Popularna przyprawa może chronić przed alzheimerem. Ma istotny wpływ na mózg
Ta aromatyczna roślina jest ceniona w kuchni niemal na całym świecie, a to za sprawą jej aromatu i smaku, jaki nadaje potrawom. Ale jej właściwości wychodzą daleko poza kuchnię. Rozmaryn to również duża dawka witamin i związków o działaniu przeciwzapalnym. Teraz odkryto, że może być także wsparciem w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych.
Rozmaryn jest rośliną, którą chętnie wybieramy jako dodatek do potraw, zarówno mięsnych, jak i tych na bazie warzyw. Dodawany do pieczonych mięs, ryb, zapiekanek, a także zup nadaje im niepowtarzalnego smaku i wyrazistego aromatu.
Rozmaryn jest także źródłem wielu witamin, które wspierają zdrowie. Znajdziemy w nim witaminę A, która ma korzystny wpływ na wzrok, witaminę C, która naturalnie wspiera odporność i zwalcza wolne rodniki, a także wapń, żelazo, potas czy mangan, które wspierają kości, układ nerwowy czy układ sercowo-naczyniowy.
Najnowsze badania donoszą również, że zawarty w rozmarynie kwas karnozowy wspiera pracę mózgu i zmniejsza liczbę szkodliwych białek, które odpowiadają za rozwój choroby Alzheimera.
Rozmaryn jest rośliną, która od stuleci stosowana była przez studentów i uczonych jako środek, który poprawia pamięć i koncentrację. Jego spożywanie, ale także wdychanie wydzielających się olejków poprawia zdolności uczenia się.
Rozmaryn zawiera związki, które oddziałują z neuroprzekaźnikami mózgu. Jeden z takich związków, 1,8-cyneol, pomaga zapobiegać rozpadowi acetylocholiny - substancji chemicznej mózgu, która jest niezbędna w procesie uczenia się i zapamiętywania.
W 2025 roku naukowcy opracowali stabilną wersję kwasu karnozowego zwaną diAcCA. W badaniach przedklinicznych związek ten poprawił pamięć i zwiększył liczbę połączeń między komórkami mózgowymi. Wykazano także, że kwas ten zmniejszył szkodliwe białka związane z chorobą Alzheimera, takie jak amyloid-beta i tau.
Do tej pory nie stwierdzono oznak toksyczności diAcCA.
Naukowcy sądzą również, że kwas karnozowy może pomóc w leczeniu innych chorób zapalnych, takich jak cukrzyca typu 2, choroby układu sercowo-naczyniowego i choroba Parkinsona.
Związki takie jak kwas rozmarynowy i kwas ursolowy są znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych.
Rozmaryn może pomóc w leczeniu infekcji dróg oddechowych, ułatwia oddychanie, a także ma właściwości przeciwbólowe i może łagodzić objawy w zapaleniu stawów.
Składniki znajdujące się w roślinie korzystnie wpływają na skórę - wyciąg z rozmarynu może złagodzić objawy trądziku albo egzemy. Dodawany jest także do kosmetyków przeciwzmarszczkowych i chroniących skórę przed promieniami UV.
Rozmaryn dodawany do potraw w niewielkiej ilości jest bezpieczny, tak samo napary przygotowywane z tej rośliny nie są szkodliwe. Szczególną ostrożność należy jednak zachować w trakcie stosowania koncentratów z rozmarynu, ponieważ zawarte w nich składniki mogą powodować wymioty, silne bóle brzucha, a nawet drgawki.
Spożywanie dużych ilości rozmarynu nie jest także wskazane u kobiet w ciąży, ponieważ roślina ta może wywołać przedwczesne skurcze macicy.
Ostrożność należy także zachować w przypadku potwierdzonej alergii na tę roślinę.
Źródło:
https://theconversation.com/rosemary-has-been-linked-to-better-memory-lower-anxiety-and-even-protection-from-alzheimers-256920.
CZYTAJ TAKŻE:
U osób młodych alzheimer objawia się inaczej. To pierwszy niepokojący sygnał
Zmiany nowotworowe w mózgu dają nietypowe objawy. To więcej niż bóle głowy
Co szkodzi mózgowi, a co jest dla niego dobre? Badania wykazały jasno