Jarzębina. Jesienny dar natury dla zdrowia nerek i serca
Bogactwo witamin, kwasów organicznych i składników mineralnych zawartych w dojrzewających jesienią owocach jarzębiny to remedium na choroby grzybicze, wsparcie dla nerek, wątroby i serca. Jakie dokładnie właściwości zdrowotne ma popularna jarzębina, i w jakiej postaci ją jeść - prezentujemy poniżej.
W owocach jarzębiny znajdziemy dużo cennych składników prozdrowotnych. Wśród nich najważniejsze to:
- kwasy organiczne (m.in. kwas parasorbowy - około 0,4 proc. oraz kwasy: jabłkowy, winowy, cytrynowy i sorbowy),
- karotenoidy (alfa karoten i prowitamine A czyli beta-karoten),
- flawonoidy (kwercetynę, kemferol i rutynę),
- składniki mineralne magnez, cynk, wapń, żelazo o i mangan,
- witaminę C , E, K i P.
Kwas sorbowy znajdujący się w owocach jarzębiny hamuje procesy życiowe bakterii i grzybów, co potwierdzono badaniami. Jest skuteczny w leczeniu zakażeń wywołanych przez grzyby Candida, Clostridium, Escherichia, Enterobacter, Propionibacterium, Salmonella czy Staphylococcus.
Owoce jarzębiny znajdują zastosowanie w profilaktyce arteriosklerozy i leczeniu nadciśnienienia tętniczego, mają właściwości stymulujące pracę jelit i działają przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka i jelit, łagodzą podrażnienia wątroby, pomagają w przewlekłych zaburzeniach trawiennych.
Owoce jarzębiny mają delikatne działanie moczopędne i przeciwzapalne w układzie moczowym. Pomagają przy kamicy nerkowej i żółciowej. Już w medycynie ludowej owoce jarzębiny były znanym lekkim na kamicę nerkową.
Dzięki zawartości garbników, owoce jarzębiny wpływają także łagodnie ściągająco i przeciwzapalnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Mogą też wywołać nieznaczny efekt przeciwbiegunkowy, ale w dużych dawkach działają odwrotnie - przeczyszczająco. Garbniki hamują także rozwój bakterii i grzybów w jelitach, jak również na powierzchni skóry.
Jarzębina zawiera ponadto dużą ilość witaminy C, dlatego jest zalecana jako naturalny suplement diety dla osób z jej niedoborami. Ze względu na zawartość soli mineralnych i witamin owoce jarzębiny będą działać wzmacniająco na układ immunologiczny i antyoksydacyjnie. Warto po nie sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym i sezonach infekcyjnych.
Świeże owoce jarzębiny nie nadają się do jedzenia przez człowieka. Zebrane jesienią owoce jarzębiny i od razu zjedzone, mogą wywołać problemy ze strony układu pokarmowego, biegunkę i wymioty. Jest to spowodowane obecnością kwasu parasorbowego - który rozkłada się podczas przetwarzania owoców, np. podczas mrożenia, suszenia lub obróbki cieplnej. Owoce jarzębiny zbierane po przymrozkach już całkowicie strawne, zdrowe i do tego smaczniejsze, bo przemarznięcie owoców eliminuje goryczkę.
Jeśli chcesz wykorzystać jarzębinę leczniczo, na przykład by poprawić odporność, wzmocnić naczynia krwionośne, serce i nerki, stosuj ją jak suplement diety - jedz regularnie przez co najmniej kilka tygodni. Możesz na przykład jeść ją bezpośrednio, wysuszoną i rozdrobnioną, najlepiej dwa razy dziennie, popijając szklanką wody. W terapii przeciwgrzybiczej i obniżającej ciśnienie sięgnij po wywar z jarzębiny - pij go nawet trzy razy dziennie po pół szklanki.
Przepis na wywar z jarzębiny: do 200 ml wody wsyp 2 łyżki suszonych owoców jarzębiny. Gotuj przez pół godziny. Pij schłodzony, posłodzony miodem.
Czytaj także:
Sprawdzony przepis na nalewkę z jarzębiny