Dobry na serce, stany zapalne i podrażnienia. Olej ryżowy stosuj na wiele sposobów
Olej ryżowy, dzięki zawartym związkom odżywczym i witaminom, zyskuje popularność nie tylko w kosmetyce, ale także i w kuchni. Olej ten nie tylko ma właściwości pielęgnacyjne, ale wykazuje też działanie przeciwzapalne i wspierające pracę układu sercowo-naczyniowego. Jak stosować olej ryżowy? Odpowiadamy.
Olej ryżowy pozyskiwany jest z otrębów ryżowych podczas przemiału ryżu. Jest najpopularniejszym tłuszczem w Azji. Co ważne - olej ryżowy ma neutralny zapach, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas oleinowy (omega-9) oraz kwas linolowy (omega-6).
Związki te te nie są wytwarzane przez organizm człowiek, dlatego niezbędna jest ich suplementacja z pożywieniem.
Działa przeciwstarzeniowo
Olej ryżowy zawiera gamma-oryzanol, który jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym komórki przed działaniem wolnych rodników. Przeciwutleniacze wspomagają walkę z procesami starzenia się organizmu i mogą zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych. Na tym ich rola się nie kończy: wspierają też pracę układu oddechowego, nerwowego i odpornościowego.
Wspiera pracę serca i chroni tętnice
Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu oleinowego i linolowego, olej ryżowy pomaga obniżać poziom cholesterolu LDL, jednocześnie utrzymując poziom "dobrego" cholesterolu (HDL). Oznacza to, że regularne spożywanie oleju ryżowego korzystnie wpływa na pracę serca, wzmacnia ściany naczyń tętniczych i zmniejsza ryzyko miażdżycy.
Działanie przeciwzapalne
Obecność witaminy E i fitosteroli w oleju ryżowym nadaje mu właściwości przeciwzapalnych. Jego spożycie wskazane jest u osób z chorobami autoimmunologicznymi, ale także z problemami skórnymi.
Wspomaganie zdrowia skóry
Wysoka zawartość witaminy E, skwalenu i gamma-oryzanolu sprawia, że olej ryżowy doskonale nawilża skórę, wspiera jej regenerację oraz chroni przed działaniem promieni UV. Można stosować go zewnętrznie przy skórze suchej, skłonnej do atopii a także jako wsparcie w ochronie przed słońcem.
Należy wiedzieć, że olej ryżowy ma wysoki punkt dymienia (około 232°C), co sprawia, że nadaje się do smażenia, pieczenia i grillowania. Jego łagodny smak nie wpływa na potrawy, a obecne w nim kwasy tłuszczowe wspierają zdrową dietę. Olej z powodzeniem można także używać jako dodatek do sałatek, sosów a nawet zup.
Olej ryżowy jest także popularnym składnikiem kremów, balsamów i maseczek do twarzy. Działa przeciwstarzeniowo, nawilżająco i kojąco. Doskonale sprawdza się jako naturalny środek do pielęgnacji włosów, nadając im blask i miękkość. Popularność zyskuje także w kremach do rąk i stóp, które są dedykowane dla skóry suchej i skłonnej do pęknięć.
Olej ten można także wykorzystać w pielęgnacji skóry niemowląt i dzieci, ponieważ jego działanie jest niezwykle łagodne. Zapobiega podrażnieniom i dba o odpowiednie nawilżenie skóry wrażliwej.
CZYTAJ TAKŻE:
Sprawdziłam na sobie, jak działa picie żelatyny. Możecie spodziewać się jednego
Rozpuść z wodą i pij na czczo. Naturalny fenomen na zbicie cukru i wagi
Dodawaj do śniadania i herbaty jak Grecy. Dobry dla serca i na trawienie