Zalej nasiona i pij każdego dnia. Oczyścisz jelita, schudniesz i wzmocnisz serce

Namoczone nasiona lnu tworzą prozdrowotny kisiel, który pity regularnie może przyczynić się do poprawy zdrowia i samopoczucia. Siemię lniane jest bowiem skarbnicą cennych składników odżywczych. Stanowi jedno z najbogatszych źródeł kwasów omega-3, zawiera błonnik pokarmowy i liczne witaminy. Sprawdźmy więc, na co pomaga siemię lniane i jak przygotować je do picia. Jakie są przeciwwskazania do stosowania siemienia lnianego?

Siemię lniane - co zawiera?

Nasiona lnu zwyczajnego uznaje się za superfoods, czyli naturalny produkt o licznych składnikach odżywczych, których spożywanie wzbogaca dietę i pozytywnie wpływa na cały organizm. Swoje prozdrowotne właściwości siemię lniane zawdzięcza między innymi zawartości licznych kwasów omega-3 i omega-6. 

Znajdziemy w nim również spore pokłady błonnika pokarmowego odpowiedzialnego za utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy i cholesterolu. Na tym jednak nie koniec zalet, ponieważ siemię lniane zawiera także:

Reklama
  • witaminy A, C, D, E, i K, 
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6)
  • wapń, 
  • magnez, 
  • miedź, 
  • cynk, 
  • mangan,
  • fosfor, 
  • kwas foliowy

Na co pomaga picie siemienia lnianego? Wdzięczne będą nie tylko jelita

Kisiel z siemienia lnianego, czyli zalane woda nasiona tej roślliny - wspomaga ogólną pracę organizmu i pomaga zwalczać liczne dolegliwości. Dotyczy to, chociażby stanów zapalnych gardła i jamy nosowej, do których złagodzenia przyczynia się obecność substancji śluzowych siemienia lnianego. 

Picie nasion lnu przynosi również ulgę przy dolegliwościach żołądkowych, m.in. przy zaparciach, wzdęciach, biegunkach czy wrzodach żołądka. Wspomagają pracę układu pokarmowego, oczyszczają jelita z toksycznych substancji, a w związku z zawartością fitoestrogenów warto stosować je także w profilaktyce nowotworowej. 

Uważa się ponadto, że siemię lniane spożywane regularnie może korzystnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy i wspomagać funkcjonowanie mózgu. Poza tym korzystnie oddziałuje na sylwetkę, wspomagając odchudzanie. W związku z niskim indeksem glikemicznym (IG 35) jest bezpieczny dla osób zmagających się z cukrzycą i insulinoopornością.

Jak przygotować siemię lniane do picia? Prosty przepis na kisiel z siemienia lnianego

Skoro wiemy już, na co pomaga siemię lniane, zastanówmy się teraz, jak przygotować je do picia. Produkt stosowany w formie naparu przynosi wiele korzyści, a przepis jest banalnie prosty. 

Dwie łyżeczki zmielonych nasion należy po prostu wsypać do kubka i zalać gorącą wodą. Po kwadransie siemię lniane będzie gotowe do spożycia. 

Kiedy pić siemię lniane - rano czy wieczorem?

Napar z siemienia lnianego można stosować profilaktycznie zarówno rano, jak i wieczorem. Najczęściej zaleca się jednak, aby robić to po przebudzeniu. 

Z ilością dziennych kuracji nie należy przesadzać. Najlepiej ograniczyć się do dwóch, maksymalnie trzech razy na dobę tak, aby dzienna dawka spożywanych nasion lnu nie przekraczała 50 g, (niektóre źródła podają maksymalnie 30 g). Siemię lniane można spożywać również w formie ziaren dodawanych do domowego pieczywa, muesli czy koktajli. 

Siemię lniane do picia - przeciwskazania

W przypadku przypuszczeń, że istnieją przeciwwskazania do stosowania siemienia lnianego, zawsze najlepiej udać się na konsultację lekarską. 

Każdorazowo powinniśmy zdecydować się na to, jeśli regularnie przyjmujemy leki, które w połączeniu z nasionami lnu mogą doprowadzić do wystąpienia niebezpiecznych interakcji w organizmie. Dotyczy to zwłaszcza medykamentów o działaniu przeciwzakrzepowym.

Medycy nie zalecają, aby po siemię lniane sięgały:

  • kobiety w ciąży lub karmiące piersią, 
  • osoby z problemem nudności lub bólem brzucha po spożyciu,
  • osoby zmagające się z silnymi zaparciami i stanami zapalnymi,
  • osoby, u których istnieje ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej. 

CZYTAJ TAKŻE:

Najlepsze orzechy dla cukrzyków i zestresowanych. Dostarczą też białka i magnezu

Ustalono, kto nigdy nie powinien jeść rosołu. Katorga dla trzustki, jelit i wątroby

Zupa marchewkowa z kurkumą. Rozgrzewa i wzmacnia odporność

Zobacz także: 

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL