Nawadnia, poprawia metabolizm, oczyszcza żyły i jelita. Woda z chia to będzie hit lata
To nowy przebój wśród zdrowych napojów. Chia fresca, zwana również lemoniada z chia, lub po prostu wodą z chia, doskonale nawadnia organizm i doskonale orzeźwia, jak najlepszy izotonik, a jednocześnie - jest turbozdrowa. Możesz go pić przez cały rok, ale latem i w ciepłe dni smakuje najlepiej. Sprawdź, co kryje w sobie napój chia, jak zrobić ten prozdrowotny koktajl i w jaki sposób wpłynie on na twój organizm.
Pod tą piękną nazwą kryje się bardzo prosta receptura. Ta meksykańska lemoniada to nic innego jak nasiona chia w wodzie z cytryną i miodem, które razem tworzą orzeźwiający i zdrowy napój. Chia fresca jest szybka i łatwa do przygotowania, zrobisz ją z czterech łatwodostępnych składników.
Efekty picia tego prozdrowotnego koktajlu poczujesz natychmiast. Po pierwsze świetnie smakuje i błyskawicznie gasi pragnienie, nawadnia organizm, likwiduje uczucie ciężkości opuchnięcia. Ponadto chia fresca jest źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego, poprawiającego trawienie, który ponadto pomaga usuwać złogi z jelit.
Napój zawiera też cenne minerały: wapń, potas, żelazo i magnez. Połączenie substancji zawartych w chia, miodzie i soku z cytryny może pomóc regulować ciśnienie i poziom cukru we krwi. To tylko najważniejsze powody, dla których warto przygotować chia fresca.
Przygotowanie chia fresca jest dziecinnie proste, potrzebujesz do tego zaledwie czterech produktów.
Składniki:
- 500 ml wody (mineralna, źródlana, kokosowa, a nawet kranówka),
- 2 łyżki nasion chia,
- 2 łyżeczki miodu,
- sok z połowy cytryny lub limonki.
Miód to naturalny słodzik, który możesz pominąć, jeśli ograniczasz cukry w diecie. Jeśli chcesz przygotować wegańską wersję chia fresca zastąp miód syropem klonowym.
Chia fresca - przygotowanie:
Nasiona chia dodaj do wody i bardzo dokładnie wymieszaj, aby się nie skleiły. Odczekaj 5 minut i wymieszaj ponownie. Po upływie kolejnych pięciu minut nasiona napęcznieją, wtedy możesz dodać pozostałe składniki i wymieszać, aby miód rozpuścił się w wodzie. Twoja chia fresca jest gotowa do wypicia.
Jeśli chcesz przygotować więcej napoju pamiętaj, by przechowywać go w szczelnym pojemniku w lodówce, ale nie dłużej niż trzy dni.
Szklanka napoju chia fresca zawiera:
- 83 kcal,
- 12 g węglowodanów,
- 2 g białka,
- 4 g tłuszczu,
- 1 g tłuszczy nasyconych,
- 19 mg sodu,
- 49 mg potasu,
- 4 g błonnika,
- 6 g cukru,
- 6 mg witaminy C,
- 86 mg wapnia,
- 1 mg żelaza.
Dobroczynne właściwości nasion chia wielu z nas są dobrze znane, a chia fresca to nie tylko nasiona szałwii hiszpańskiej, ale również sok z cytryny i miód. Po połączeniu ich z wodą powstaje naturalny izotonik. Sprawdźmy, na jakie korzyści zdrowotne możemy liczyć pokrzepiając się chia fresca.
Pomimo niewielkich rozmiarów nasiona chia są bardzo odżywcze. Są pełne błonnika, białka i mikroelementów. Te znane już w starożytności nasiona zaliczane są do superfoods nie bez powodu - zawierają kwasy duże ilości kasów omega-3, a także mangan, fosfor, miedź, selen, żelazo, magnez, wapń i witaminy: E, B1 i B3.
Nasiona chia są bogate w przeciwutleniacze. Związki te pomagają chronić delikatne tłuszcze nasion, jednocześnie oferując korzyści zdrowotne.
Szałwia hiszpańska jak wykazano w licznych badaniach, wspomaga odchudzanie i przyspiesza metabolizm. Ponadto redukuje ryzyko wystąpienia chorób serca, prawdopodobnie ze względu na zawarty w nich błonnik i ALA, czyli kwas alfa-liponowy. Z kolei kwasy omega- 3 z nasion chcia pomagają w rozrzedzaniu krwi, co sprawia, że czerwone krwinki nie przyklejają się do uszkodzonych ścian w naczyniach krwionośnych. Tym samym minimalizuje to ryzyko wystąpienia zatorów oraz zakrzepów.
Badania na zwierzętach sugerują, że nasiona chia mogą pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.
Jest bogaty w składniki odżywcze i przeciwutleniacze w tym kwasy fenolowe i flawonoidy, ma właściwości antybakteryjne. Badania wykazały korzystny wpływ miodu na zdrowie serca, w tym obniżanie ciśnienia krwi i zbijanie poziomu złego cholesterolu krwi.
Polifenole w miodzie mogą przeciwdziałać stanom zapalnym, działają antybakteryjnie i wzmacniająco, poprawiają pamięć i odporność. Miód może też dawać pewne efekty ochronne związane z kontrolą poziomu cukru we krwi, ale nadal powinien być spożywany z umiarem, zwłaszcza przez osoby z cukrzycą typu 2.
Cytryny są bogate w zdrową dla serca i naczyń krwionośnych witaminę C, która pomaga też wchłaniać żelazo niehemowe (pochodzące z roślin). Zawarte w soku z cytryny związki roślinne mogą obniżać poziom cholesterolu oraz zapobiegać tworzeniu się kamieni nerkowych.
Jedne z badań sugerują również antynowotworowe właściwości soku z cytryny. Może on również pomóc w utracie wagi, zmniejszyć ryzyko chorób serca i problemów trawiennych.
Czytaj także: Co daje picie ciepłej wody na czczo. Spektakularne korzyści dla organizmu
Po napój z chia sięgaj zawsze wtedy, gdy potrzebujesz nawodnienia i orzeźwienia. Będzie idealny podczas uprawiania sportu, po wysiłku i w upalne dni. Ze względu na kaloryczność nasion - taka lemoniada może nawet zastąpić przekąskę. Warto zabrać ją ze sobą na pieszą wycieczkę, będzie też dobrą alternatywą dla kolejnej kawy w pracy - wspiera procesy zapamiętywania i dostarcza energię niezbędną dla funkcjonowania mózgu.
Chia fresca pita regularnie będzie wspierać odchudzanie, podkręci metabolizm i pomoże ustabilizować poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Będzie też doskonała dla osób, które narzekają na niestrawność, wzdęcia i cierpią z powodu złogów jelitowych.
Napój chia może być wsparciem przy konieczności uzupełniania niedoborów żelaza i w profilaktyce osteoporozy.
CZYTAJ TAKŻE: