Po czym poznać, że jesienią masz za mało witaminy D? Objawy są typowe
Witamina D jest kluczowym składnikiem odżywczym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, znana jest również jako "witamina życia". Jej synteza zależy głównie od dostępności promieni słonecznych. W okresie jesienno-zimowym dni stają się krótsze, a nasza ekspozycja na słońce zmniejsza się. Dlatego warto w tym czasie rozważyć jej suplementację.
Przede wszystkim dlatego, że witamina D odgrywa istotną rolę w utrzymywaniu właściwej równowagi między wapniem a fosforanami, wspierając zdrowie kości, wpływając na układ odpornościowy oraz uczestnicząc w różnych procesach metabolicznych.
Witamina D pełni istotną funkcję w regulowaniu poziomu wapnia i fosforu w organizmie. Pomaga wchłaniać wapń z przewodu pokarmowego, co jest niezbędne do utrzymania zdrowych i silnych kości oraz zębów.
Dodatkowo, wpływa na reakcje układu odpornościowego, wzmacniając zdolność organizmu do obrony przed infekcjami, wirusami i bakteriami. Przypuszcza się, że może także odegrać rolę w obniżeniu ryzyka wystąpienia niektórych schorzeń autoimmunologicznych.
Istnieją badania wskazujące, że odpowiedni poziom witaminy D może wpływać korzystnie na serce i układ krążenia, poprzez kontrolę ciśnienia krwi i redukcję ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Niektóre badania sugerują, że niski poziom witaminy D może być związany z większym ryzykiem wystąpienia depresji i zaburzeń nastroju.
Witamina D może wpływać na procesy metaboliczne, takie jak kontrola masy ciała i przemiana tłuszczów.
Najważniejszym źródłem witaminy D dla ciała jest produkcja w skórze pod wpływem promieniowania UVB z naturalnego światła słonecznego. Dlatego przebywanie na świeżym powietrzu, zwłaszcza latem, może wpłynąć na podniesienie poziomu witaminy D w organizmie.
Należy jednak zaznaczyć, że stosowanie kremów z filtrem SPF może ograniczać proces syntezy witaminy D w skórze, ponieważ chronią one przed promieniowaniem UVB. Niemniej ważne jest, aby znaleźć równowagę między korzystaniem z filtrów słonecznych w celu ochrony przed promieniowaniem UV a ryzykiem niedoboru witaminy D.
Najważniejsze formy witaminy D to witamina D2 (ergokalcyferol), pochodząca głównie z pożywienia roślinnego, takiego jak grzyby, oraz witamina D3 (cholekalcyferol), produkowana w skórze pod wpływem promieniowania UVB z promieni słonecznych. Witamina D3 występuje także w niektórych produktach zwierzęcych, takich jak tłuste ryby, tran i żółtka jaj.
Jesień to okres, w którym dni stają się krótsze, a nasza ekspozycja na słońce zmniejsza się. Spada poziom witaminy D, którą organizm samodzielnie pozyskał ze słońca latenm. Witamina D jest syntezowana w skórze w odpowiedzi na promieniowanie słoneczne, dlatego w okresie jesienno-zimowym może być trudniej otrzymać wystarczającą jej ilość naturalnie. Warto więc w tym czasie rozważyć suplementację.
Niedobór witaminy D daje wiele różnych objawów. Jedne z pierwszych to słabsza odporność, męczliwość, obniżony nastrój, wypadanie włosów i przesuszana skóra. Jeśli obserwujesz je u siebie - koniecznie udaj się na pomiar poziomu witaminy D z krwi.
Jaką dawkę należy suplementować w okresie jesienno-zimowym? Wszystko zależy od stężenia tej witaminy w naszym organizmie. Dlatego przed rozpoczęciem suplementacji witaminy D zaleca się przeprowadzenie odpowiedniego badania - D3 metabolit 25(OH). Po zapoznaniu się z naszym aktualnym poziomem witaminy D3, lekarz jest w stanie dostosować odpowiednią dawkę.
Warto również zwrócić uwagę, że nadmierna ilość witaminy D3 może być szkodliwa, dlatego nie należy przekraczać zalecanej dawki.
- niedobór < 20 ng/ml
- niska 20 - 30 ng/ml
- prawidłowa 30 - 50 ng/ml
- podwyższona 50-100 ng/ml
- potencjalnie toksyczna 100-150 ng/ml
- wartość toksyczna > 150 ng/ml
Witaminę D najlepiej przyjmować regularnie wraz z posiłkiem, ponieważ jest ona rozpuszczalna w tłuszczach. Zalecana dzienna dawka witaminy D może się różnić w zależności od wieku, wagi, płci i trybu życia. Ważne jest wykonywanie badań poziomu witaminy D we krwi, aby ustalić indywidualne potrzeby organizmu.
- Noworodki: 0-6 miesięcy: 400 IU/dobę
- Noworodki: 6-12 miesięcy: 400-600 IU/dobę
- Dzieci (1-3 lat): 600 IU/dobę
- Dzieci (4-10 lat): 600-1000 IU/dobę
- Młodzież (11-18 lat): 1000-2000 IU/dobę
- Dorośli (19-75 lat): 1000-2000 IU/dobę
- Seniorzy (powyżej 75 lat): 2000-4000 IU/dobę
W przypadku osób z nadwagą lub otyłością zazwyczaj konieczne jest zastosowanie podwójnej dawki witaminy D3 w porównaniu z zalecaną dawką dla osób o prawidłowej masie ciała.
CZYTAJ TAKŻE:
Witamina D - rano czy wieczorem? Przed, w trakcie czy po posiłku?
Niedobór witaminy D związany ze zwiększonym ryzykiem demencji