Pij na czczo wodę miodową. Poprawi pracę jelit, podkręci metabolizm, obniży ciśnienie
Napój, po który warto sięgnąć po przebudzeniu i jeszcze przed śniadaniem? Odpowiadamy: woda z miodem, a jeśli ktoś lubi, to jeszcze z dodatkiem cytryny lub kurkumy czy cynamonu. Woda miodowa wspiera odporność, poprawia perystaltykę jelit, przyspiesza metabolizm i pozytywnie oddziałuje na koncentrację (co jest przecież bardzo pożądane w ciągu dnia). O czym trzeba pamiętać, przygotowując wodę z miodem? Na co jeszcze jest dobra woda miodowa?
Miód, czy to gryczany, czy rzepakowy, lipowy, akacjowy, wrzosowy, mniszkowy, wielokwiatowy, czy jeszcze inny, to produkt, który posiada całe spektrum właściwości nieocenionych dla naszego zdrowia. Zawiera cenne składniki bioaktywne bakterio- i grzybobójcze, działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przyspiesza regenerację organizmu, działa oczyszczająco, wspomaga pracę mózgu. Jeśli nie ma ku temu przeciwwskazań, powinniśmy włączyć go do diety. Jednym ze sposobów jest dodawanie go po prostu do wody.
Woda miodowa, czyli woda z rozpuszczonym miodem, to smaczny i szybki w przygotowaniu napój, od którego warto zaczynać dzień. Jego smak świetnie uzupełni sok z cytryny lub dodatek przypraw - np. kurkumy czy cynamonu. Dlaczego warto pić wodę miodową? Na co pomoże woda miodowa?
Woda miodowa:
- jest bogata w przeciwutleniacze, które wspomagają organizm w walce z wolnymi rodnikami;
- nawadnia i oczyszcza organizm;
- wspiera układ odpornościowy - dodatkowego "kopa" doda jej sok z cytryny lub plasterek z cytryny. Woda miodowa wzmacnia reakcje obronne organizmu, ma właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwzapalne;
- wykazuje pozytywny wpływ na bakterie jelitowe i pomaga w utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego;
- poprawia trawienie, przyspiesza metabolizm, jest jednym z domowych sposobów na zaparcia;
- może obniżać ciśnienie, wzmacniać naczynia krwionośne i poprawiać pracę serca;
- poprawia koncentrację, usprawnia procesy myślenia;
- jeśli wypijemy ją wieczorem, ułatwi zasypianie - miód obniża napięcie nerwowe, ma właściwości uspokajające, łagodnie nasenne. Woda miodowa dobrze sprawdzi się w walce z bezsennością. Można do niej dodać listek melisy;
- łagodzi kaca - zawarta w miodzie fruktoza szybko neutralizuje działanie alkoholu;
- jest idealnym środkiem, kiedy przychodzi nagła ochota na słodycze.
Wodę miodową robi się szybko i przyjemnie. By przygotować podstawową wersję, potrzebujemy tylko dwóch składników - oczywiście wody i miodu.
Woda nie może być gorąca, ale powinna być ciepła, żeby móc przynieść organizmowi najwięcej korzyści. Miód jest bardzo wrażliwy na temperaturę. Naturalna dla niego temperatura to ta, która panuje w ulu - jest to ok. 35 st. Celsjusza. Zbyt wysoka temperatura spowoduje, że miód utraci wszystkie cenne właściwości. Wskazuje się, że temperatura wody, do której chcemy dodać miód, nie powinna przekraczać 40 st.
Do 250 ml ciepłej, przegotowanej wody należy dodać łyżkę dobrej jakości miodu i całość wymieszać, żeby miód się rozpuścił. I gotowe! Jeśli smak wody miodowej jest dla ciebie za "płaski", dodaj do mieszanki sok z cytryny lub plasterek cytryny. Ten dodatek pozytywnie wpłynie też na właściwości napoju. Poza cytryną świetnie sprawdzi się również imbir (wystarczy niewielki kawałek), a także kurkuma czy cynamon (1/3 łyżeczki).
Wskazuje się, że wodę miodową najlepiej pić na czczo, tak pół godziny przed śniadaniem. Zapewni natychmiastowy zastrzyk energii, poprawi perystaltykę jelit i zmniejszy prawdopodobieństwo zaparć, wspomoże odchudzanie.
Nie dla wszystkich woda miodowa na czczo będzie dobrym wyborem. Na pusty żołądek, szczególnie z dodatkiem w postaci cytryny, nie powinny jej spożywać m.in. osoby z wrzodami żołądka, nadkwasotą i po operacji bariatrycznej. Umiar w spożyciu powinny zachować osoby z cukrzycą.
CZYTAJ TAKŻE:
Kawa przedłuża życie i chroni serce. Pij tylko taką!
Popularny napój opóźnia starzenie i poprawia odporność. Pij trzy szklanki dziennie