Zdrowsza od czarnej herbaty. Na cholesterol, odchudzanie i lepszą pamięć
Kobiety w PRL-u piły ją, by schudnąć. Zbije też cholesterol i poprawi pamięć. Herbata oolong nazywana niebieską herbatą to nie tylko pyszny, ale i bardzo zdrowy napój. Odgania widmo miażdżycy, wzmacnia pracę serca, poprawia koncentrację, a nawet chroni przed próchnicą. Właściwości niebieskiej herbaty jest jednak znacznie więcej. Oto co warto wiedzieć o herbacie oolong.
Herbata oolong zawdzięcza swoją nazwę chińskiemu słowu "Wu-long", które oznacza "czarnego smoka". Z tego powodu bardzo często nazywana jest smoczą herbatą. Jej jeszcze inna nazwa to herbata niebieska, która nawiązuje z kolei do charakterystycznego koloru napoju. Do produkcji herbaty oolong używa się liści krzewu Camellia sinensis. To dokładnie ta sama roślina, którą wykorzystuje się przy herbacie czarnej lub zielonej. Od innych herbat herbata oolong różni się przede wszystkim stopniem fermentacji.
Jak w przypadku większości herbat, tak i w przypadku oolong nie ma jednego rodzaju herbaty. Herbatę podzielić można np. ze względu na kraj pochodzenia. W takim przypadku wyróżnia się herbatę z Chin, Wietnamu, Tajlandii, Nowej Zelandii, Japonii, Indii, Nepalu czy Sri Lanki. Inny podział bierze pod uwagę stopnień utlenienia. Wyszczególnić można herbatę oolong o niskim, średnim lub wysokim stopniu utlenienia.
Herbaty różnią się nie tylko składem (np. zawartością kofeiny), ale i smakiem. Najlepiej spróbować kilku gatunków oolong i wybrać ulubiony.
Herbata oolong zawiera witaminy: A, C, E, B1 i B2, a także magnez, cynk, wapń i fosfor. Najcenniejszym jej składnikiem są jednak polifenole, czyli naturalne antyoksydanty. W smoczej herbacie dominują zwłaszcza katechiny. Herbata oolong zawiera również kofeinę, jednak jest jej znacznie mniej niż w innych rodzajach herbaty.
Ze względu na zawartość polifenoli herbata oolong wykazuje przede wszystkim właściwości antyoksydacyjne. Mówiąc prościej - chroni przed uszkodzeniem komórek i spowalnia rozwój niektórych chorób. Chodzi przede wszystkim o cukrzycę, choroby układu sercowo-naczyniowego, niektóre nowotwory, chorobę Alzheimera i chorobę Parkinsona.
Inne korzyści wynikające ze spożywania herbaty oolong to:
- obniżenie poziomu "złego" cholesterolu,
- pobudzenie organizmu,
- wzmocnienie pracy serca,
- poprawa nastroju,
- poprawa pamięci i koncentracji,
- redukcja lęku,
- wyregulowanie poziomu cukru we krwi,
- poprawa kondycji skóry i włosów,
- ochrona przed próchnicą.
Smoczą herbatę zaleca się także osobom z nadwagą i otyłością. Regularnie spożywana herbata oolong, w połączeniu z odpowiednią dietą, pomaga również zgubić dodatkowe kilogramy.
Herbatę oolong bez problemu można znaleźć w większych sklepach spożywczych, a także w punktach z herbatą. Cena zależy od rodzaju herbaty i producenta, jednak można przyjąć, że cena waha się od 15 do nawet 100 zł za 100 g.
Parzenie herbaty oolong niczym nie różni się od zaparzania innego rodzaju herbat. Łyżeczkę herbaty należy wsypać do kubka, czajniczka lub specjalnego sitka do herbaty i zalać ciepłą, ale nie wrzącą wodą. Do herbaty najlepiej sprawdza się woda w temperaturze ok. 80 st. Celsjusza. Herbatę parzy się przez 3-5 minut. Po tym czasie można odsączyć liście lub wyjąć z kubka sitko z herbatą i cieszyć się pysznym napojem.
Liści z zaparzonej już herbaty nie należy wyrzucać. Można przygotować z nich nawet 5-6 herbat, za każdym razem osiągając nieco inny aromat.
Herbata oolong, jak każda inna herbata, uważana jest za bezpieczny napój, który nie powinien powodować żadnych nieprzyjemnych objawów. Osoby chore przewlekle, które po wypiciu herbaty poczują nienaturalne pobudzenie lub inne nieprzyjemne objawy, powinny w przyszłości zrezygnować z tego rodzaju herbaty.
Ostrożność powinny zachować także ciężarne, którym nie zaleca się spożywania zbyt dużej ilości herbat. Wciąż nie ustalono bowiem, czy zawarte w nich katechiny nie zmniejszają biodostępności kwasu foliowego. Do czasu uzyskania konkretnych wyników badań lepiej ograniczyć herbatę do jednej filiżanki dziennie.
CZYTAJ TAKŻE:
Pomijany składnik służy zdrowiu. Na co pomaga herbata z liści malin?