Dla wegetarian, cukrzyków i zestresowanych. Dostarczą magnezu i białka

Lubisz podjadać nerkowce? Nic dziwnego! Nerkowce to miękkie orzechy o przyjemnym, słodkawym smaku. To jedna z ulubionych przekąsek dorosłych i dzieci. Zobacz, co zawierają orzechy nerkowca i dlaczego warto sięgać po nie zamiast po chipsy czy ciasteczka. Sprawdź też, co zadzieje się w twoim organizmie, kiedy włączysz orzechy nerkowca do codziennej diety.

Orzechy nerkowca - wszystko, co warto o nich wiedzieć

Pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie rosły od wieków. Drzewo nanercza zachodniego bardzo długo było wyłącznie surowcem przemysłowym. O tym, że jego orzechy są jadalne i smaczne przekonano się stosunkowo niedawno, bo dopiero w poprzednim stuleciu. 

Najwięcej orzechów nerkowca, które trafiają na europejskie rynki pochodzi z Azji i Wybrzeża Kości Słoniowej, ale uprawy nanercza zachodniego można spotkać w całej strefie tropikalnej. Wyhodowanie ich w naszym klimacie jest możliwe w warunkach cieplarnianych, ale nie ma co spodziewać się imponujących zbiorów.

Reklama

Orzechy nerkowca, choć powszechnie określane jako orzechy drzewne, to tak naprawdę nasiona nanercza zachodniego. Surowe orzechy nerkowca nie są bezpieczne do spożycia, ponieważ zawierają substancję znaną jako urushiol (toksynę występującą również w trującym bluszczu). Urushiol jest toksyczny, a kontakt z nim może wywołać silną reakcję alergiczną. Aby usunąć toksyczny płyn, nerkowce poddaje się specjalnej obróbce cieplnej.

Jakie nerkowce kupować? Orzechy nerkowca najczęściej sprzedawane są bez dodatków i to ta opcja jest najzdrowsza. Dodatek soli czy chrupiąca skórka wpłyną nie tylko na ich smak - ze zdrowej przekąski orzeszki zamienią się w kolejny tuczący przysmak.

Właściwości orzechów nerkowca

Nerkowce są bogate w składniki odżywcze i związki roślinne, które pozytywnie wpływają na pracę całego organizmu. Przy tym są tak smaczne, że nie trzeba nikogo przekonywać do ich spożywania.

Co zawierają nerkowce (wartości podane dla 100 g prażonych orzechów)?

  • Kalorie: 560
  • Białko: 17 g
  • Tłuszcz: 43 g
  • Węglowodany: 32 g
  • Błonnik: 4 g

Trzeba przyznać, że jest to bardzo kaloryczna przekąska. Co ciekawe indeks glikemiczny orzechów nerkowca jest niski i wynosi zaledwie 15.

Składniki mineralne zawarte w nerkowcach to: miedź, magnez, mangan, fosfor, cynk, żelazo, selen.

Na co działają nerkowce? Dlaczego warto je jeść?

Dieta bogate w orzechy, w tym nerkowce, jest konsekwentnie polecane przez lekarzy wszystkich specjalizacji i ekspertów od zdrowego żywienia. Orzechy nerkowca są szczególnie bogate w tłuszcze nienasycone. Ich spożywanie to dobra profilaktyka chorób serca i układu nerwowego

Mają również niską zawartość cukru, są źródłem błonnika i zawierają prawie taką samą ilość białka, jak równoważna ilość gotowanego mięsa. Dlatego powinny zająć ważne miejsce w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.

Ponadto orzechy nerkowca zawierają znaczną ilość miedzi, minerału niezbędnego do produkcji energii, zdrowego rozwoju mózgu i silnego układu odpornościowego. Poważny niedobór miedzi wiąże się z niższą gęstością mineralną kości i zwiększonym ryzykiem osteoporozy

Pyszne nerkowce są również doskonałym sposobem na dostarczenie organizmowi magnezu i manganu, składników odżywczych ważnych dla zdrowia kości. Orzechy nerkowca są bogate w karotenoidy i polifenole, dwie kategorie przeciwutleniaczy, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny i zapewnić ochronę przed chorobami.

Nerkowce dobre dla cukrzyków i osób z wysokim cholesterolem

Wyniki badań z 2019 roku, opublikowane na łamach International Journal of Endocrinology and Metabolism wykazały, że zastąpienie 10 procent dziennego całkowitego spożycia energii niesolonymi orzechami nerkowca zmniejszyło stężenie insuliny w surowicy i stosunek LDL-C/HDL-C (jako indeks aterogenny) u pacjentów z cukrzycą typu II.

Dwa inne badania łączą spożywanie orzechów nerkowca z wyższym poziomem cholesterolu HDL i niższym ciśnieniem krwi, a także obniżeniem poziomu cholesterolu całkowitego i LDL, zwłaszcza jeśli są połączone z dietą śródziemnomorską. Orzechy nerkowca wydają się oferować pewne korzyści w obniżaniu ciśnienia krwi, trójglicerydów i cholesterolu. Jednak potrzeba więcej badań, zanim będzie można wyciągnąć jednoznaczne wnioski.

Kto nie może jeść nerkowców?

Korzyści zdrowotne z jedzenia orzechów nerkowca są przedmiotem wielu badań. Potwierdzają one dobroczynny wpływ nerkowców na ludzki organizm. Niestety nie każdy z nas powinien je jeść. Zacznijmy od alergii pokarmowych - osoby uczulone na orzechy muszą całkowicie zrezygnować z jedzenia nerkowców.

Orzechy z drzewa nanercza trzeba ograniczyć, kiedy cierpimy na choroby układu pokarmowego. Nerkowce są ciężkostrawne, więc jeśli miewasz problemy trawienne nie jedz ich zbyt wiele - szczególnie przed snem.

Wysoka kaloryczność i doskonały smak nerkowców to pułapka dla osób cierpiących na otyłość. Fakt, że orzechy nerkowca są bardzo zdrowe, nie oznacza, że można je spożywać w dowolnych ilościach. Jeśli odchudzasz się możesz je jeść, ale w takiej ilości by nie przekroczyć przyjętych norm kalorycznych.

Orzechy nerkowca mają wiele zalet, ale nie możesz na nich opierać swojej codziennej diety. Zaleca się spożywanie maksymalnie 30 g nerkowców dziennie i łączenie ich z innymi produktami tak, by skomponować zróżnicowaną dietę. 

CZYTAJ TAKŻE: 

10 nietypowych objawów cukrzycy

Produkty, które obniżają poziom cukru


INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL