Jedz minimum dwa razy w tygodniu. Naczynia przestaną obrastać w blaszki miażdżycowe

Miażdżyca jest prawdziwą epidemią XXI wieku. To ona stoi u podłoża wielu chorób układu krążenia, m.in. choroby niedokrwiennej serca, zawału serca, udaru mózgu czy tętniaków aorty. Na jej rozwój wpływ mają przede wszystkim złe nawyki, w tym niewłaściwa dieta i brak aktywności fizycznej. Jak oczyścić tętnice ze złogów dietą? I czy w ogóle da się to zrobić? Wyjaśniamy.

Jak powstają złogi w naczyniach?

Złogi w tętnicach są potocznym określeniem na blaszki miażdżycowe, które pojawiają się często wraz z wiekiem pod wpływem wielu czynników, m.in. zaburzeń lipidowych i niewłaściwej diety. Przyjmuje się, że powstawanie blaszek miażdżycowych jest zapoczątkowywane przez uraz wewnętrznej błony tętnicy - śródbłonka. Indukuje to przewlekły stan zapalny i przenikanie do ściany naczynia komórek układu odpornościowego, m.in. monocytów i makrofagów. 

W dalszych etapach dochodzi do gromadzenia się lipidów w ścianie naczynia i pochłaniania ich przez komórki mięśni gładkich tętnicy i makrofagi. Pod wpływem odkładania się kolagenu i tkanki łącznej dochodzi do stwardnienia zajętego obszaru. W ten sposób powstaje w pełni uformowana blaszka miażdżycowa, która dalej może się powiększać.

Reklama

Czy da się usunąć już powstałe złogi w naczyniach?

Blaszki miażdżycowe mają to do siebie, że gdy już raz powstaną, to niestety bez leczenia chirurgicznego nie jest możliwe ich usunięcie. Z tego powodu nie ma produktów ani suplementów diety, które pozwoliłyby w dosłownym znaczeniu oczyścić tętnice z obecnych już blaszek miażdżycowych. 

Można jednak dbać o to, aby nie dochodziło do ich powiększania się i powstawania nowych. Trzeba również pamiętać, że przy stwierdzonej miażdżycy i zaburzeniach lipidowych sama dieta zazwyczaj nie wystarcza do spowolnienia tego procesu. Z tego powodu trzeba skonsultować się z lekarzem, który w razie potrzeby przepisze odpowiednie leki obniżające poziom cholesterolu we krwi.   

Ryby - jedz je dwa razy w tygodniu

Tłuste ryby są bogactwem nienasyconych kwasów omega-3, w szczególności EPA i DHA. Mają one wielokierunkowe funkcje w organizmie, m.in.:

  • obniżają poziom triglicerydów dzięki ograniczaniu ich syntezy w ścianie jelit i w wątrobie;
  • obniżają poziom cholesterolu we krwi;
  • przyczyniają się do normalizacji ciśnienia tętniczego krwi;
  • mają właściwości przeciwzakrzepowe dzięki zmniejszaniu wytwarzania substancji prozakrzepowych;
  • odpowiedni ich poziom w organizmie może poprawić wrażliwość tkanek na insulinę, co jest ważne w zapobieganiu rozwoju cukrzycy typu 2;
  • mają korzystny wpływ na kondycję skóry;
  • podejrzewa się je o właściwości przeciwnowotworowe.

Z tego powodu osobom z miażdżycą bądź z dużym ryzykiem jej rozwoju zaleca się dietę bogatą w ryby. Powinno się je spożywać minimum dwa razy w tygodniu. Do najbardziej wartościowych zalicza się tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, makrela, tuńczyk, sardynki oraz śledzie.

Czytaj także: Makrela to jedna z najzdrowszych polskich ryb. Na co pomaga i kto musi jej unikać?

Awokado jest bogactwem kwasów omega-3

Awokado to również produkt, który powinien być stałym elementem diety przeciw złogom w tętnicach. Jest on bogactwem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. 

Awokado pasuje do dań z jajek i ryb, może ono być również wartościowym dodatkiem do sałatek. Sos guacamole, które bazuje na awokado, może być świetnym zamiennikiem wysokoprzetworzonych dipów i sosów na bazie majonezu, a samo miękkie awokado rozsmarowane na kanapce doskonale zastąpi masło, które zawiera ogromne ilości złego cholesterolu. 

Oliwa z oliwek to skarbnica kwasów nienasyconych

Oliwa z oliwek jest prawdziwym bogactwem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W 100 gramach zawiera niemal 70 gramów jednonienasyconych i 10 gramów wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Bogata jest również w kwas oleinowy, który przyczynia się do spadku poziomu cholesterolu LDL. Trzeba jednak pamiętać, że oliwa z oliwek, mimo swoich drogocennych składników, jest bardzo kaloryczna. Warto więc ją stosować z umiarem.

Orzechy - cenne w umiarze

Orzechy to kolejne naturalne źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mogą być świetną przekąską bądź też dodatkiem do sałatek czy sosów. Warto jednak pamiętać, że podobnie jak oliwa z oliwek, są również wysokokaloryczne. Zawierają aż 553 kcal w 100 gramach. Oznacza to, że kilkanaście sztuk (30 g) orzechów nerkowca dostarcza ok. 160 kcal, czyli tyle samo, co pół pączka. 

Nasiona chia to bogactwo kwasów nienasyconych

Nasiona chia są bogactwem wielu składników odżywczych i minerałów. Nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają również dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych - aż 24 gramy w 100 gramach produktu - przez co są okrzyknięte jednym z najzdrowszych produktów znanych człowiekowi.

Regularne spożywanie nasion chia obniża zły cholesterol, reguluje ciśnienie krwi, pomaga unormować metabolizm i wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała, co ma niebagatelne znaczenia nie tylko dla wyglądu, ale także dla zdrowia, w tym układu krążenia. 

Nasiona te mogą być świetnym dodatkiem do sałatek. Dodatkowo dodane do wody lub mleka i pozostawione na noc - pęcznieją, dając konsystencję puddingu. Z nasion chia można zrobić też jeden z najmodniejszych napojów prozdrowonych - chia fresca. To rodzaj lemoniady, popularnej m.in w Meksyku. Dowiedz się, jak zrobić i pić napój z chia. 

Warzywa i owoce podstawowym źródłem błonnika

Warzywa i owoce powinny być bazą diety u osób z hipercholesterolemią i miażdżycą. Są one bogatym źródłem błonnika, który przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi i reguluje pracę jelit. Szczególnie zalecane jest spożywanie:

  • borówek, czarnych porzeczek, cytrusów, moreli, jabłek;
  • pomidorów, selera, cukinii, dyni, marchwi;
  • warzyw krzyżowych (brukselki, brokuły, kalafiora);
  • czerwonych winogron;
  • roślin strączkowych.

CZYTAJ TAKŻE:

Co dzieje się z ciałem, gdy jesz regularnie siemię lniane? Zyskują nie tylko jelita

Uważane za najzdrowsze orzechy na świecie. Mają tylko jeden minus 

Tran to zapomniany hit na odporność. Wspiera też mózg i kości


INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: miażdżyca tętnic | kwasy omega-3 | awokado
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL