Poprawiają pracę mózgu, chronią przed demencją. Te trzy produkty kupuj i jedz regularnie

Dieta odgrywa kluczową rolę w kontekście zdrowia całego organizmu człowieka. Zróżnicowana, pełna witamin i minerałów i błonnika, nie tylko odżywia, ale pełni funkcję ochronną - przed patogenami, nieprawidłowym rozwojem nowych komórek a nawet niektórymi poważnymi chorobami. Niektóre produkty wspierają pracę serca, inne mają korzystny wpływ na kości, a inne - jak się okazuje - odżywiają mózg, wspierają jego pracę a nawet chronią przed chorobami neurodegeneracyjnymi. Jakie produkty warto regularnie jeść dla zdrowia mózgu? Odpowiadamy.

Dieta dobra dla mózgu

Już w 2015 roku, na łamach Alzheimer’s Association opublikowano badania w których udowodniono, że istnieje dieta, która spowalnia spadek funkcji poznawczych i istnieją wzorce żywieniowe, które zmniejszają ryzyko zachorowania na alzheimera. 

Okazuje się, że diety MIND, DASH oraz dieta śródziemnomorska mają najkorzystniejszy wpływ na zdrowie mózgu i całego systemu nerwowego. W jadłospisie tych diet znajdziemy przede wszystkim świeże warzywa (zwłaszcza zielone warzywa liściaste), owoce jagodowe, ryby i owoce morza, a także orzechy, oliwę oraz produkty pełnoziarniste. 

Reklama

Zawarte w tych produktach witaminy, cenne kwasy tłuszczowe oraz kluczowe pierwiastki, chronią mózg przed procesami chorobowymi, poprawiają pamięć, koncentrację, ale także mają prozdrowotny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. 

Te produkty są najlepsze dla mózgu. Kupuj regularnie

Jagody 

Jagody są owocami, które są uznawane za jedne z najlepszych źródeł flawonoidów. To związki chemiczne, z grupy polifenoli, które wykazują działanie ochronne dla ludzkich komórek, łagodzą stany zapalne, wzmacniają układ odpornościowy a także wykazują działanie neuroprotekcyjne - oznacza to, że osłaniają one komórki nerwowe i wspierają funkcje poznawcze.

Kilka badań przeprowadzonych na ludziach udowodniło, że osoby jedzące regularnie jagody, przejawiają większe zdolności do zapamiętywania, uczenia się i rejestruje się u nich wolniejsze tempo spadku funkcji poznawczych.

Ryby i owoce morza 

Wszystkie produkty zawierające kwasy omega-3, w tym DHA, są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Odpowiadają one za lepsze neuroprzekaźnictwo między komórkami nerwowymi oraz hamują procesy zapalne w tkance mózgowej. 

Kwas dokozaheksaenowy (czyli właśnie DHA)  stanowi ważny składnik błon komórek nerwowych i odgrywa ważną rolę w procesach uczenia się, pamięci i koncentracji. 

Najlepszymi źródłami kwasów omega są ryby oraz owoce morza. Szczególnie polecane są sardynki, łosoś, pstrąg oraz tuńczyk. Zaleca się, by ryby spożywać co najmniej raz w tygodniu. 

Zielone warzywa liściaste 

Naukowcy z Rush University Medical Center w Chicago (USA) przeprowadzili badanie, w trakcie którego oceniali, jak jedzenie zielonych warzyw liściastych wpływa na kondycję mózgu. W badaniu wzięło udział 960 zdrowych osób w średnim wieku 81 lat. Badanie trwało dziesięć lat, a jego uczestnicy regularnie uzupełniali kwestionariusze dotyczące nawyków żywieniowych oraz brali udział w testach oceniających ich pamięć i inne funkcje poznawcze. 

Poziom sprawności umysłowej spadał u wszystkich uczestników wraz z upływem lat, jednak na podstawie testów udowodniono, że osoby, które przynajmniej raz dziennie jadły zielone warzywa liściaste, o wiele dłużej pozostawały w dobrej formie. 

Najczęściej zjadanymi warzywami były sałata, szpinak, kapusta. 

Zielone warzywa liściaste zawierają duże ilości kwasu foliowego, luteiny, przeciwutleniaczy oraz witamin z grupy B, które wspierają pracę układu nerwowego.

Nawyki wspierające zdrowie mózgu

Dieta jest ważnym czynnikiem profilaktyki chorób neurodegeneracyjnych, należy jednak pamiętać, że równie istotne są: aktywność fizyczna, prawidłowy i regularny sen, odpowiednia stymulacja mózgu i kontakty społeczne. 

Sprawność fizyczna i codzienna dawka ruchu korzystnie wpływa na układ krążenia, w tym na krążenie mózgowe. Pozwala ono odżywić i dostarczyć odpowiednie ilości tlenu, co jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. 

W trakcie snu dochodzi do regeneracji połączeń nerwowych oraz konsolidacji pamięci, dlatego niezwykle ważne jest, by sen był nie krótszy niż 7 godzin i nieprzerwany. Przed snem warto zrezygnować z korzystania z ekranów a spróbować medytacji lub technik oddychania. 

Mózg, by tworzył nowe połączenia nerwowe, potrzebuje nieustannej stymulacji. Czytanie książek, gry logiczne, rozwiązywanie zadań matematycznych sale pobudza ten istotny narząd do pracy, dzięki czemu dłużej pozostaje on sprawny. 

Równie istotne w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych są kontakty społeczne. Utrzymywanie relacji z rodziną i przyjaciółmi sprzyja podejmowaniu nowych aktywności, poprawia nastrój oraz ułatwia radzenie sobie ze stresem, co ma korzystny wpływ na pracę układu nerwowego. 

Źródła:

  1. https://www.nature.com/articles/s41598-022-07302-4
  2. https://parade.com/health/three-minute-habit-to-lower-risk-of-heart-disease-according-to-cardiologists
  3. https://www.eujuicers.pl/blog/warzywa-lisciaste-pomagaja-zachowac-mlodosc-mozgu-wedlug-najnowszych-badan
  4. https://parade.com/health/foods-to-buy-weekly-to-lower-dementia-risk

CZYTAJ TAKŻE:

Popularna przyprawa może chronić przed alzheimerem. Ma istotny wpływ na mózg

Siedzący tryb życia to nie tylko większe ryzyko zawału czy cukrzycy. Na liście też alzheimer

U osób młodych alzheimer objawia się inaczej. To pierwszy niepokojący sygnał

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL