Orzeźwia, łagodzi pragnienie i nie wysusza. Dlaczego warto pić herbatę arabską?
Herbata arabska to po prostu liście czarnej herbaty, które zalewamy wrzątkiem. Jednak dla mieszkańców Bliskiego Wschodu z tak prozaiczną dla nas czynnością, jaką jest parzenie herbaty, wiąże się cała ceremonia. Jak przygotować prawdziwą arabską herbatę i jakie ma ona właściwości? Wyjaśniamy.
Arabowie, mimo że żyją w gorącym klimacie, gaszą pragnienie gorącą, mocną, czarną herbatą. Towarzyszy im ona codziennie i traktowana jest nie tylko jako orzeźwienie, ale też jako forma relaksu. Aby złagodzić jej gorzki smak, wzbogacają napar dużą ilością cukru oraz przyprawami.
Herbatę arabską mieszkańcy Bliskiego Wschodu parzą w małych czajniczkach, z czym wiąże się cały rytuał. Piją ją nie z filiżanek, ale z małych, wąskich szklaneczek. Bez niej na Saharze nie odbędzie się żaden posiłek czy uroczystość rodzinna.
Trudno uwierzyć w to, że gorący napój łagodzi skutki upałów dla organizmu. A jednak mieszkańcy pustyni nie wyobrażają sobie bez niego dnia. Uzasadnienie jest proste: pijąc gorącą herbatę, Arabowie dopasowują swoją temperaturę ciała do otoczenia. Organizm dostaje znak, że dostało się do niego coś gorącego i zaczyna wydzielać pot. Ten z kolei świetnie chłodzi ciało, o ile będzie szybko odparowywał ze skóry. W suchym, pustynnym klimacie o to nietrudno. Jej picie pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu nawodnienia organizmu.
Herbata arabska zawiera wiele witamin: A, C, K oraz witaminy z grupy B. Dzięki temu wspomaga odporność i system nerwowy, działa antyoksydacyjnie i zmniejsza ryzyko zwapnienia naczyń krwionośnych. Zawarte w niej cynk, magnez, wapń i fluor regulują ciśnienie tętnicze i wzmacniają kości. Natomiast teina działa pobudzająco i zwalcza uczucie zmęczenia. Herbata arabska pozytywnie wpływa na błonę śluzową żołądka i jelit. Może być pomocna przy wzdęciach i zaparciach.
Herbata arabska to napój nie dla każdego. Ta prawdziwa zawiera spore ilości cukru, nie jest więc polecana osobom walczącym z dodatkowymi kilogramami bądź cukrzykom. Przeciwwskazaniem do spożywania herbaty po arabsku jest anemia. Taniny zawarte w napoju mogą hamować przyswajanie żelaza. Natomiast szczawiany występujące w tym napoju mogą wzmagać kamicę. Dlatego nie powinny jej pić osoby z zaburzeniami funkcjonowania nerek. Nie jest również polecana niemowlętom i dzieciom.
Przygotowanie herbaty po arabsku to cała ceremonia. Ilość cukru w napoju może być dla nas szokująca, ale tak właśnie należy ją przyrządzać. Do jej zaparzenia potrzebujemy:
- sześciu łyżeczek cukru;
- dwóch łyżek czarnej liściastej herbaty, na przykład cejlońskiej;
- 1,5 litra wody;
- sześciu ziarenek kardamonu.
Przepis na herbatę arabską jest bardziej skomplikowany niż na tradycyjną. Najpierw do czajniczka wsyp cukier i zalej go czterema łyżkami wody. Doprowadź wodę do wrzenia, wciąż ją mieszając, by nie przypalić cukru. Kiedy napój będzie miał karmelowy kolor, zdejmij go z ognia, dolej resztę wody, dorzuć herbatę i kardamon. Czajniczek postaw na ogniu i gotuj jeszcze przez kwadrans od zagotowania.
Jeśli zależy ci na bardziej orzeźwiającej wersji herbaty arabskiej, zamiast kardamonu dodaj do niej liście z jednego pęczka świeżej mięty. Wtedy liście mięty zasyp cukrem, dodaj herbatę i zalej całość wrzątkiem tak, by napar parzył się ok. 7 minut. Ten napój nazywany jest często herbatą marokańską.
Źródło:
themediterraneandish.com
CZYTAJ TAKŻE:
Podnosi odporność, odchudza i odmładza. Zdrowotne właściwości białej herbaty
Dodawaj do herbaty zamiast cytryny. Zwalczysz bakterie, wspomożesz serce, ochronisz wątrobę
Tę herbatę pij po posiłku. Poprawi trawienie, spali tłuszcz, podziała antynowotworowo