnienie. Warto przygotować domową lemoniadę z arbuza, która nie tylko nawadnia, ale dostarcza także ważnych pierwiastków. Dlaczego warto ją pić i jak ją przygotować?
Niskokaloryczny i pełen antyoksydantów arbuz jest doskonałym owocem, z którego warto przygotować lemoniadę na letnie upały.
Arbuz zawiera błonnik pokarmowy, magnez, potas, żelazo, cynk, karotenoidy, likopen a także witaminę A.
Duża zawartość błonnika oraz wody sprawiają, że arbuz jest owocem niskokalorycznym (30 kalorii na 100 g owocu) a także nawadniającym. Jego regularne spożywanie zmniejsza napady głodu w ciągu dnia i zapobiega podjadaniu między posiłkami.
Po arbuza warto sięgać ze względu na zdrowie swojego serca. Zawarte w nim substancje zapobiegają odkładaniu się płytki miażdżycowej i ograniczają sztywność tętnic. Dzięki dużej zawartości wody poprawia on diurezę, a tym samym obniża ciśnienie tętnicze. Jest zatem wskazany dla osób z nadciśnieniem.
Owoc ten jest niskokaloryczny. W większości składa się z wody (93 proc.), a zawarty w nim błonnik pozwala na utrzymanie uczucia sytości. Można go więc zjadać między posiłkami lub dodawać do owocowych sałatek. Błonnik przyspiesza metabolizm, reguluje pracę jelit a także ułatwia usuwanie produktów przemiany materii.
Arbuz jest zalecany osobom, które regularnie uprawiają sport, bowiem zawiera cytrulinę. To aminokwas, który znosi zmęczenie mięśni i ułatwia usuwanie kwasu mlekowego. Nie można pomijać też faktu, że owoc ten bogaty jest w witaminę C, a ta z kolei bierze udział w syntezie kolagenu. Kolagen nie tylko wpływa na budowę i kondycję mięśni, stawów czy naczyń krwionośnych, ale poprawia stan skóry - spłyca zmarszczki i sprawia, że skóra staje się napięta i wygląda zdrowo.
Arbuz nadaje się do jedzenia jako przekąska, ale można przygotować z niego także orzeźwiającą i dobrze nawadniającą lemoniadę arbuzową.
Do jej przygotowania potrzebujemy:
- pół arbuza,
- 2 cytryny,
- 500 ml wody,
- kostki lodu,
- opcjonalnie 2 łyżeczki miodu.
Pokrojony w kawałki miąższ (bez pestek) należy umieścić w blenderze, dodać cukier (uprzednio rozpuszczony w ciepłej wodzie) oraz wyciśnięty sok z cytryn. Całość należy zalać wodą a następnie dokładnie zblendować. Do lemoniady można dodać kostki lodu i opcjonalnie liście mięty.
Aby lemoniada zyskała silniejsze działanie izotoniczne, do przygotowanego napoju można dodać szczyptę soli kuchennej, ale nie jest to konieczne.
Tak przygotowaną lemoniadę arbuzową warto popijać w upalne dni, po treningu lub kiedy odczuwamy zmęczenie.
Osoby, które chorują na cukrzycę lub insulinooporność, powinny zrezygnować z dodatku miodu, bowiem sam arbuz jest słodkim owocem o dość wysokim indeksie glikemicznym.
CZYTAJ TAKŻE:
Działa oczyszczająco i moczopędnie. Jedz dla potasu i witaminy C
Owoce z wysokim indeksem glikemicznym. Arbuz wcale nie wypada najgorzej
Najbardziej niedoceniany z cytrusów. Dobry nie tylko dla serca i jelit