Masz dnę moczanową lub kamicę? Te warzywa omijaj szerokim łukiem
Dna moczanowa, zwana czasem podagrą lub artretyzmem, to rodzaj przewlekłego zapalenia stawów. Spowodowany jest nadmiarem kwasu moczowego we krwi, który odkłada się w postaci kryształków kwasu moczowego w stawach, chrząstkach, więzadłach i ścięgnach. W leczeniu tej choroby istotną rolę odgrywa dieta. Choć powszechnie uważa się, że przy tym schorzeniu należy unikać głównie mięsa, do listy posiłków zakazanych trzeba dodać też produkty pochodzenia roślinnego. Jakie warzywa są niewskazane przy dnie moczanowej? Okazuje się, że te, które uważamy za jedne z najzdrowszych.
Dna moczanowa to choroba bardzo bolesna. Jej pierwszym objawem są obrzęki i bóle w okolicach stopy, najczęściej jest to zapalenie stawów podstawy palucha (podagra). Kryształki kwasu moczowego mogą odkładać się również w innych częściach ciała, najczęściej jednak skupiają się w okolicach stóp i dłoni. Artretyzm to nie tylko ból utrudniający chodzenie, w kolejnych etapach może prowadzić do zaburzenia pracy nerek i kamicy. Podagra dawniej nazywana była chorobą bogaczy, bo zapadały na nią osoby o wyższym statusie społecznym. Działo się tak dlatego, że mogły one sobie pozwolić na częste spożywanie mięsa, owoców morza i alkoholu. Leczenie dny moczanowej w dużym stopniu opiera się na zmianie diety i stylu życia.
Dna moczanowa może mieć charakter ostry lub przewlekły. Jej ataki trwają od 10 do 21 dni i utrudniają chodzenie oraz funkcjonowanie. Jej leczenie polega na obniżeniu kwasu moczowego we krwi. Osobom otyłym lekarze zalecają wtedy redukcję masy ciała. Wtedy chorzy sięgają po warzywa. Okazuje się jednak, że nie wszystkie można bezpiecznie spożywać podczas tej choroby.
Dieta osób z artretyzmem powinna ograniczać puryny. Dlatego przy dnie moczanowej niewskazane są warzywa, które zawierają ich zbyt wiele. Z jadłospisu należy wykreślić:
- brokuł;
- kalafior;
- brukselkę;
- zielony groszek;
- zieloną paprykę;
- soczewicę
- fasolę
- soję
- por,
- szpinak.
Wiele z powyższych warzyw powszechnie uważamy za wyjątkowo zdrowe. Podczas odchudzania chętnie po nie sięgamy, bo niektóre z nich zapewniają na długo poczucie sytości. W przypadku dny moczanowej lepiej je jednak omijać szerokim łukiem.
Lista produktów zakazanych przy dnie moczanowej jest dość długa. Z pewnością trzeba ograniczyć spożywanie mięsa i alkoholu. W każdej grupie produktów znajdziemy takie, które są bogate w puryny i zdecydowanie należy ich unikać:
- mięso: dziczyzna, baranina, podroby, galarety, produkty konserwowe, wędliny, wywary z kości i mięs;
- nabiał: żółte sery, sery pleśniowe, topione, tostowe i tłuste twarogi;
- tłuszcze zwierzęce takie jak masło, smalec, słonina;
- owoce: rabarbar;
- ryby i owoce morza: sardynki, szprot, śledź, ryby wędzone i w puszkach, owoce morza;
- grzyby: pieczarki, boczniaki, prawdziwki;
- słodycze: czekolada i wszelkie produkty zawierające kakao;
- napoje: alkohol, w tym piwo, napoje z dużą zawartością cukru.
Pomijając wymienione wcześniej warzywa, niemal w każdej diecie redukcyjnej nie zaleca się spożywania tego typu pokarmów. Zaskakujące mogą być w tym zestawieniu ryby, owoce morza i rabarbar, które dla zdrowych osób są zdrowe i powinny wchodzić w skład urozmaiconej diety.
W przypadku osób z nią moczanową, duże znaczenie ma też sposób przygotowywania posiłków: lepiej stawiać na potrawy gotowane i z grilla niż smażone, zwłaszcza na głębokim tłuszczu. Dania pieczone i duszone również nie są wskazane.
Powyższa listy zakazów zdają się wyczerpywać niemal wszystkie możliwości przygotowania smacznych posiłków. Na szczęście, jest wiele produktów, które można jeść przy dnie moczanowej, a nawet są one wskazane.
W przypadku dny moczanowej warto jeść:
- chudy nabiał: mleko, sery twarogowe, jogurty, kefiry, maślanki,
- chude ryby: dorsz, mintaj, sandacz;
- tłuszcze: roślinne oleje i oliwy;
- owoce: zwłaszcza wiśnie, czereśnie i awokado
- warzywa: szczególnie cukinie, bakłażan, dynie, wszelkie kapusty, ogórki, papryka czerwona, pomidory, rzepa, rzodkiewka, ziemniaki;
- produkty zbożowe: pieczywo, makarony i kasze;
- dżemy,
- orzechy i pestki;
- napoje: soki owocowe i warzywne, herbaty owocowe, ziołowe, kawa zbożowa
Przy diecie niskopurynowej wskazane jest ograniczenie spożycia mięsa do 50 gramów na dobę lub 150 gramów raz na kilka dni. Należy wbierać wyłącznie mięso chude, np drób. Ważne jest również częste nawadnianie - osobom z artretyzmem zaleca się wypijanie aż dwóch litrów wody na dobę, unikanie kawy, piwa i słodzonych napojów gazowanych.
Czytaj też:
Trzy zioła skuteczne na choroby stawów. Zmniejszą ból i obrzęk
Ochronisz kości, unikniesz osteoporozy. Najlepsze rady lekarzy
Nawyki, które rujnują stawy. Punkt trzeci to dla wielu spore zaskoczenie