Reklama

Jaki rodzaj dyni wybrać? Z jednej zrobisz niskokaloryczny, bezglutenowy makaron!

Dynia piżmowa, hokkaido, muszkatołowa czy niebieska? Od kształtów i kolorów dyń można dostać zawrotu głowy. Każda dynia to doskonałe źródło witamin i minerałów, pyszna baza zupy, dżemu czy puree. Ale który gatunek dyni będzie najlepszy do dania, które planujesz? Którą dynię można jeść ze skórką, która nada się na halloweenowy lampion, a z której zrobisz błyskawiczny makaron? Sprawdź, jakie gatunki dyni warto kupować.

Dynia - dlaczego warto ją jeść?

Dynia to królowa jesiennych warzyw, zawiera mnóstwo witaminy A, witamin z grupy B, witaminę C, witaminę E, witaminę K oraz cenne mikroelementy: wapń, potas, magnez, fosfor i żelazo. 

Po dynię powinny sięgać przede wszystkim osoby na diecie niskokalorycznej. 100 g dyni ma zaledwie ok. 26 kalorii.  Dynia przyspiesza przemianę materii, wpływa na obniżenie złego cholesterolu, wzmacnia odporność i sprzyja odtruciu organizmu. Częste jedzenie dyni pomaga też zachować elastyczną i nawilżoną skórę. 

Dynia - jaki rodzaj wybrać?

Jednak dynia dyni nierówna. Odkąd to warzywo stało się w Polsce mocne, z roku na rok dostępnych jest coraz więcej jej gatunków, a to właśnie one decydują o ostatecznym smaku i konsystencji dania z dynią. Wyróżnić można ponad 20 rodzajów dyni. Najpopularniejsze i najsmaczniejsze gatunki to dynia:

Reklama

  • Dynia piżmowa - jest podłużna i wyglądem przypomina dużą gruszkę. Ma jasną skórkę, mało pestek i lekko maślany smak, dlatego doskonale sprawdza się do przygotowania puree.
  • Dynia zwyczajna - to najbardziej powszechny rodzaj dyni. Jest duża i poznać ją można po charakterystycznym, lekko sercowym, kształcie i klasycznym pomarańczowym kolorze skórki. Ze względu na kształt i rozmiar idealnie nadaje się na halloweenowe dekoracje - można zrobić z niej lampion, a miąższ wybrany ze środka - ugotować w zupie lub usmażyć. 
  • Dynia hokkaido - jest niewielka, kulista i intensywnie pomarańczowa, doskonała na zupy lub do grillowania. Ma smaczne, jadalne pestki, można też jeść ją ze skórką. 
  • Dynia makaronowa - jest lekko podłużna i żółta lub żółtozielona. Niektóre osoby mogą pomylić ją z melonem lub cukinią, po upieczeniu połówek dyni makaronowej w piekarniku jej miąższ można rozdrobnić widelcem, uzyskując lekkostrawny, bezglutenowy makaron. 
  • Dynia muszkatołowa - to duża i podzielona na charakterystyczne sektory dynia w kolorze zieleni. W smaku może przypominać marchewkę.
  • Dynia niebieska - to duża, bardzo dekoracyjna dynia o eliptycznym kształcie. Jej szaroniebieska skórka skrywa słodkie ciemnopomarańczowe wnętrze, doskonałe na zupę lub dżem, oraz smaczne pestki.

O czym pamiętać, kupując dynię?

Wybór dyni powinien być uzależniony od smaku, na jakim nam zależy. Znaleźć możemy gatunki o lekko orzechowym (dynia hokkaido), marchewkowym (muszkatołowa lub niebieska) czy w końcu maślanym smaku (dynia piżmowa). 

Sam zakup i wybór dyni w sklepie czy na targu nie należy do najłatwiejszych. W związku z tym, że w zdecydowanej większości przypadków nie da się sprawdzić, jak dynia wygląda w środku, musimy uwzględnić jej wygląd zewnętrzny. 

Po czym poznać zdrową dynię? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na skórę. Powinna być ona gładka i jędrna, i z możliwie jak najmniejszą ilością plam. Warto unikać dyni z chropowatą i nieprzyjemną w dotyku skórą. Taka zmiana świadczyć może bowiem o dużej ilości włókien.

Można również zdać się na słuch i lekko zastukać w dynię. Powinniśmy usłyszeć charakterystyczny, głuchy dźwięk, co świadczy o tym, że dynia nie gnije i ma dojrzałe nasiona. 

Nie tylko krem z dyni, czyli do czego jeszcze sprawdzi się dynia?

Dynia jest świetną bazą wielu potraw. Można przygotować z niej zdrowe frytki, aromatyczne zupy kremy, placuszki czy gulasze. Dynia jest z powodzeniem wykorzystywana także do pikantnych dań typu curry, gdzie dodaje potrawie lekko słodki posmak i zagęszcza ją. 

Dynię wykorzystać można nie tylko do przygotowywania wytrawnych dań, ale także i słodkich. Warto spróbować słodkich placuszków dyniowych, ciastka dyniowego czy w końcu dyniowej tarty. Z większości dyń można także zrobić nalewkę. Na odporność o tej porze roku nie ma nic lepszego!

ZOBACZ TAKŻE: 

To najzdrowsze gatunki grzybów. Na grzybobraniu szukaj właśnie tych

Co można zrobić z dyni?

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL