Spirulina obniża ciśnienie i chroni przed udarem. Dodawaj łyżeczkę do kefiru albo soku

Spirulina to bogactwo białka, witamin, minerałów, oraz źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Oprócz tego, jej detoksykacyjne właściwości pomagają usuwać metale ciężkie z organizmu i chronią wątrobę przed szkodliwymi substancjami. Jednak spirulina ma więcej zalet – wzmacnia zdrowie serca, poprawia odporność, działa przeciwzapalnie oraz wspiera utrzymanie wagi i aktywny tryb życia. Zobacz, na co jeszcze warto stosować tę niebiesko-zieloną algę.

Spirulina - co to jest?

Spirulina to alga morska o charakterystycznym, zielono-niebieskim kolorze. Uprawiana jest przede wszystkim w Azji i Ameryce Południowej, chociaż coraz częściej znaleźć ją można także na terenie ciepłych akwenów Europy. Jej właściwości znane są od wieków. Spirulina stosowana była m.in. przez Azteków. Na szeroką skalę substancja ta zyskała na popularności w latach 70. Co tak cennego jest w jej składzie?

Reklama

Spirulina jest doskonałym źródłem białka, zawiera go nawet kilka razy więcej niż mięso o tej samej wadze. To jeden z głównych powodów, dla których spirulina powinna być suplementowana przez osoby stosujące dietę bezmięsną - wegetarian i wegan. Poza tym, w jej składzie znajdziemy także witaminę B1, witaminę B2, witaminę B12, a także aminokwasy egzogenne, kwas foliowy, kwas linolowy, kwas gamma-linolenowy (GLA) i bioflawonoidy. Warto zwrócić uwagę także na zawartość pierwiastków - selenu, cynku, manganu, żelaza i miedzi.

Spirulina - właściwości zdrowotne

Coraz częściej mówi się o przyszłości, jaka może spotkać spirulinę. Wielu naukowców podkreśla, że ta niezwykła alga jest jedną z najbardziej wartościowych substancji, jakie występują na kuli ziemskiej. Ze względu na tak wysoką zawartość białka, spirulina mogłaby odegrać kluczową rolę w zminimalizowaniu problemu światowego głodu

Nie należy jednak zapominać również o prozdrowotnych właściwościach spiruliny. Badania pokazują, że regularne stosowanie tej substancji pozwala zmniejszyć nieprzyjemne objawy przeziębienia i infekcji. Chodzi m.in. o katar, intensywne kichanie, swędzenie w nosie czy przekrwienie błony śluzowej nosa i zatok. Z tego powodu, spirulina może sprawdzić się także pomocniczo w przypadku alergii, którym towarzyszy m.in. katar sienny. 

Inne właściwości spiruliny:

  • obniża ciśnienie;
  • obniża poziom glukozy we krwi;
  • obniża poziom "złego" cholesterolu;
  • podwyższa poziom "dobrego cholesterolu";
  • zapobiega rozwojowi miażdżycy;
  • chroni przed udarem mózgu;
  • przyśpiesza metabolizm.

Spirulina detoksykuje organizm

Spirulina znana jest również ze swoich właściwości detoksykujących i odkwaszających organizm. Substancja ta pozwala usuwać metale ciężkie z organizmu, a także chronić wątrobę przed szkodliwym działaniem alkoholu czy przyjmowanych na stałe leków. Niektóre badania wskazują także, że spirulina może pomagać w leczeniu nowotworów. Regularne stosowanie tej algi może bowiem wspomagać produkcję komórek wspierających pracę układu odpornościowego.

Spirulina - kto może ją stosować?

Spirulina uważana jest za bezpieczną substancję, której stosowanie nie powinno powodować nieprzyjemnych skutków ubocznych. W bardzo rzadkich przypadkach pojawić się mogą takie objawy jak bóle głowy, zaczerwienienie twarzy, nadmierna potliwość, bóle mięśni i trudności w koncentracji. 

Alga jest bardzo dobrze tolerowana przez zdecydowaną większość pacjentów, jednak ze względu na brak dokładnych badań na ten temat, powinny unikać jej ciężarne oraz karmiące piersią.

Jak stosować spirulinę?

Najwygodniejszym rozwiązaniem jest spirulina w tabletkach. Taki suplement zakupić można już za 20-30 zł, w zależności od wielkości opakowania. Kapsułki zazwyczaj stosuje się trzy razy dziennie, jednak ich dokładne dawkowanie zależy od zaleceń producenta. W tym celu należy dokładnie przeczytać ulotkę suplementu lub skontaktować się z lekarzem, lub farmaceutą. 

Innym rozwiązaniem jest spirulina w proszku. 500 g alg to koszt 20-40 zł. Tego typu produkt doskonale sprawdzi się jako dodatek do jogurtów, owsianek, koktajli oraz soków owocowo-warzywnych. Spirulina ma charakterystyczny, słodko-kwaśny i ziemisty, smak, jednak dodana do innych produktów jest praktycznie niewyczuwalna. O jej obecności przypomina jedynie intensywny, zielono-turkusowy, kolor.

Spirulina w kosmetykach

Spirulina jest również częstym składnikiem kosmetyków. Znajdziemy ją m.in. w maseczkach do twarzy, peelingach, tonikach czy produktach przeznaczonych do kąpieli. Spirulina wykazuje właściwości pielęgnacyjne, odżywcze, regenerujące, przeciwstarzeniowe i antyoksydacyjne. Alga ta doskonale nawilża skórę, a także poprawia ukrwienie, wyrównuje koloryt i reguluje działanie gruczołów łojowych.

W sklepach i drogeriach znaleźć można gotowe produkty ze spiruliną, jednak warto pokusić się również o samodzielne przygotowanie kosmetyków. Najprostszym produktem, jaki można wykonać w domu, jest maseczka. Wystarczy wymieszać spirulinę z odrobiną wody lub jogurtu i nałożyć na twarz. Po 10-15 min dokładnie zmyć wodą i nałożyć ulubione kosmetyki pielęgnacyjne.

CZYTAJ TAKŻE:

Wymocz stopy w rozworze tych trzech składników. Pożegnasz grzybicę i suche pięty

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL