Nie zapomnij dodać do gotującego się grochu. Sprawdzona metoda na uniknięcie wzdęć
Po zjedzeniu zupy grochowej lub innych dań na bazie grochu wiele osób narzeka nieprzyjemne uczucie przelewania się w brzuchu i rozpierania, nadmierne gazy czy skurcze jelit. Objawy te można jednak zminimalizować, a w niektórych przypadkach nawet wykluczyć. Są na to sprawdzone metody.
Jak gotować groch, aby nie powodował wzdęć. Pierwszą metodą, którą warto wypróbować, jest dokładne wypłukanie grochu przed ugotowaniem. W tym celu należy moczyć go nawet 12 godzin, kilkukrotnie wymieniając wodę. Wzdęć (zarówno po grochu, jak i innych roślinach strączkowych) można uniknąć także poprzez dodanie do potrawy ziół. Chodzi przede wszystkim o:
Przygotowując potrawy na bazie grochu, warto zwrócić uwagę także na inne składniki. Może być bowiem też tak, że nieprzyjemne dolegliwości wcale nie są związane z obecnością grochu, a np. tłustej kiełbasy, boczku czy smalcu.
Z powodu wysokiej zawartości białka groch (podobnie jak inne warzywa strączkowe, np. soję) zaleca się szczególnie weganom, wegetarianom oraz wszystkim osobom, które chcą ograniczyć ilość spożywanego mięsa. Groch nie zawiera laktozy ani glutenu, dlatego z powodzeniem może być spożywany przez osoby z wyżej wymienionymi nietolerancjami.
Dietetycy zwracają również uwagę, że groch powinny włączyć do codziennej diety także osoby, którym zależy na zrzuceniu kilku kilogramów. To małokaloryczne warzywo, które daje duże możliwości. Z grochu przygotować można smaczne potrawki, gulasze, a nawet kotlety. 100 g ugotowanego grochu to ok. 118 kcal.
Groch zawiera sporo błonnika, dlatego dodaje energii i wydłuża uczucie sytości, które zapobiega podjadaniu pomiędzy posiłkami. Inne korzyści ze spożywania grochu to m.in. obniżenie ciśnienia tętniczego, poprawa procesów krwiotwórczych, łagodzenie stresu.
Czytaj również: Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt
Grochu nie zaleca się osobom, które borykają się z refluksem, wrzodami oraz zaparciami. Ze względu na zawartość tioglikozydów, które mogą zaburzać pracę tarczycy, niewskazane jest spożywanie grochu przez pacjentów z chorobami tarczycy. Bardzo często spotkać się można również z opinią dotyczącą szkodliwego wpływu grochu (i innych roślin strączkowych) na pacjentów z dną moczanową. Badania pokazują jednak, że warzywo to w żaden sposób nie wpływa na poziom stężenia kwasu moczowego we krwi, dlatego z powodzeniem można je włączyć do diety.
CZYTAJ TAKŻE:
Potrawy bożonarodzeniowe. Co przygotować w pierwszej kolejności?