To najzdrowsze gatunki grzybów. Na grzybobraniu szukaj właśnie tych
Mało kto nie lubi dań z grzybami leśnymi i ich aromatycznego, unikalnego smaku. Ale pod względem wartości odżywczych grzyby nie mają jednak już tak dobrej opinii. Wiele osób nie ma pojęcia o ich właściwościach lub zwyczajnie w nie nie wierzy. A badania pokazują, że grzyby mogą obniżać poziom złego cholesterolu, a także działać immunostymulująco, przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie. Czy faktycznie grzyby pozbawione są witamin? Sprawdzamy!
Polska zalicza się do krajów, w którym grzyby są bardzo chętnie zbierane i spożywane na mnóstwo sposobów. Co ciekawe, nie wszędzie w Europie grzyby wzbudzają tyle samo entuzjazmu, co nad Wisłą. Dla przykładu, mieszkańcy Skandynawii, Austrii czy Belgii są kompletnie niezainteresowani grzybami, dlatego w tamtejszych lasach znaleźć można wiele okazów.
Powszechnie, także w Polsce, uważa się, że grzyby nie mają żadnych witamin i właściwości odżywczych, a do jadłospisu warto włączyć je głównie ze względu na niepowtarzalny smak. Okazuje się jednak, że przekonanie to nie jest do końca prawdą.
Dlaczego więc warto je jeść? Grzyby składają się przede wszystkim z wody. Są niskokaloryczne, dlatego z powodzeniem mogą być spożywane przez osoby będące na diecie. Badania pokazują również, że grzyby mogą obniżać poziom złego cholesterolu, a także działać immunostymulująco, przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie, hipoglikemicznie i antyoksydacyjnie.
Biorąc pod uwagę powyższe czynniki, nie ma wątpliwości, że warto jeść grzyby. Należy jednak zachować przy tym ostrożność. Grzyby dzięki zawartości chityn mogą być bowiem ciężkostrawne. Z tego powodu nie powinny ich jeść dzieci.
Ze względu na ryzyko ewentualnego zatrucia, należy pamiętać o tym, aby sięgać jedynie po sprawdzone gatunki, które pochodzą z wiarygodnych źródeł. W przypadku samodzielnego zbierania grzybów, w razie jakichkolwiek wątpliwości dotyczących jadalności grzyba, należy zrezygnować z jego zbioru.
Innym rozwiązaniem jest skorzystanie z porady najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej. Wystarczy przynieść tam grzyba, a specjalista za darmo oceni, czy jest to gatunek jadalny, czy trujący. Nie należy bagatelizować trujących właściwości grzybów. Z powodu zjedzenia trujących gatunków każdego roku umiera kilkadziesiąt osób.
Objawy zatrucia grzybami można podzielić na natychmiastowe (od 30 minut do 5 godzin po zjedzeniu grzyba) oraz późniejsze (od 6 do 24 godzin po zjedzeniu grzyba). Objawy, które powinny wzbudzić czujność to przede wszystkim: nudności, wymioty, intensywny ból brzucha, biegunka, zaburzenia widzenia, nadmierne pobudzenia, duszności, napady potu, gorączka czy rozszerzone źrenice.
W grzybach znaleźć można witaminę A, witaminę B1 i B2. Z niektórych badań wynika, że zawartość witamin B w niektórych grzybach może być na podobnym poziomie, co w produktach zbożowych. Grzyby zawierają także witaminę C, jednak w tym przypadku są to jedynie jej śladowe ilości.
Grzyby są także niezłym źródłem białka. Niestety, kwestia ta wciąż wywołuje wiele kontrowersji. Niektórzy specjaliści podkreślają bowiem, że białko to nie jest dobrze trawione przez nasz organizm. Z tego powodu osoby, które poszukują roślinnych źródeł białka, powinny postawić raczej na inne produkty, np. na rośliny strączkowe lub soję.
Wybór konkretnego gatunku grzyba to kwestia, która zależy od indywidualnych preferencji oraz rodzaju dania, jakie akurat mamy zamiar przygotować. Do porannej jajecznicy świetnie sprawdzą się kurki, do sosu - borowiki, do pierogów - podgrzybki, a do naleśników - pieczarki. Coraz popularniejsze są również boczniaki, z których przygotować można pyszne kotlety roślinne. Jak to wygląda pod względem wartości odżywczych? Które grzyby będą najlepszym wyborem?
Ze względu na składniki odżywcze, najlepszym wyborem będzie borowik. Ten szlachetny gatunek jest najlepszym źródłem białka wśród grzybów. Zawiera go aż 5,5 proc., podobną ilość znajdziemy np. w mleku.
Innym dobrym wyborem będzie pieprznik jadalny, powszechnie znany jako kurka. Kurki zawierają sporo witamin z grupy B. Mogą poprawiać również odporność oraz pracę układu nerwowego.
Na grzybobraniu warto również wypatrywać:
- opieniek (poprawiają wzrok oraz ukrwienie kończyn),
- kani (zawierają sporo witamin z grupy B),
- podgrzybków (zawierają kwas palmitynowy i oleinowy),
- kozaków (zawierają niacynę) oraz rydze (działają antybiotycznie).
CZYTAJ TAKŻE:
Sprawdź, czy znasz się na grzybach. Zrób QUIZ
Najczęstsze pomyłki grzybiarzy