Letnie produkty pełne żelaza. Najlepsze posiłki dla osób z anemią
Blada skóra, szybsza męczliwość, wypadanie włosów a nawet kołatania serca to objawy, jakie można zaobserwować w przypadku anemii z niedoboru żelaza. Chociaż częściej chorują kobiety, to niedobory mogą występować u każdej osoby, w każdym wieku. Szacuje się, że w Polsce anemię z niedoboru żelaza może mieć ponad 25 proc. kobiet od 15. do 49. roku życia i 26 proc. kobiet ciężarnych. Okres letni jest dobrym czasem na uzupełnienie żelaza w organizmie, bowiem wiele sezonowych warzyw i owoców są bogate w ten pierwiastek. Co jeść, by dostarczyć żelaza i jakie są najważniejsze zasady uzupełniania jego niedoboru? Odpowiadamy.
Anemia z niedoboru żelaza występuje wtedy, gdy ilość dostarczanego pierwiastka do organizmu jest zbyt mała, co prowadzi do spadku produkcji czerwonych krwinek, a tym samym do spadku hemoglobiny.
Czerwone krwinki odpowiadają za “przyjmowanie" tlenu, a następnie transportowanie go do komórek i tkanek w całym organizmie. Dzieje się tak, bowiem czerwone krwinki zawierają hemoglobinę - białko, które przyłącza do siebie tlen.
Niedokrwistość, inaczej anemia, spowodowana jest zbyt małą liczbą krwinek czerwonych lub zbyt małą ilością hemoglobiny w nich zawartej. Co ma wspólnego z tym żelazo?
To właśnie ten pierwiastek jest najważniejszą częścią składową hemoglobiny. Jeśli następuje jego niedobór, krew nie jest w stanie transportować odpowiedniej ilości tlenu, dając różne, ogólne objawy u chorego.
Niedobór żelaza daje uogólnione objawy, które wpływają nie tylko na samopoczucie, ale na jakość życia codziennego.
Niski poziom żelaza daje przede wszystkim objaw zmęczenia, które nie ustępuje nawet po odpoczynku. Osłabienie, senność, osłabienie siły mięśniowej to symptomy niedostatecznej ilości tego ważnego pierwiastka.
Anemia objawia się także nawracającymi bólami głowy, bladością powłok skórnych, kłopotami z pamięcią i koncentracją. Można zauważyć także, że paznokcie stają się słabsze, a włosy wypadają w zwiększonej ilości.
W przypadku bardzo dużych niedoborów może pojawić się uczucie duszności i kołatania serca.
W niektórych przypadkach, jeśli anemia jest zaawansowana, konieczne jest suplementowanie preparatów bogatych w łatwo przyswajalne żelazo. Jeśli jednak spadek hemoglobiny jest niewielki, przede wszystkim należy zadbać o zbilansowaną dietę.
Warto skoncentrować się na niej właśnie w sezonie letnim, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców bogatych w ten pierwiastek, jest najłatwiejszy. Co jeść, by uzupełnić niedobory?
Warzywa
Letnie, świeże warzywa, mają ogrom witamin i minerałów, które są cenne dla zdrowia. Duża zawartość błonnika sprawia, że jelita pracują lepiej, a cenne pierwiastki poprawiają funkcjonowanie całego organizmu. Warzywa, które warto jeść ze względu na wysoką zawartość żelaza, to przede wszystkim:
- boćwina,
- szpinak,
- jarmuż,
- zielony groszek,
- bób,
- nać pietruszki, buraki.
W sezonie letnim warzywa te są łatwo dostępne i przystępne cenowo.
Owoce
W lecie mamy duży dostęp do świeżych owoców, bogatych w witaminy wspierające układ odpornościowy i niezbędne pierwiastki. Po owoce warto sięgać częściej, zwłaszcza w lecie, ponieważ doskonale gaszą pragnienie i są zdrową przekąską w upalne dni.
Osoby z niedokrwistością mogą szukać źródła żelaza w niektórych owocach. Te, które zawierają ten pierwiastek, to:
- porzeczki,
- truskawki,
- maliny,
- jeżyny,
- morele,
- śliwki.
Co istotne, wszystkie te owoce są także źródłem witaminy C, która jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania żelaza.
Kilka pozycji z letniego menu powinno na stałe zagościć w diecie osób z niedokrwistością.
W lecie warto postawić na świeże warzywa oraz zioła, zjadane częściej na surowo, niż po obróbce termicznej. Oto kilka propozycji dań bogatych w żelazo.
Sałatka z burakiem, rukolą i szpinakiem
Ta szybka sałatka dostarczy nie tylko żelaza, ale także błonnika i witaminy C. Gotowane buraki należy pokroić w kostkę i połączyć ze świeżą rukolą oraz młodym szpinakiem. Doskonałym dodatkiem będzie kozi ser lub mozzarella, pestki dyni lub słonecznika, a uzupełnieniem oliwa i kilka kropel soku z cytryny, które zwiększą przyswajalność witamin.
"Żelazowy" koktajl owocowy
Warto postawić na owocowe koktajle, jako letnie przekąski. Wystarczy połączyć ulubiony napój roślinny ze świeżymi truskawkami lub porzeczkami, bananem i garścią natki pietruszki. Taki deser dostarczy witaminy C, żelaza, wapnia oraz błonnika.
Klasyczna zupa z botwinki
Warto w sezonie letnim zajadać się botwinką, a najsmaczniejsza forma jej podania, to zupa (choć liście botwinki doskonale pasują także do sałatek).
Pęczek botwinki należy połączyć z ulubionymi warzywami (marchew, pietruszka, ziemniaki). Pokrojone w kostkę lub słupki należy zagotować w wodzie, dodać dwa ząbki czosnku i posiekaną na drobno, małą cebulę. Zupę należy gotować na niewielkim ogniu, a na koniec posypać świeżą natką pietruszki. Do smaku można dodać kilka kropel soku z cytryny i zaprawić śmietaną albo jogurtem naturalnym. To doskonała, lekka zupa na upalne dni, która bez wątpienia dostarczy dużych ilości żelaza.
Źródła:
- https://www.termedia.pl/Journal/-98/pdf-36126-10
CZYTAJ TAKŻE:
Objawy niedoboru "czerwonej witaminy". Tych nie sposób nie zauważyć
Grecy, Japończycy i mieszkańcy Grenlandii zawdzięczają im zdrowie. U Polaków niedobór
Hamuje procesy zapalne i spowalnia starzenie. Jak działa i w czym się znajduje likopen?