"Płynne złoto" w kuchni i domowej apteczce. Wspiera wątrobę i reguluje trawienie
Po syrop z mniszka lekarskiego sięgamy głównie, gdy zaczyna się rozwijać przeziębienie. Słusznie bo ten prosty, naturalny specyfika działa przeciwwirusowo. Na tym nie koniec - domowy syrop może też wspierać wątrobę, regulować trawienie i korzystnie wpływać na mikrobiom jelitowy. Co więcej - nie trzeba przyjmować go tak, jak tradycyjne syropy. Syrop z mniszka lekarskiego jest świetnym dodatkiem do wielu napojów, a nawet wytrawnych dań.
Mniszek lekarski (łac. Taraxacum officinale) to powszechnie występująca roślina z rodziny astrowatych, często niesłusznie uznawana za chwast. Tymczasem jego właściwości prozdrowotne są od dawna doceniane w fitoterapii i coraz częściej potwierdzane w badaniach naukowych. Kwiaty mniszka są bogate w flawonoidy, triterpeny, fenolokwasy (takie jak kwas chlorogenowy i ferulowy) oraz niewielkie ilości inuliny - naturalnego prebiotyku wspierającego florę jelitową.
Związki te nadają roślinie działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, żółciopędne, przeciwwirusowe i ochronne dla komórek wątroby. Naukowe publikacje wskazują, że mniszek może wspierać leczenie infekcji wirusowych (np. grypy typu A), zmniejszać stres oksydacyjny, a także łagodzić objawy niestrawności i wspierać metabolizm lipidów.
Syrop przygotowywany jest najczęściej z kwiatów mniszka lekarskiego, cukru i wody, czasem z dodatkiem cytryny. Ma bursztynowy kolor, ziołowy aromat i smak przypominający nieco miód, choć jest całkowicie roślinny.
Dawkowanie i sposób przyjmowania zależą od celu:
- profilaktycznie (dla wsparcia odporności i wątroby): 1 łyżeczka 2 - 3 razy dziennie,
- przy kaszlu lub infekcjach górnych dróg oddechowych: 1 łyżka 3 razy dziennie, najlepiej z ciepłą herbatą lub wodą,
- w celu poprawy trawienia: 1 - 2 łyżeczki przed posiłkiem.
Przeciwwskazania: syrop z mniszka nie jest zalecany dla osób z uczuleniem na rośliny astrowate, z kamicą żółciową lub stosujących leki moczopędne lub przeciwzakrzepowe.
Choć ten tradycyjny specyfik kojarzymy z remedium na kaszel i infekcje wirusowe, to z powodzeniem można go stosować jako dodatek do potraw. Może mieć w kuchni szerokie zastosowanie i poza smakiem dostarczy organizmowi cennych substancji bioaktywnych. To dobry element profilaktyki przeciwzapalnej, ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów. Najlepiej zachowuje właściwości lecznicze na zimno, po podgrzaniu część delikatnych związków (np. niektóre enzymy, flawonoidy) ulega rozkładowi.
Zacznijmy od najprostszego zastosowania, czyli napojów. Syrop z mniszka sprawdza się jako delikatny, mniej inwazyjny niż biały cukier słodzik do herbat, kaw i naparów ziołowych. Łagodny smak z kwiatową nutą, nie dominuje, ale wzbogaca smak napoju. W ciepłe dni syrop można wykorzystać do przygotowania lemoniady mniszkowej - wystarczy dodać go do zimnej wody gazowanej, soku z cytryny i kilku listków mięty. Efektem jest naturalny, orzeźwiający napój, który nie tylko gasi pragnienie, ale i wspiera odporność.
Miłośnicy zdrowych koktajli i smoothie również powinni zainteresować się syropem z mniszka - doskonale łączy się z owocami, zbożami, orzechami czy roślinnym mlekiem, a przy tym wnosi nie tylko słodycz, ale i cenne substancje bioaktywne. Nie przepadasz za zielonymi koktajlami z jarmużem, bo są gorzkie? Łyżeczka syropu z mniszka złagodzi ten smak.
Zamiast gotowych syropów do gofrów czy lodów, wypróbuj ten naturalny specyfik. Doda słodyczy i subtelnego ziołowo - kwiatowego akcentu. Dobrze komponuje się z wanilią, cynamonem i cytrusami. Możesz go również wykorzystać do przygotowania domowych batoników lub kulek mocy. Nie należy zapominać o klasycznych dodatkach śniadaniowych, takich jak jogurt naturalny, musli czy smoothie bowl - odrobina syropu z mniszka zamienia je w bardziej wyrafinowaną wersję, nieco przypominającą deser, ale wciąż zdrową i pożywną. Można też poeksperymentować z mieszaniem syropu i owoców.
Słodki syrop jest dobrym dodatkiem do marynat i glazur. Świetnie pasuje do warzyw korzeniowych, takich jak marchew, buraki czy pietruszka, którym nadaje atrakcyjny połysk i głębię smaku po zapieczeniu. Mięsa również zyskują ciekawy smak, gdy dodamy do marynaty odrobinę syropu z mniszka. Jednak w tym przypadku konieczna jest obróbka cieplna, która zmniejsza jego zdrowotne właściwości. Jeśli chcesz zachować ich pełnię wykorzystaj syrop z mniszka jako składnik dressingów i sosów do sałatek.
Syrop z mniszka to prawdziwe złoto w domowej apteczce i kuchni. Działa przeciwwirusowo i antyoksydacyjnie, a do tego ma dobry wpływ na mikrobiom. Można go przyjmować w tradycyjny sposób lub przy odrobinie inwencji wykorzystywać podczas przygotowywania tradycyjnych posiłków. Jeśli tylko nie ma przeciwwskazań w postaci alergii, to z powodzeniem można go stosować zamiast cukru w napojach i deserach dla dzieci.
Żyjemy w czasach, gdy powrót do naturalnych i lokalnych składników staje się coraz bardziej pożądany. Z drugiej strony nasze posiłki powinny być funkcjonalne - nie tylko zaspokajać głód, ale też realnie wspierać zdrowie. Syrop z mniszka lekarskiego to najlepszy przykład takiego połączenia.
CZYTAJ TAKŻE:
Zwiększ jego podaż w diecie, a zbijesz ciśnienie krwi. Nie tylko sód wpływa na nadciśnienie
Nie wyrzucaj do kosza. Wpływają na funkcjonowanie mózgu i wzrok
Jeden składnik czyni z arbuza superowoc. Zmniejsza ryzyko chorób serca i raka