Jedz minimum dwa razy w tygodniu. Naczynia przestaną obrastać w blaszki miażdżycowe
Miażdżyca jest prawdziwą epidemią XXI wieku. To ona stoi u podłoża wielu chorób układu krążenia, m.in. choroby niedokrwiennej serca, zawału serca, udaru mózgu czy tętniaków aorty. Na jej rozwój wpływ mają przede wszystkim złe nawyki, w tym niewłaściwa dieta i brak aktywności fizycznej. Jak oczyścić tętnice ze złogów dietą? I czy w ogóle da się to zrobić? Wyjaśniamy.
Jak powstają złogi w naczyniach?
Złogi w tętnicach są potocznym określeniem na blaszki miażdżycowe, które pojawiają się często wraz z wiekiem pod wpływem wielu czynników, m.in. zaburzeń lipidowych i niewłaściwej diety. Przyjmuje się, że powstawanie blaszek miażdżycowych jest zapoczątkowywane przez uraz wewnętrznej błony tętnicy - śródbłonka. Indukuje to przewlekły stan zapalny i przenikanie do ściany naczynia komórek układu odpornościowego, m.in. monocytów i makrofagów.
W dalszych etapach dochodzi do gromadzenia się lipidów w ścianie naczynia i pochłaniania ich przez komórki mięśni gładkich tętnicy i makrofagi. Pod wpływem odkładania się kolagenu i tkanki łącznej dochodzi do stwardnienia zajętego obszaru. W ten sposób powstaje w pełni uformowana blaszka miażdżycowa, która dalej może się powiększać.
Blaszki miażdżycowe mają to do siebie, że gdy już raz powstaną, to niestety bez leczenia chirurgicznego nie jest możliwe ich usunięcie. Z tego powodu nie ma produktów ani suplementów diety, które pozwoliłyby w dosłownym znaczeniu oczyścić tętnice z obecnych już blaszek miażdżycowych.
Można jednak dbać o to, aby nie dochodziło do ich powiększania się i powstawania nowych. Trzeba również pamiętać, że przy stwierdzonej miażdżycy i zaburzeniach lipidowych sama dieta zazwyczaj nie wystarcza do spowolnienia tego procesu. Z tego powodu trzeba skonsultować się z lekarzem, który w razie potrzeby przepisze odpowiednie leki obniżające poziom cholesterolu we krwi.
Tłuste ryby są bogactwem nienasyconych kwasów omega-3, w szczególności EPA i DHA. Mają one wielokierunkowe funkcje w organizmie, m.in.:
- obniżają poziom triglicerydów dzięki ograniczaniu ich syntezy w ścianie jelit i w wątrobie;
- obniżają poziom cholesterolu we krwi;
- przyczyniają się do normalizacji ciśnienia tętniczego krwi;
- mają właściwości przeciwzakrzepowe dzięki zmniejszaniu wytwarzania substancji prozakrzepowych;
- odpowiedni ich poziom w organizmie może poprawić wrażliwość tkanek na insulinę, co jest ważne w zapobieganiu rozwoju cukrzycy typu 2;
- mają korzystny wpływ na kondycję skóry;
- podejrzewa się je o właściwości przeciwnowotworowe.
Z tego powodu osobom z miażdżycą bądź z dużym ryzykiem jej rozwoju zaleca się dietę bogatą w ryby. Powinno się je spożywać minimum dwa razy w tygodniu. Do najbardziej wartościowych zalicza się tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, makrela, tuńczyk, sardynki oraz śledzie.
Czytaj także: Makrela to jedna z najzdrowszych polskich ryb. Na co pomaga i kto musi jej unikać?
Awokado to również produkt, który powinien być stałym elementem diety przeciw złogom w tętnicach. Jest on bogactwem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.
Awokado pasuje do dań z jajek i ryb, może ono być również wartościowym dodatkiem do sałatek. Sos guacamole, które bazuje na awokado, może być świetnym zamiennikiem wysokoprzetworzonych dipów i sosów na bazie majonezu, a samo miękkie awokado rozsmarowane na kanapce doskonale zastąpi masło, które zawiera ogromne ilości złego cholesterolu.
Oliwa z oliwek jest prawdziwym bogactwem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W 100 gramach zawiera niemal 70 gramów jednonienasyconych i 10 gramów wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Bogata jest również w kwas oleinowy, który przyczynia się do spadku poziomu cholesterolu LDL. Trzeba jednak pamiętać, że oliwa z oliwek, mimo swoich drogocennych składników, jest bardzo kaloryczna. Warto więc ją stosować z umiarem.
Orzechy to kolejne naturalne źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mogą być świetną przekąską bądź też dodatkiem do sałatek czy sosów. Warto jednak pamiętać, że podobnie jak oliwa z oliwek, są również wysokokaloryczne. Zawierają aż 553 kcal w 100 gramach. Oznacza to, że kilkanaście sztuk (30 g) orzechów nerkowca dostarcza ok. 160 kcal, czyli tyle samo, co pół pączka.
Nasiona chia są bogactwem wielu składników odżywczych i minerałów. Nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają również dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych - aż 24 gramy w 100 gramach produktu - przez co są okrzyknięte jednym z najzdrowszych produktów znanych człowiekowi.
Regularne spożywanie nasion chia obniża zły cholesterol, reguluje ciśnienie krwi, pomaga unormować metabolizm i wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała, co ma niebagatelne znaczenia nie tylko dla wyglądu, ale także dla zdrowia, w tym układu krążenia.
Nasiona te mogą być świetnym dodatkiem do sałatek. Dodatkowo dodane do wody lub mleka i pozostawione na noc - pęcznieją, dając konsystencję puddingu. Z nasion chia można zrobić też jeden z najmodniejszych napojów prozdrowonych - chia fresca. To rodzaj lemoniady, popularnej m.in w Meksyku. Dowiedz się, jak zrobić i pić napój z chia.
Warzywa i owoce powinny być bazą diety u osób z hipercholesterolemią i miażdżycą. Są one bogatym źródłem błonnika, który przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi i reguluje pracę jelit. Szczególnie zalecane jest spożywanie:
- borówek, czarnych porzeczek, cytrusów, moreli, jabłek;
- pomidorów, selera, cukinii, dyni, marchwi;
- warzyw krzyżowych (brukselki, brokuły, kalafiora);
- czerwonych winogron;
- roślin strączkowych.
CZYTAJ TAKŻE:
Co dzieje się z ciałem, gdy jesz regularnie siemię lniane? Zyskują nie tylko jelita
Uważane za najzdrowsze orzechy na świecie. Mają tylko jeden minus
Tran to zapomniany hit na odporność. Wspiera też mózg i kości