Najbardziej niedoceniany z cytrusów. Dobry nie tylko dla serca i jelit

Okres jesienno-zimowy to czas cytrusów. Obok pomarańczy i mandarynek warto znaleźć też miejsce dla pomelo, któremu blisko do pomarańczy i grejpfruta. Pomelo to skarbnica witaminy C i potasu, a także istotne źródło błonnika. Na jego spożywaniu skorzystają: układ odpornościowy, serce i jelita. Sprawdź, jakie właściwości ma pomelo i jak je jeść.

Pomelo - co to za owoc?

Pomelo, zwane też pomarańczą olbrzymią czy chińskim grejpfrutem, to największy owoc cytrusowy (średnica dojrzałych owoców może dochodzić nawet do 30 cm, imponująca jest też ich waga). Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, rośnie również dziko na Fidżi. W większości miejsc owoce zbierane są w okresie od października do kwietnia, dlatego dostępne są głównie zimą. Co roku, w coraz większych ilościach, trafiają na polski rynek. Ale, co ciekawe, pomarańcza olbrzymia bywa też uprawiana w Polsce jako roślina domowa.

Reklama

Jak wyglądają i jak smakują owoce pomelo? Są duże, mają kulisty kształt i dość grubą, gąbczastą skórkę. By dostać się do środka owocu, warto naciąć ją od góry do dołu, a następnie palcami oddzielić od białej błony.

Owoc może przybierać różny kolor, w zależności od odmiany. Tyczy się to zarówno skórki, jak i miąższu. W smaku przypomina połączenie pomarańczy i grejpfruta. Podczas zakupów najlepiej wybierać okazy, które mają gładką i błyszczącą skórkę, pozbawioną plam czy wgnieceń. I okazy, które są cięższe - w przypadku lżejszych sztuk może się okazać, że są wysuszone i pozbawione miąższu.

Pomelo - witaminy i minerały

Pomelo jest przede wszystkim doskonałym źródłem witaminy C i potasu. Dostarcza organizmowi także niewielkich ilości witamin z grupy B oraz żelaza, wapnia, magnezu, cynku, fosforu i miedzi. Zawiera spore ilości błonnika - jedno pomelo (ok. 600 g) to dawka 6 g błonnika.

W pomelo występują także cenne związki bioaktywne - flawonoidy, kumaryny, kwasy fenolowe, garbniki oraz karotenoidy.

Właściwości pomelo

Pomelo jest pełne przeciwutleniaczy, które wspierają ochronę komórek przed wolnymi rodnikami. Silnym antyoksydantem jest witamina C, poza tym w pomelo występują naringenina i naringina, powszechne także w innych owocach cytrusowych, głównie grejpfrutach. Cenny jest również likopen. Zwiększenie zawartości przeciwutleniaczy w diecie obniża stres oksydacyjny i zmniejsza ryzyko wielu chorób, w tym zapalenia stawów, chorób serca i nowotworów. Ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy pomelo może wywierać również działanie przeciwstarzeniowe.

Pomelo będzie dobrym wyborem dla osób, które chcą schudnąć. 100 g owocu (pozbawionego skórki) to zaledwie 40 kcal. Co więcej, owoc jest źródłem błonnika, który pomaga zachować uczucie sytości na dłużej. Warto przypomnieć, że produkty bogate w błonnik sprzyjają zdrowiu jelit poprzez stymulację wzrostu pożytecznych drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym.

Z badań wynika, że pomelo pomaga obniżyć poziom cholesterolu, choć potrzebne są dalsze obserwacje. Owocu powinny unikać jednak osoby, który przyjmują statyny, czyli leki stosowane w celu obniżania stężenia cholesterolu we krwi. Podobnie jak grejpfruty owoce pomelo powodują wielokrotny wzrost stężenia statyn we krwi. Jeśli chorujesz lub przyjmujesz inne leki, dla pewności zapytaj lekarza o to, czy nie ma przeciwwskazań do spożywania tego owocu. Dla zdrowia serca istotna jest również obecność potasu, który przyczynia się obniżania ciśnienia krwi.

Po pomelo warto sięgać w okresie jesienno-zimowym. Witamina C, której w nim pod dostatkiem, wpływa na aktywność limfocytów T i B, które są odpowiedzialne za komórkową odpowiedź odpornościową. Pozytywny wpływ na układ odpornościowy mają też karotenoidy.

Jak jeść pomelo?

Jeśli nie próbowałeś wcześniej pomelo, spróbuj go bez żadnych dodatków. Potem możesz eksperymentować. Pomelo sprawdzi się jako baza do sałatek, zarówno owocowych, jak i warzywnych. Ciekawe będzie połączenie z mięsem, a także rybami i owocami morza. Towarzystwo m.in. ananasa, kokosa, truskawek, ogórka czy czarnego pieprzu wyjątkowo mu służy.

Pomelo, jak każdy inny owoc, nadaje się do deseru. Z miąższu można przyrządzić pyszną marmoladę, dżemy i soki. Niektórzy wykorzystują też skórkę. Kandyzowana skórka pomelo może być ciekawym dodatkiem np. do deserów.

CZYTAJ TAKŻE: 

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem

Dynia rozgrzewa, wzmacnia odporność i chroni skórę. Przygotuj na kilka sposobów

Dobre na pamięć i wysokie ciśnienie. Pij pół szklanki dziennie lub jedz między posiłkami

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: cytrusy a zdrowie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL