Reklama

Co dzieje się ciałem, gdy jesz siemię lniane? Wdzięczne będą nie tylko jelita

Siemię lniane to produkt petarda. Jego zastosowanie w celach prozdrowotnych jest bardzo szerokie. Wskazuje się, że siemię lniane obniża cholesterol i ciśnienie, ułatwia kontrolę glikemii, wspomaga odchudzanie, pomaga na zaparcia. W jakiej postaci siemię lniane przyniesie najwięcej korzyści? Jak je stosować? Czy są jakieś przeciwwskazania? Wyjaśniamy.

Siemię lniane - co to?

Siemię lniane, czyli niewielkie, mające zaledwie 2, 3 mm nasiona lnu pospolitego (zwyczajnego), to jeden z najpopularniejszych środków znanych medycynie naturalnej znajdujący też zastosowanie w kuchni i kosmetologii. Zaliczany jest do grona superfoods. 

Wyróżnia się dwa rodzaje siemienia - najpopularniejszym, najszerzej dostępnym jest siemię lniane o brązowe barwie. Nieco rzadziej stosowane jest siemię lniane o złocistym kolorze. Nasiona różnią się nie tylko kolorem, ale i właściwościami. I tak np. nasiona lnu brązowego charakteryzują się większą zawartością kwasów omega-3, a nasiona lnu złotego zawierają większą ilość białka.

Reklama

Siemię lniane - w całości czy mielone?

W sklepach spożywczych, jak i w sklepach ze zdrową żywnością można kupić siemię lniane w postaci całych ziaren, a także mielone.

Po zalaniu nasion wodą powiększają one swą objętość, otaczając się dużą ilością śluzu. Otrzymujemy wówczas coś podobnego do kisielu. W takiej postaci stosowane są w celu łagodzenia dolegliwości żołądkowo-jelitowych.

Jeśli używamy całych nasion, można posypać nimi pieczywo, sałatkę czy zupy. Eksperci ds. żywienia zalecają jednak mielenie siemienia - zmielona forma jest łatwiejsza do strawienia. Z mielonego siemienia składniki odżywcze są bardziej dostępne dla organizmu. 

Mielone siemię lniane można dodawać do koktajli, smoothies, jogurtów, pieczywa. Możliwości jest mnóstwo. Jeśli masz w domu całe nasiona, możesz je zmielić np. w młynku do kawy.

Z nasion lnu produkuje się olej lniany.

Siemię lniane - składniki odżywcze

Jedna porcja siemienia lnianego zapewnia dobrą dawkę białka, błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3. Poza tym jest ono m.in. źródłem:

  • witamin z grupy B,
  • witaminy E,
  • witaminy K,
  • wapnia,
  • magnezu,
  • fosforu,
  • żelaza,
  • potasu,
  • cynku.

Siemię lniane - właściwości

Siemię lniane bogate jest w przeciwutleniacze. Mogą one pomóc w zapobieganiu chorobom poprzez usuwanie z organizmu cząsteczek zwanych wolnymi rodnikami. Jest ono też dobrym źródłem lignanów - związków zaliczanych do fitoestrogenów. Wspomagają one m.in. utrzymanie homeostazy zarówno w przypadku nadmiaru, jak i niedoboru hormonów steroidowych. Jak się podaje, siemię lniane może być ponad 800 razy bogatsze w lignany niż większość innych produktów. I jeszcze jedna ciekawostka. Lignany badano pod kątem właściwości przeciwnowotworowych. Niektóre badania wiążą spożycie siemienia lnianego z niższym ryzykiem raka piersi, szczególnie u kobiet po menopauzie.

Siemię lniane to także doskonałe źródło kwasu alfa-linolenowego (ALA) z rodziny omega-3, który jest ważny dla zdrowia serca. Stosowanie siemienia lnianego może być jednym ze sposobów na obniżenie poziomu cholesterolu, a także może znacząco obniżyć poziom zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego ciśnienia krwi. Co więcej, może stabilizować poziom cukru we krwi i wspomagać kontrolę poziomu cukru. Będzie więc korzystnym dodatkiem do diety m.in. dla ciśnieniowców i osób cierpiących na cukrzycę typu 2.

Duża zawartość błonnika sprawia, że siemię może pomóc również w promowaniu regularnych wypróżnień i poprawie zdrowia układu trawiennego. Działa ochronnie i łagodząco, wspomaga florę bakteryjną jelit. Jest skutecznym środkiem wspomagającym odchudzanie. Przyspiesza metabolizm i pobudza pracę jelit, a także zmniejsza uczucie głodu.

Według Arthritis Foundation siemię lniane może pomóc zmniejszyć ból i sztywność stawów.

Ile siemienia lnianego dziennie?

By zauważyć korzyści z przyjmowania siemienia lnianego, zaleca się spożywać 1-2 łyżki produktu dziennie. Wiele korzyści zdrowotnych zaobserwowano już przy zaledwie 1 łyżce stołowej mielonego siemienia lnianego stosowanego każdego dnia. 

Siemię lniane - ryzyko

Siemię lniane bogate jest w błonnik i chociaż jest to korzystny składnik dla zdrowia, bardzo szybkie zwiększenie jego spożycia może prowadzić do problemów trawiennych, w tym gazów i wzdęć. Niekiedy może wystąpić reakcja alergiczna na siemię lniane czy też olej lniany (to rzadkie przypadki, ale trzeba mieć je na uwadze).

Ponadto siemię lniane może wchodzić w interakcje z kilkoma lekami, w tym lekami rozrzedzającymi krew i lekami przeciwpłytkowymi. Osoby przyjmujące leki przed włączeniem tego produktu do diety powinny skonsultować się z lekarzem.

Z lekarzem powinny porozmawiać również m.in. osoby stosujące terapię hormonalną, gdyż niektóre związki siemienia lnianego mogą naśladować działanie estrogenu. 

CZYTAJ TAKŻE: 

Dodaj do jogurtu lub soku. Spirulina obniża ciśnienie i chroni przed udarem

Jak przygotować siemię lniane do picia? 

Kisiel z siemienia lnianego na ból gardła


INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL