Dlaczego warto jeść brokuły?
Amerykańscy naukowcy dowiedli, że spożywanie brokułów korzystnie wpływa na nasz organizm. W jaki sposób ? Zaraz się o tym dowiecie.
Przede wszystkim brokuły są źródłem kwasu foliowego oraz witaminy B, które są odpowiedzialne za tworzenie DNA, komórek i syntezy białek, dlatego szczególnie kobietom w ciąży zaleca się aby spożywały jak najwięcej brokułów, ponieważ pomagają odpowiednio rozwijać układ nerwowy płodu.
Brokuły zawierają w sobie witaminy C, K , A, B są źródłem manganu, potasu, fosforu, białka, magnezu oraz błonnika, który jest odpowiedzialny za lepsze wchłanianie składników odżywczych.
Naukowcy dowiedli, że brokuły pomagają także na zmniejszenie objawów depresji oraz dolegliwości przedmiesiączkowych. Jak to się dzieje ? Wszystko za sprawą kwasu foliowego znajdującego się w brokułach. Kwas foliowy pomaga wytworzyć w organizmie hormon serotoniny, który jest odpowiedzialny z redukowanie objawów depresji.
A jak jest z dolegliwościami przedmiesiączkowymi ? Otóż jak się okazuje brokuły to także bardzo dobre warzywo moczopędne, pomaga zmniejszyć opuchnięcia, które zazwyczaj masz przed miesiączką przez co nie czujesz się ociężała.
Flawonoidy - to one obniżają substancje rakotwórcze między innymi raka piersi, szyjki macicy, jajników. Za sprawą enzymów pomagają również pozbyć się z organizmu różnych szkodliwych toksyn.
Jak widać warto jeść brokuły. Zaleca się, aby gotować je około 2 - 3 minut, dłuższy czas może je rozgotować i niestety stracą one swoje wartości odżywcze. Można delikatnie doprawić do smaku.