Zdrowsza od mąki. Obniża cholesterol i cukier, wzmacnia kości, nie ma glutenu

Mąka migdałowa to świetny zamiennik zwykłej mąki. Ma wprawdzie od niej więcej kalorii, ale za to nie zawiera glutenu. Jej właściwości zdrowotne decydują o tym, że mąka migdałowa polecana jest osobom chorym na cukrzycę, z nadciśnieniem tętniczym czy z podwyższonym cholesterolem. Można z niej robić desery, piec ciastka czy naleśniki. A co najważniejsze - taką mąkę możesz zrobić samodzielnie.

Czym jest mąka migdałowa? 

Mąka migdałowa powstaje w wyniku mielenia migdałów, czyli owoców migdałowca zwyczajnego. Migdały te najczęściej są obrane, dlatego mąkę migdałową można zrobić samodzielnie - wystarczą migdały i blender. Przed zmieleniem migdały należy zblanszować, obrać i wysuszyć w piekarniku. Trzeba też uważać, aby nie mielić migdałów zbyt długo, bo zacznie się z nich robić masło zamiast mąki. Wystarczy pół minuty miksowania. 

Reklama

Mąka migdałowa ma kremowy kolor - to ją wyróżnia spośród innych mąk. Jej słodkawo-orzechowy smak powoduje, że produkty z niej zrobione nabierają wyjątkowego aromatu. Ma nieco mniej sypką konsystencję niż mąka pszenna, ale jest od niej zdrowsza. 

Mąka migdałowa - wartości odżywcze. Sporo kalorii, niewiele węglowodanów

Mąka migdałowa, jako że powstaje z orzechów, nie należy do produktów niskokalorycznych. 100 g mąki migdałowej to 571 kcal. Wartość energetyczną tej mąki tworzą: 

  • 55,9 g tłuszczów, 
  • 21,7 g białka,
  • 14,2 g węglowodanów,
  • 7 g błonnika,
  • 3,8 g cukru.

Mąka migdałowa ma dużo mniej węglowodanów niż pszenna (79 g/100 g). Zawiera też sporo białka, dlatego sprawdzi się u wegetarian i wegan. Duża zawartość tłuszczów może martwić, ale są to nienasycone kwasy tłuszczowe. Wśród nich są zarówno jednonienasycone, jak i wielonienasycone, czyli kwasy omega-3 i omega-6.

Czytaj też: Złota fasola usuwa toksyny, zabija cholesterol, obniża ciśnienie. To zdrowy zamiennik mięsa

Właściwości zdrowotne mąki migdałowej

Mąka migdałowa to jedna z najzdrowszych mąk. Zawiera ona witaminy z grupy B oraz witaminę E, a także potas, fosfor, magnez, wapń i żelazo. Wszystkie te składniki sprawiają, że mąka migdałowa ma następujące właściwości zdrowotne

  • wspomaga odporność i układ krążenia, zmniejsza ciśnienie krwi;
  • poprawia glikemię osób z cukrzycą, a u innych zapobiega jej powstawaniu;
  • obniża poziom cholesterolu;
  • wspiera układ nerwowy;
  • wzmacnia układ kostny i zęby;
  • zmniejsza ryzyko raka okrężnicy.

Mąka migdałowa jest też dobrym rozwiązaniem dla osób na diecie bezglutenowej czy keto. Nie zawiera glutenu, ma dużo białka i niewiele węglowodanów, więc sprawdzi się w dietach redukujących ich spożycie. Natomiast powinny z niej zrezygnować osoby uczulone na migdały.

Mąka migdałowa dla cukrzyków

Mąka migdałowa ma niski indeks glikemiczny, ponieważ wynosi on zaledwie 15. To oznacza, że spożywanie produktów na bazie mąki migdałowej nie powoduje gwałtownego wyrzutu insuliny. Osoby chorujące na cukrzycę bądź z insulinoopornością zdecydowanie mogą zatem wybierać taką właśnie mąkę.

Jak używać mąki migdałowej? 

Używając mąki migdałowej, warto pamiętać, że wymaga ona niższej temperatury pieczenia niż inne mąki. Pieczesz produkty na bazie mąki migdałowej? Wystarczy, że nagrzejesz piekarnika do ok. 150 stopni Celsjusza. Czas pieczenia to nie więcej niż pół godziny. 

Z mąki migdałowej wyjdą pyszne desery, ciastka, makaroniki. Nada się ona do zrobienia zupy migdałowej, ale można nią zagęszczać inne zupy i sosy. Można nią się posłużyć do zrobienia tortu bez mąki zwykłej. Sprawdza się też jako posypka do deserów lub jako dodatek do koktajli czy do płatków śniadaniowych. Naleśniki czy racuchy z niej zrobione smakują wybornie i delikatnie. 

CZYTAJ TAKŻE: 

Dietetyczka ostrzega: To najgorszy wybór na śniadanie. Podnosi cukier i tuczy

Lekarz zlecił ci morfologię? Uważaj, badanie może ci przepaść

Pij na skołatane nerwy. Reguluje ciśnienie krwi i odtruwa organizm

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: mąka bezglutenowa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL