Objawy niedoboru "czerwonej witaminy". Tych nie sposób nie zauważyć

Przez niektórych nazywana jest "czerwoną witaminą". Jest niezbędna w procesach krwiotwórczych, zapewnia właściwe funkcjonowanie układu nerwowego. Wegetarianie, weganie czy osoby starsze znajdują się w grupie ryzyka jej niedoboru. Organizm pozyskuje ją z żywności, dlatego musimy dbać o obecność w diecie pewnych produktów. Jakich? Jakie sygnały mogą świadczyć o tym, że organizm cierpi na niedobór "czerwonej witaminy", czyli witaminy B12? Odpowiadamy.

Witamina B12 - jakie ma działanie?

Witamina B12 (kobalamina) należy do substancji niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i powinna być codziennie dostarczana z pożywieniem w odpowiednich ilościach. Zapotrzebowanie na ten składnik jest zróżnicowane i zależy m.in. od wieku i stanu fizjologicznego. Zalecane spożycie u osób dorosłych wynosi 2,4 µg/dzień (u kobiet w ciąży i karmiących piersią jest ono wyższe).

Do czego organizm potrzebuje witaminy B12? Pełni ona kluczową rolę w zapewnianiu właściwej pracy układu nerwowego i układu krwiotwórczego. Bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek w szpiku, metabolizmie białek, tłuszczu i węglowodanów, a także syntezie DNA i RNA. Jest konieczna do uzyskania aktywnej formy kwasu foliowego.

Reklama

Niedostateczna ilość witaminy B12 negatywnie wpływa na procesy syntezy neurotransmiterów, w tym serotoniny i dopaminy. U kobiet w ciąży niedobór stwarza ryzyko nieprawidłowego rozwoju mózgu u płodu. Niedoborom witaminy B12 towarzyszy często zwiększone stężenie homocysteiny, która jest istotnym czynnikiem ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.

Potocznie witamina B12 funkcjonuje jako "czerwona witamina", m.in. dlatego że, jak wspomnieliśmy, jest niezbędna w procesie tworzenia czerwonych krwinek.

Kto narażony na niedobór witaminy B12?

Na niedobór witaminy B12 narażone są m.in. osoby starsze. W tej grupie odpowiada za to przede wszystkim upośledzone wchłanianie witaminy z pokarmów, a także nieprawidłowe odżywianie. Poza tym niedobór często stwierdzany jest u wegetarian, a także wegan. W grupie ryzyka niedoboru witaminy B12 znajdują się również pacjenci po przebytej operacji jelit czy cierpiący z powodu chorób układu trawiennego, a zwłaszcza schorzeń związanych z zaburzeniami wchłaniania, np. choroby Leśniowskiego-Crohna lub celiakii. Ryzyko niesie też nadużywanie alkoholu, a także stosowanie niektórych leków.

Przyczyną niedoboru witaminy B12 może być również wrodzony niedobór białka odpowiadającego za jej transport we krwi - transkobalaminy.

Objawy niedoboru witaminy B12

Eksperci zwracają uwagę, że stężenie witaminy B12 dość długo utrzymuje się w granicy normy, a do klinicznych objawów niedoboru tej witaminy dochodzi zwykle dopiero po kilku latach nieprzyjmowania jej z pożywieniem bądź od momentu wystąpienia zaburzeń w jej wchłanianiu. "Czerwona witamina" jest magazynowana przede wszystkim w wątrobie, co pozwala na jej wykorzystywanie w przypadku niedoborów pokarmowych lub zaburzeń wchłaniania. Wskazuje się, że ilość zmagazynowanej w tkankach kobalaminy wystarcza na ok. 5-6 lat, co nie oznacza, że można bagatelizować jej obecność w diecie. 

Niedobór witaminy B12 związany jest z istotnymi zaburzeniami hematologicznymi, neurologicznymi i psychiatrycznymi, a także w zakresie przewodu pokarmowego, dlatego lista objawów jest długa. Zalicza się do nich m.in.:

  • chroniczne zmęczenie, osłabienie,
  • bóle i zawroty głowy,
  • zaburzenia nastroju,
  • zaburzenia trawienia,
  • brak apetytu,
  • pieczenie języka, 
  • duszności,
  • bladość skóry,
  • drętwienie kończyn,
  • problemy z koncentracją, 
  • zaburzenia pamięci,
  • zaburzenia miesiączkowania u kobiet,
  • częste infekcje,
  • osłabienie siły mięśniowej,
  • niestabilność chodu,
  • przedwczesne siwienie,
  • osłabienie wzroku. 

Niedobór witaminy B12, kwasu foliowego lub obu tych substancji może skutkować niedokrwistością megaloblastyczną. Wyniki badań krwi są kluczowym elementem diagnostyki.

Produkty, w których znajduje się witamina B12

Witamina B12 występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego. Z mięsa znajdziemy ją m.in. w wołowinie, wieprzowinie i mięsie drobiowym. Najwięcej jej w podrobach i niektórych owocach morza. Warto więc sięgać np. po wątróbkę, ale tutaj istotna uwaga - więcej witaminy B12 ma wątróbka wołowa niż wątróbka drobiowa. Źródłem witaminy B12 są np. ostrygi czy homary, ryby (np. śledź czy tuńczyk), sery żółte, a także jaja. Znajdziemy ją również w mleku i jego przetworach.

"Niektóre rośliny mogą zawierać pewne ilości witaminy B12 w wyniku bytowania na ich powierzchni określonych gatunków bakterii, w tym archeonów, syntetyzujących ją. Jednakże dostępność witaminy B12 z tych źródeł jest nieznana" - wskazują eksperci w ostatniej publikacji "Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie". "Wodorosty morskie i glony to kolejne rośliny, które wskazuje się jako źródło witaminy B12, jednak należy podkreślić, że zawierają one w głównej mierze nieaktywne analogi witaminy B12. Dostępność witaminy B12 z tych źródeł jest niepewna. Przykładem jest spirulina (...). Większość (80 proc.) witaminy B12 zawarte w spirulinie to pseudowitamina B12, która nie wiąże się z czynnikiem wewnętrznym, a więc jest nieaktywna" - tłumaczą. 

Niektóre produkty są wzbogacane w witaminę B12 (szczególnie z myślą o weganach i wegetarianach). Należą do nich płatki śniadaniowe, soki, nektary i napoje roślinne. Zazwyczaj w przypadku diety wegetariańskiej, a w szczególności diety wegańskiej, która wyklucza wszystkie produkty odzwierzęce, wymagana jest stała suplementacja tej witaminy.

Osoby szczególnie narażone na deficyt tej witaminy, w tym weganie i wegetarianie, powinny regularnie sprawdzać jej poziom.

CZYTAJ TAKŻE: 

Grecy, Japończycy i mieszkańcy Grenlandii zawdzięczają im zdrowie. U Polaków niedobór

Niedobór witaminy PP wpływa na mózg, tarczycę i trzustkę. O problemie doniesie skóra

Niedobór zwiększa ryzyko cukrzycy i miażdżycy. Objawem apetyt na słodkie

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL