Reklama

Cynamon – niedoceniona przyprawa korzystna dla zdrowia

Cynamon to przyprawa, którą zna raczej każdy. Świąteczne pierniki, szybki obiad na słodko z ryżem i jabłkiem czy grzane wino na zimowe wieczory – stąd na pewno go znamy. Oprócz swoich walorów smakowych, mało kto wie, że cynamon wykorzystywany jest w kosmetykach, a także… w preparatach farmaceutycznych! Jakie właściwości zdrowotne ma ta przyprawa i czy są ograniczenia w jej spożywaniu?

Cynamon - czym jest?

Cynamon zazwyczaj ma formę proszku i jest to nic innego, jak starta i wysuszona kora drzewa cynamonowego, zazwyczaj cynamonowca cejlońskiego. W okresie deszczowym ściąga się korę z drzewa i poddaje się ją fermentacji. Następnie wprowadza się proces suszenia kory, podczas którego zwija się w charakterystyczny rulon, nabierając brązowego koloru. Cynamon sprzedawany jest właśnie w postaci lasek lub po zmieleniu - w postaci gotowego proszku.

Poza uzyskiwaniem przyprawy, z kory cynamonowca uzyskuje się również olejek cynamonowy, który również ma wiele właściwości i zastosowań.

Reklama

Oba produkty mają działanie antyoksydacyjne, działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Wspomaga oczyszczanie organizmu oraz zapobiega biegunkom i innym dolegliwościom pokarmowym. Cynamon jest bogaty w potas, wapń, fosfor oraz witaminę C.

Cynamon dobry na serce

W codziennej diecie wystarczy niewielka ilość cynamonu, aby obniżyć poziom złego cholesterolu oraz wyregulować ciśnienie krwi. Dzięki zawartym antyoksydantom, cynamon chroni organizm przed stresem oraz wolnymi rodnikami, co ma korzystny wpływ na cały układ krwionośny oraz pozostałe organy wewnętrzne.

Cynamon w insulinooporności

Ekstrakt z kory cynamonu zwiększa wrażliwość komórek na działanie insuliny. Pobudza on receptory insuliny, ale też regularnie spożywany pomaga im się zregenerować i zwiększyć swoją ilość na powierzchni komórek. Związki zawarte w cynamonie (aldehyd cynamonowy) hamuje również enzym, który ma inaktywować receptory insulinowe- w ten sposób zwiększa zdolność komórek do wykorzystywania glukozy. Cynamon stosowany regularnie w diecie zapobiega również rozwojowi cukrzycy.

Cynamon na stany zapalne

Cynamon, w połączeniu z miodem, daje świetne rezultaty w leczeniu stanów zapalnych, począwszy od infekcji wirusowych, a kończąc na zapaleniu stawów. Wystarczą dwie łyżeczki cynamonu, łyżeczka miodu i litr wody. Wszystkie składniki zagotować na małym ogniu i tak przyrządzony napój pić dwa razy dziennie. Złagodzi on bóle stawów, nerwobóle oraz pomoże w leczeniu przeziębienia.

Cynamon na problemy z trawieniem

Przyprawa z kory cynamonowca wspomaga pracę jelit - redukuje problem wzdęć oraz niestrawności. Jest znanym składnikiem wspomagającym odchudzanie, ponieważ przyspiesza przemianę materii i korzystnie wpływa na redukcję masy ciała. Aldehyd cynamonowy oddziałuje bezpośrednio na komórki tłuszczowe, stymulując proces termogenezy. Dodatkowo ma działanie antykancerogenne i udowodniono, że chroni przed nowotworami przewodu pokarmowego.

Olejek cynamonowy na bóle głowy

Olejek cynamonowy ma działanie przeciwbólowe w przypadku przewlekłego bólu głowy, redukuje poziom stresu oraz korzystnie wpływa poziom libido. Niewielką ilość olejku rozcieńczonego z wodą można wmasować w okolice skroni, dzięki czemu zniwelujemy ból głowy oraz zrelaksujemy się.

Cynamon - przeciwwskazania

Używanie cynamonu w dużych ilościach nie jest zalecane w przypadku choroby wrzodowej przewodu pokarmowego, a także nie jest zalecany w przypadku osób skłonnych do samoistnych krwawień np. z nosa. Cynamonu powinny wystrzegać się kobiety w ciąży, bowiem jego nadmiar może prowadzić do przedwczesnego porodu. Również osoby, które wykazują alergię na korę z drzewa cynamonowego, nie powinny stosować go w swojej kuchni. W przypadku stosowania olejku cynamonowego, zawsze należy sprawdzić czy nie występuje reakcja alergiczna na skórze. 

CZYTAJ TAKŻE: 

Sok z surowego ziemniaka skarbnicą witamin

W jaki sposób i o jakiej porze dnia przyjmować witaminę D?

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL