Orzeźwia, łagodzi pragnienie i nie wysusza. Dlaczego warto pić herbatę arabską?

Herbata arabska to po prostu liście czarnej herbaty, które zalewamy wrzątkiem. Jednak dla mieszkańców Bliskiego Wschodu z tak prozaiczną dla nas czynnością, jaką jest parzenie herbaty, wiąże się cała ceremonia. Jak przygotować prawdziwą arabską herbatę i jakie ma ona właściwości? Wyjaśniamy.

Herbata arabska, czyli jaka?

Arabowie, mimo że żyją w gorącym klimacie, gaszą pragnienie gorącą, mocną, czarną herbatą. Towarzyszy im ona codziennie i traktowana jest nie tylko jako orzeźwienie, ale też jako forma relaksu. Aby złagodzić jej gorzki smak, wzbogacają napar dużą ilością cukru oraz przyprawami. 

Herbatę arabską mieszkańcy Bliskiego Wschodu parzą w małych czajniczkach, z czym wiąże się cały rytuał. Piją ją nie z filiżanek, ale z małych, wąskich szklaneczek. Bez niej na Saharze nie odbędzie się żaden posiłek czy uroczystość rodzinna.

Reklama

Jakie właściwości ma herbata po arabsku? Pij ją w upały

Trudno uwierzyć w to, że gorący napój łagodzi skutki upałów dla organizmu. A jednak mieszkańcy pustyni nie wyobrażają sobie bez niego dnia. Uzasadnienie jest proste: pijąc gorącą herbatę, Arabowie dopasowują swoją temperaturę ciała do otoczenia. Organizm dostaje znak, że dostało się do niego coś gorącego i zaczyna wydzielać pot. Ten z kolei świetnie chłodzi ciało, o ile będzie szybko odparowywał ze skóry. W suchym, pustynnym klimacie o to nietrudno. Jej picie pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu nawodnienia organizmu.  

Herbata arabska zawiera wiele witamin: A, C, K oraz witaminy z grupy B. Dzięki temu wspomaga odporność i system nerwowy, działa antyoksydacyjnie i zmniejsza ryzyko zwapnienia naczyń krwionośnych. Zawarte w niej cynk, magnez, wapń i fluor regulują ciśnienie tętnicze i wzmacniają kości. Natomiast teina działa pobudzająco i zwalcza uczucie zmęczenia. Herbata arabska pozytywnie wpływa na błonę śluzową żołądka i jelit. Może być pomocna przy wzdęciach i zaparciach.  

Nie każdy może być szejkiem, czyli przeciwwskazania 

Herbata arabska to napój nie dla każdego. Ta prawdziwa zawiera spore ilości cukru, nie jest więc polecana osobom walczącym z dodatkowymi kilogramami bądź cukrzykom. Przeciwwskazaniem do spożywania herbaty po arabsku jest anemia. Taniny zawarte w napoju mogą hamować przyswajanie żelaza. Natomiast szczawiany występujące w tym napoju mogą wzmagać kamicę. Dlatego nie powinny jej pić osoby z zaburzeniami funkcjonowania nerek. Nie jest również polecana niemowlętom i dzieciom.  

Przepis na tradycyjną herbatę po arabsku 

Przygotowanie herbaty po arabsku to cała ceremonia. Ilość cukru w napoju może być dla nas szokująca, ale tak właśnie należy ją przyrządzać. Do jej zaparzenia potrzebujemy:

  • sześciu łyżeczek cukru; 
  • dwóch łyżek czarnej liściastej herbaty, na przykład cejlońskiej;  
  • 1,5 litra wody; 
  • sześciu ziarenek kardamonu.  

Przepis na herbatę arabską jest bardziej skomplikowany niż na tradycyjną. Najpierw do czajniczka wsyp cukier i zalej go czterema łyżkami wody. Doprowadź wodę do wrzenia, wciąż ją mieszając, by nie przypalić cukru. Kiedy napój będzie miał karmelowy kolor, zdejmij go z ognia, dolej resztę wody, dorzuć herbatę i kardamon. Czajniczek postaw na ogniu i gotuj jeszcze przez kwadrans od zagotowania.

Jeśli zależy ci na bardziej orzeźwiającej wersji herbaty arabskiej, zamiast kardamonu dodaj do niej liście z jednego pęczka świeżej mięty. Wtedy liście mięty zasyp cukrem, dodaj herbatę i zalej całość wrzątkiem tak, by napar parzył się ok. 7 minut. Ten napój nazywany jest często herbatą marokańską.  

Źródło: 

themediterraneandish.com 

CZYTAJ TAKŻE:

Podnosi odporność, odchudza i odmładza. Zdrowotne właściwości białej herbaty

Dodawaj do herbaty zamiast cytryny. Zwalczysz bakterie, wspomożesz serce, ochronisz wątrobę

Tę herbatę pij po posiłku. Poprawi trawienie, spali tłuszcz, podziała antynowotworowo

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL