Zamiast schabowego dorsz z warzywami. Dieta dobra dla osób z insulinoopornością i nadciśnieniem

Peskatarianizm to sposób żywienia, który eliminuje mięso z wyjątkiem ryb i owoców morza. Dieta ta opiera się głównie na spożywaniu warzyw, owoców oraz produktów zbożowych. Dozwolone są także produkty odzwierzęce takie jak jaja oraz nabiał. Peskatarianie wystrzegają się natomiast spożywania wszelkich odmian mięsa pochodzących z ubojów. Czy dieta peskatariańska jest zdrowa? Odpowiadamy.

Peskatarianizm - co to takiego?

Peskatarianizm to sposób żywienia bazujący na wegetarianizmie, który zakłada wyeliminowanie mięsa z diety, jednak pozostawia ryby i owoce morza. Osoby praktykujące peskatarianizm wybierają spożywanie ryb jako głównego źródła białka zwierzęcego zamiast tradycyjnych źródeł mięsa takich jak drób, wołowina czy wieprzowina.

Dla niektórych osób peskatarianizm stanowi kompromis między wyborem diety opartej na mięsie a wegetarianizmem lub weganizmem ze względów etycznych, biorąc pod uwagę obawy dotyczące traktowania zwierząt hodowlanych.

Reklama

Dieta peskatariańska - główne założenia

Dieta peskatariańska opiera się głównie na warzywach, owocach, roślinach strączkowych i zbożach, z dodatkiem ryb, owoców morza oraz produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak jaja i nabiał.

W diecie peskatariańskiej głównym źródłem energii są produkty pochodzenia roślinnego. Peskatarianie oprócz  produktów zwierzęcych (mięso czerwone, produkty bogate w nasycone kwasy tłuszczowe) ograniczają również cukry oraz produkty wysoko przetworzone.

Oto podstawowe zasady peskatarianizmu:

  • wyeliminowanie mięsa - peskatarianie wystrzegają się spożywania wszelkich odmian mięsa pochodzących z ubojów, takich jak wołowina, wieprzowina, baranina czy drób;
  • spożywanie ryb i owoców morza - ryby i owoce morza są głównym źródłem białka zwierzęcego w diecie peskatariańskiej;
  • ograniczenie śladu węglowego - w porównaniu z dietą opartą na mięsie peskatarianizm może przyczynić się do mniejszego śladu węglowego, ponieważ produkcja ryb i owoców morza generuje zazwyczaj mniejsze ilości gazów cieplarnianych niż hodowla zwierząt lądowych.

Peskatarianizm - dla kogo?

Dobrze zbilansowana dieta peskatariańska jest tak naprawdę dobra dla każdego, ale jest szczególnie polecana osobom z: insulinoopornością, nadciśnieniem tętniczym, nadwagą, otyłością, cukrzycą, hipercholesterolemią czy chorobami serca.

Od lat pojawiają się badania sugerujące, że nadmierne spożycie czerwonego mięsa, zwłaszcza przetworzonego, może zwiększać ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób przewlekłych takich jak cukrzyca, choroba niedokrwienna serca, niewydolność serca, udar i nowotwory.

Warto wspomnieć, że badania przekrojowe, które analizowały związek pomiędzy spożyciem czerwonego mięsa a nadciśnieniem tętniczym, wykazały pozytywną zależność. Oznacza to, że prawdopodobnie istnieje tendencja do wzrostu ciśnienia zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego wraz z większym spożyciem czerwonego mięsa. Ponadto istnieje sugerowana zależność od dawki, co oznacza, że im więcej spożywa się czerwonego mięsa, tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia nadciśnienia tętniczego.

Co je się na diecie peskatariańskiej?

Dieta peskatariańska wykorzystuje takie produkty jak:

  • warzywa i owoce,
  • orzechy, nasiona,
  • produkty pełnoziarniste,
  • rośliny strączkowe (fasola, groch, ciecierzyca, soczewica),
  • tłuszcze roślinne (oliwa, olej rzepakowy, lniany oraz z pestek dyni),
  • ryby,
  • owoce morza.

Na diecie peskatariańskiej ograniczamy:

  • mięso i wyroby mięsne.

Dieta peskatariańska sprawdzi się także u tych, którzy chcą zmniejszyć spożycie mięsa ze względów środowiskowych lub etycznych. Peskatarianizm oferuje alternatywę, która nadal zawiera białko zwierzęce, ale ogranicza ilość spożywanego mięsa.

Dieta peskatariańska - zagrożenia

Podobnie jak w przypadku innych diet dieta peskatariańska może nieść ze sobą nie tylko korzyści, ale także potencjalne zagrożenia, zwłaszcza związane z ryzykiem wystąpienia niedoborów składników odżywczych.

Mówiąc o niedoborach składników odżywczych w diecie peskatariańskiej, warto zauważyć, że mięso, zarówno białe (jak indyk czy kurczak), jak i czerwone (wołowina, wieprzowina czy baranina), jest znaczącym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych. Obejmuje to białko o wysokiej jakości, niezbędne aminokwasy, składniki mineralne (takie jak żelazo, cynk i magnez) oraz witaminy (takie jak witamina B12 i witamina D). Dlatego peskatarianie muszą być szczególnie świadomi potrzeb organizmu i starannie planować swoje posiłki, aby zapewnić odpowiednie spożycie tych składników odżywczych.

W diecie peskatariańskiej białko zwierzęce jest dostarczane głównie przez ryby, owoce morza, jaja i nabiał, ale ważne jest, aby również korzystać z bogactwa innych źródeł białka roślinnego, takich jak rośliny strączkowe, orzechy, nasiona i produkty zbożowe. Jednocześnie, dbanie o odpowiednie spożycie warzyw, owoców oraz produktów zbożowych i roślin strączkowych pozwoli na dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i błonnika. Warto także zwrócić uwagę na ewentualną suplementację, zwłaszcza jeśli istnieje ryzyko niedoborów witamin i minerałów w diecie peskatariańskiej.

Podsumowując, dieta peskatariańska może przynosić wiele korzyści zdrowotnych, istotne jest jednak świadome podejście do jej stosowania, z uwzględnieniem różnorodności żywności, aby zapewnić kompletną i zrównoważoną dietę.

Źródła:

https://dietetycy.org.pl/peskatarianizm/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10060708/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/joim.12543. 

CZYTAJ TEŻ:

Można schudnąć, ale można też przytyć. Sam post przerywany nie wystarczy

Koniec z precyzyjnym liczeniem kalorii. To będzie najmodniejsza dieta w 2024 roku

Rosół i kiszonki podstawą diety GAPS. Miała leczyć autyzm, leczy jelita i całe ciało

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: właściwości ryby | dieta | dieta wegetariańska
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL