Dieta antyoksydacyjna. Na czym polega dieta bogata w przeciwutleniacze?
Przeciwutleniacze (antyoksydanty) to związki działające wewnątrz organizmu zapobiegające lub opóźniające procesy utleniania się czyli starzenia się organizmu. W ten sposób chronią organizm człowieka przed wolnymi rodnikami, zapewniając długą młodość, jędrność i witalność. To także nasza broń przed nowotworami. Co jeść, by dostarczać ich sobie jak najwięcej?
Działanie przeciwutleniaczy traktuje się jako przeciwstarzeniowe i przeciwchorobowe. Ważne, aby zachować ich odpowiedni poziom, bo zarówno ich niedobór jak i nadmiar może mieć negatywny wpływ na ludzkie ciało.
Jedną z grup przeciwutleniaczy stanowią witaminy: A, E i C. Dlatego zaleca się wprowadzenie do diety codzienne spożywanie produktów je zawierających.
Również minerały takie jak: selen, cynk, magnez mają podobne działanie. Cennym składnikiem w pożywieniu są też polifenole. Szczególne miejsce zajmują tu flawonoidy, które działają nie tylko jako przeciwutleniacze, ale dodatkowo przeciwzapalnie, oczyszczająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne.
Najlepszym źródłem antyoksydantów są owoce i warzywa, bo w nich znajduje się najwięcej witamin i minerałów. Szczególnie polecane są:
- czarne porzeczki,
- owoce cytrusowe,
- truskawki
- jagody
- jabłka
- brokuły
- szpinak
- czerwona papryka
- natka pietruszki
- warzywa strączkowe.
Witaminę A znajdziemy także w nabiale, jajach, morskich rybach i wątróbce wieprzowej. Orzechy laskowe, włoskie i brazylijskie to dobre źródło selenu, cynku i witaminy E.
Flawonoidy można znaleźć w czerwonych i czarnych owocach oraz w zielonej herbacie. Zróżnicowana dieta to najlepsza gwarancja dostarczenia organizmowi cennych przeciwutleniaczy.