Woda z chia to będzie hit lata. Nawadnia, podkręca metabolizm i oczyszcza jelita

Chia fresca to nowy przebój barów ze zdrowymi koktajlami. Nawadnia organizm i doskonale orzeźwia, jak najlepszy izotonik, a jednocześnie - jest turbozdrowy. Możesz go pić przez cały rok, ale latem i w ciepłe dni smakuje najlepiej. Sprawdź, co kryje w sobie napój chia, jak zrobić ten prozdrowotny koktajl i w jaki sposób wpłynie on na twój organizm.

Chia fresca - co to jest?

Pod tą piękną nazwą kryje się bardzo prosta receptura. Ta meksykańska lemoniada to nic innego jak nasiona chia w wodzie z cytryną i miodem, które razem tworzą orzeźwiający i zdrowy napój. Chia fresca jest szybka i łatwa do przygotowania, zrobisz ją z czterech łatwodostępnych składników.

Dlaczego warto pić napój z chia?

Efekty picia tego prozdrowotnego koktajlu poczujesz natychmiast. Po pierwsze świetnie smakuje i błyskawicznie gasi pragnienie, nawadnia organizm, likwiduje uczucie ciężkości opuchnięcia. Ponadto chia fresca jest źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego, poprawiającego trawienie, który ponadto pomaga usuwać złogi z jelit. 

Reklama

Napój zawiera też cenne minerały: wapń, potas, żelazo i magnez. Połączenie substancji zawartych w chia, miodzie i soku z cytryny może pomóc regulować ciśnienie i poziom cukru we krwi. To tylko najważniejsze powody, dla których warto przygotować chia fresca.

Chia fresca - przepis

Przygotowanie chia fresca jest dziecinnie proste, potrzebujesz do tego zaledwie czterech produktów.

Składniki:

  • 500 ml wody (mineralna, źródlana, kokosowa, a nawet kranówka),
  • 2 łyżki nasion chia,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • sok z połowy cytryny lub limonki.

Miód to naturalny słodzik, który możesz pominąć, jeśli ograniczasz cukry w diecie. Jeśli chcesz przygotować wegańską wersję chia fresca zastąp miód syropem klonowym.

Chia fresca - przygotowanie:

Nasiona chia dodaj do wody i bardzo dokładnie wymieszaj, aby się nie skleiły. Odczekaj 5 minut i wymieszaj ponownie. Po upływie kolejnych pięciu minut nasiona napęcznieją, wtedy możesz dodać pozostałe składniki i wymieszać, aby miód rozpuścił się w wodzie. Twoja chia fresca jest gotowa do wypicia. 

Jeśli chcesz przygotować więcej napoju pamiętaj, by przechowywać go w szczelnym pojemniku w lodówce, ale nie dłużej niż trzy dni. 

Szklanka napoju chia fresca zawiera:

  • 83 kcal,
  • 12 g węglowodanów,
  • 2 g białka,
  • 4 g tłuszczu,
  • 1 g tłuszczy nasyconych,
  • 19 mg sodu,
  • 49 mg potasu,
  • 4 g błonnika,
  • 6 g cukru,
  • 6 mg witaminy C,
  • 86 mg wapnia,
  • 1 mg żelaza.

Picie napoju z chia - efekty dla organizmu

Dobroczynne właściwości nasion chia wielu z nas są dobrze znane, a chia fresca to nie tylko nasiona szałwii hiszpańskiej, ale również sok z cytryny i miód. Po połączeniu ich z wodą powstaje naturalny izotonik. Sprawdźmy, na jakie korzyści zdrowotne możemy liczyć pokrzepiając się chia fresca.

Właściwości nasion chia

Pomimo niewielkich rozmiarów nasiona chia są bardzo odżywcze. Są pełne błonnika, białka i mikroelementów. Te znane już w starożytności nasiona zaliczane są do superfoods nie bez powodu - zawierają kwasy duże ilości kasów omega-3, a także mangan, fosfor, miedź, selen, żelazo, magnez, wapń i witaminy: E, B1 i B3.

Nasiona chia są bogate w przeciwutleniacze. Związki te pomagają chronić delikatne tłuszcze nasion, jednocześnie oferując korzyści zdrowotne.

Szałwia hiszpańska jak wykazano w licznych badaniach, wspomaga odchudzanie i przyspiesza metabolizm. Ponadto redukuje ryzyko wystąpienia chorób serca, prawdopodobnie ze względu na zawarty w nich błonnik i ALA, czyli kwas alfa-liponowy. Z kolei kwasy omega- 3 z nasion chcia pomagają w rozrzedzaniu krwi, co sprawia, że czerwone krwinki nie przyklejają się do uszkodzonych ścian w naczyniach krwionośnych. Tym samym minimalizuje to ryzyko wystąpienia zatorów oraz zakrzepów. 

Badania na zwierzętach sugerują, że nasiona chia mogą pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.

Miód - właściwości zdrowotne

Jest bogaty w składniki odżywcze i przeciwutleniacze w tym kwasy fenolowe i flawonoidy, ma właściwości antybakteryjne. Badania wykazały korzystny wpływ miodu na zdrowie serca, w tym obniżanie ciśnienia krwi i zbijanie poziomu złego cholesterolu krwi. 

Polifenole w miodzie mogą przeciwdziałać stanom zapalnym, działają antybakteryjnie i wzmacniająco, poprawiają pamięć i odporność. Miód może też dawać pewne efekty ochronne związane z kontrolą poziomu cukru we krwi, ale nadal powinien być spożywany z umiarem, zwłaszcza przez osoby z cukrzycą typu 2.

Sok z cytryny - właściwości

Cytryny są bogate w zdrową dla serca i naczyń krwionośnych witaminę C, która pomaga też wchłaniać żelazo niehemowe (pochodzące z roślin). Zawarte w soku z cytryny związki roślinne mogą obniżać poziom cholesterolu oraz zapobiegać tworzeniu się kamieni nerkowych. 

Jedne z badań sugerują również antynowotworowe właściwości soku z cytryny. Może on również pomóc w utracie wagi, zmniejszyć ryzyko chorób serca i problemów trawiennych.

Czytaj także: Co daje picie ciepłej wody na czczo. Spektakularne korzyści dla organizmu 

Meksykańska lemoniada. Chia fresca - jak pić?

Po napój z chia sięgaj zawsze wtedy, gdy potrzebujesz nawodnienia i orzeźwienia. Będzie idealny podczas uprawiania sportu, po wysiłku i w upalne dni. Ze względu na kaloryczność nasion - taka lemoniada może nawet zastąpić przekąskę. Warto zabrać ją ze sobą na pieszą wycieczkę, będzie też dobrą alternatywą dla kolejnej kawy w pracy - wspiera procesy zapamiętywania i dostarcza energię niezbędną dla funkcjonowania mózgu.

Chia fresca pita regularnie będzie wspierać odchudzanie, podkręci metabolizm i pomoże ustabilizować  poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Będzie też doskonała dla osób, które narzekają na niestrawność, wzdęcia i cierpią z powodu złogów jelitowych. 

Napój chia może być wsparciem przy konieczności uzupełniania niedoborów żelaza i w profilaktyce osteoporozy. 

CZYTAJ TAKŻE:

Zrób miodową wodę i pij codziennie. Ciało ci podziękuje

Kisiel z nasion siemienia lnianego. Jak wpływa na organizm?  

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL