Jaki rodzaj dyni wybrać? Z jednej zrobisz niskokaloryczny, bezglutenowy makaron!
Dynia piżmowa, hokkaido, muszkatołowa czy niebieska? Od kształtów i kolorów dyń można dostać zawrotu głowy. Każda dynia to doskonałe źródło witamin i minerałów, pyszna baza zupy, dżemu czy puree. Ale który gatunek dyni będzie najlepszy do dania, które planujesz? Którą dynię można jeść ze skórką, która nada się na halloweenowy lampion, a z której zrobisz błyskawiczny makaron? Sprawdź, jakie gatunki dyni warto kupować.
Dynia to królowa jesiennych warzyw, zawiera mnóstwo witaminy A, witamin z grupy B, witaminę C, witaminę E, witaminę K oraz cenne mikroelementy: wapń, potas, magnez, fosfor i żelazo.
Po dynię powinny sięgać przede wszystkim osoby na diecie niskokalorycznej. 100 g dyni ma zaledwie ok. 26 kalorii. Dynia przyspiesza przemianę materii, wpływa na obniżenie złego cholesterolu, wzmacnia odporność i sprzyja odtruciu organizmu. Częste jedzenie dyni pomaga też zachować elastyczną i nawilżoną skórę.
Jednak dynia dyni nierówna. Odkąd to warzywo stało się w Polsce mocne, z roku na rok dostępnych jest coraz więcej jej gatunków, a to właśnie one decydują o ostatecznym smaku i konsystencji dania z dynią. Wyróżnić można ponad 20 rodzajów dyni. Najpopularniejsze i najsmaczniejsze gatunki to dynia:
- Dynia piżmowa - jest podłużna i wyglądem przypomina dużą gruszkę. Ma jasną skórkę, mało pestek i lekko maślany smak, dlatego doskonale sprawdza się do przygotowania puree.
- Dynia zwyczajna - to najbardziej powszechny rodzaj dyni. Jest duża i poznać ją można po charakterystycznym, lekko sercowym, kształcie i klasycznym pomarańczowym kolorze skórki. Ze względu na kształt i rozmiar idealnie nadaje się na halloweenowe dekoracje - można zrobić z niej lampion, a miąższ wybrany ze środka - ugotować w zupie lub usmażyć.
- Dynia hokkaido - jest niewielka, kulista i intensywnie pomarańczowa, doskonała na zupy lub do grillowania. Ma smaczne, jadalne pestki, można też jeść ją ze skórką.
- Dynia makaronowa - jest lekko podłużna i żółta lub żółtozielona. Niektóre osoby mogą pomylić ją z melonem lub cukinią, po upieczeniu połówek dyni makaronowej w piekarniku jej miąższ można rozdrobnić widelcem, uzyskując lekkostrawny, bezglutenowy makaron.
- Dynia muszkatołowa - to duża i podzielona na charakterystyczne sektory dynia w kolorze zieleni. W smaku może przypominać marchewkę.
- Dynia niebieska - to duża, bardzo dekoracyjna dynia o eliptycznym kształcie. Jej szaroniebieska skórka skrywa słodkie ciemnopomarańczowe wnętrze, doskonałe na zupę lub dżem, oraz smaczne pestki.
Wybór dyni powinien być uzależniony od smaku, na jakim nam zależy. Znaleźć możemy gatunki o lekko orzechowym (dynia hokkaido), marchewkowym (muszkatołowa lub niebieska) czy w końcu maślanym smaku (dynia piżmowa).
Sam zakup i wybór dyni w sklepie czy na targu nie należy do najłatwiejszych. W związku z tym, że w zdecydowanej większości przypadków nie da się sprawdzić, jak dynia wygląda w środku, musimy uwzględnić jej wygląd zewnętrzny.
Po czym poznać zdrową dynię? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na skórę. Powinna być ona gładka i jędrna, i z możliwie jak najmniejszą ilością plam. Warto unikać dyni z chropowatą i nieprzyjemną w dotyku skórą. Taka zmiana świadczyć może bowiem o dużej ilości włókien.
Można również zdać się na słuch i lekko zastukać w dynię. Powinniśmy usłyszeć charakterystyczny, głuchy dźwięk, co świadczy o tym, że dynia nie gnije i ma dojrzałe nasiona.
Dynia jest świetną bazą wielu potraw. Można przygotować z niej zdrowe frytki, aromatyczne zupy kremy, placuszki czy gulasze. Dynia jest z powodzeniem wykorzystywana także do pikantnych dań typu curry, gdzie dodaje potrawie lekko słodki posmak i zagęszcza ją.
Dynię wykorzystać można nie tylko do przygotowywania wytrawnych dań, ale także i słodkich. Warto spróbować słodkich placuszków dyniowych, ciastka dyniowego czy w końcu dyniowej tarty. Z większości dyń można także zrobić nalewkę. Na odporność o tej porze roku nie ma nic lepszego!
ZOBACZ TAKŻE:
To najzdrowsze gatunki grzybów. Na grzybobraniu szukaj właśnie tych