Zapobiega zakrzepom, reguluje poziom cukru. Owoc yuzu ma mnóstwo witaminy C
Wygląda niepozornie, na pierwszy rzut oka jak cytryna, ale w porównaniu do cytryny zawiera podobno więcej witaminy C. W smaku ma w sobie coś z cytryny lub limonki, do tego grejpfruta i mandarynki. Ma m.in. wykazywać właściwości przeciwzakrzepowe, pozytywnie wpływać na poziom cukru i cholesterolu, a także wartości ciśnienia. Co warto wiedzieć o yuzu? Jak owoc ten jest wykorzystywany? Sprawdzamy.
Yuzu to owoc cytrusowy, który od wieków stanowi integralną część kuchni i kultury azjatyckiej. Początkowo uprawiany w Chinach i Tybecie z czasem rozprzestrzenił się w Japonii. Współcześnie uprawiany jest powszechnie przede wszystkim w Azji Wschodniej. Dzięki wyjątkowemu smakowi i charakterystycznemu aromatowi zaczął być wykorzystywany w kuchniach i restauracjach w wielu zakątkach świata. W Polsce jest mało znany.
Jak wygląda i jak smakuje owoc yuzu? Na pierwszy rzut oka wygląda jak cytryna. Niektórzy, po "bliższym poznaniu", stwierdzają, że wyglądem blisko mu do mandarynki, ewentualnie mniejszej wersji grejpfruta. Yuzu ma lekko pomarszczoną skórkę, zazwyczaj o żółtym kolorze (kolor zależy od stopnia dojrzałości), a wewnątrz pestki. Jego smak jest unikalny. Opisuje się go jako mieszankę kilku owoców - cytryny bądź limonki, mandarynki i grejpfruta, z dodatkiem subtelnej nuty sosnowej. Wskazuje się, że jest bardziej aromatyczny i znacznie bardziej kwaśny niż inne owoce cytrusowe.
Yuzu ma niewiele kalorii, ale bardzo bogate wnętrze. Zawiera wiele ważnych dla zdrowia witamin i innych cennych związków. Jest świetnym źródłem witaminy C (ma dostarczać jej więcej niż cytryna). Poza tym znajdziemy w nim witaminę A, witaminy z grupy B (m.in. tiaminę), witaminę E, a także magnez, potas, wapń czy cynk. Badania wykazały, że owoce yuzu zawierają również pewną ilość białka, błonnika i tłuszczu.
Yuzu to też silne związki roślinne, takie jak karotenoidy, flawonoidy i limonoidy. Wszystkie one działają w organizmie jako przeciwutleniacze.
Yuzu może zapewnić szereg korzyści dla zdrowia. Jest bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają neutralizować szkodliwe wolne rodniki mogące powodować stany zapalne i choroby przewlekłe. Jedno z badań wykazało, że olej z pestek yuzu miał dwukrotnie silniejsze działanie przeciwutleniające niż bogaty w przeciwutleniacze olej z pestek grejpfruta.
Owocowi yuzu przypisuje się właściwości przeciwzakrzepowe. Wynikają one prawdopodobnie z obecności hesperydyny i narynginy. Włączenie do diety owoców cytrusowych może usprawnić przepływ krwi i obniżyć ryzyko rozwoju zakrzepów. Dodatkowo obecność witaminy C pozytywnie wpłynie na wartości ciśnienia. Zaobserwowano też, że ekstrakt ze skórki yuzu może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu, a także regulowania poziomu cukru we krwi.
Witamina C i inne przeciwutleniacze wspomogą także układ odpornościowy i pomogą zachować dobre zdrowie. Owoc yuzu zawiera również związki, które, jak wykazano, mają korzystny wpływ na pracę mózgu i mogą m.in. zapobiegać pogorszeniu funkcji poznawczych.
W badaniu przeprowadzonym w 2017 roku oceniano wpływ zapachu yuzu na kobiety z objawami zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Na ich podstawie stwierdzono, że yuzu poprawia nastrój, zmniejszając drażliwość, niepokój, poziom stresu czy uczucie zmęczenia.
Eksperci podkreślają jednak, że wiele właściwości przypisywanych yuzu wiąże się głównie ze skoncentrowanymi ekstraktami, a nie z samymi owocami.
Z racji tego, że yuzu jest bardzo kwaśne, rzadko jest spożywane w całości. Ale jego sok czy skórka są powszechnie używane jako dodatek do potraw lub przyprawa.
Yuzu ma podobną kwasowość jak cytryna czy limonka, dlatego stanowi ich doskonały zamiennik m.in. w dressingach, deserach, wypiekach czy napojach. Skórkę yuzu dodaje się np. do dań z makaronem, warzywami, do różnych sosów czy owoców morza, aby nadać im wyrazistego smaku. Sproszkowana skórka yuzu jest dostępna jako popularna przyprawa. W sprzedaży poza tym dostępne są syropy z yuzu, olejki, sosy z sokiem z yuzu, a także herbaty z dodatkiem tego owocu. Suszona skórka owoców w Polsce jest dużo łatwiej dostępna niż świeże yuzu.
Branża kosmetyczna wykorzystuje nawilżające, odżywcze i przeciwstarzeniowe właściwości yuzu w produktach do pielęgnacji skóry i włosów. Yuzu wykorzystywane jest także do produkcji perfum.
Źródła:
https://draxe.com/nutrition/yuzu-fruit/;
https://www.healthline.com/nutrition/yuzu-fruit#The-bottom-line.
CZYTAJ TAKŻE:
Egzotyczny owoc na ciśnienie, cukier i nadwagę. Tak guawa wpływa na organizm
Oczyszcza wątrobę i działa przeciwbólowo. Japończycy zawdzięczają mu zdrowie
Dodaj do owsianki lub herbaty. To jedne z najzdrowszych owoców na świecie