Tę herbatę pij po posiłku. Poprawi trawienie, spali tłuszcz, podziała antynowotworowo

Herbata pu-erh, czyli po prostu czerwona herbata, ma nieco korzenny smak i charakterystyczny zapach, a przede wszystkim liczne właściwości zdrowotne. Poleca się wypijać ją po posiłku, ponieważ pozytywnie wpływa na trawienie. Na co jeszcze pomaga? Czy wspomaga odchudzanie? Komu polecana jest czerwona herbata, a kto nie powinien jej pić? Oto właściwości herbaty pu-erh.

Co to jest herbata pu-erh?

Herbata jest obok kawy jednym z najpopularniejszych napojów. Wywar z liści krzewu herbacianego nie tylko doskonale smakuje, ale też korzystnie wpływa na organizm człowieka. Herbata występuje przy tym w wielu odmianach, dzięki czemu każdy jej amator może znaleźć wersję najodpowiedniejszą dla siebie. Mamy więc herbaty czarne, zielone, aromatyzowane, herbaty białe, czerwone, a nawet żółte.

Reklama

Herbata pu-erh to inna nazwa herbaty czerwonej, znanej ze swojego pozytywnego wpływu na serce i wybieranej chętnie przez osoby przebywające na diecie. Jakie są właściwości czerwonej herbaty i kto nie powinien po nią sięgać?

Herbata pu-erh - właściwości

Herbata pu-erh pozyskiwana jest z krótko fermentowanych liści. Co ciekawe, może mieć ciemniejszy kolor niż herbata czarna, a jej smak bywa określany jako ziemisty lub korzenny. Herbata czerwona wyróżnia się także intensywnym, specyficznym aromatem.

Czy pu-erh jest zdrowy? Tak, czerwoną herbatę zalicza się nawet do najzdrowszych napojów świata. Zawiera więcej polifenoli niż herbata czarna, dzięki czemu wspiera skuteczną neutralizację wolnych rodników, odpowiadających za procesy starzenia i szkodliwe przemiany komórkowe. 

Antyoksydacyjne właściwości czerwonej herbaty pomagają też zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów. Dzięki swojemu przeciwzapalnemu działaniu pomagają zwalczać objawy infekcji, wywołane bakteriami czy wirusami. Z kolei wysoka zawartość kofeiny w czerwonej herbacie sprawia, że działa ona pobudzająco i wspomaga zdolności poznawcze oraz pamięć.

Czytaj też: Dodaj do herbaty lub rosołu. Leczy stany zapalne, koi nerwy, wspomaga trawienie i sen 

Co daje picie herbaty pu-erh?

Herbata pu-erh wykazuje korzystny wpływ na zdrowie — znana jest przede wszystkim z pozytywnego wpływu na trawienie, ale też na odporność. Pomoże pozbyć się dolegliwości żołądkowych po ciężkostrawnym posiłku. Jej picie polecane jest zwłaszcza po spożyciu dań tłustych i smażonych.

Jak jeszcze czerwona herbata wpływa na organizm?

  • Zawarte w czerwonej herbacie przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, przez co pomagają opóźnić procesy starzenia i zmniejszyć stany zapalne w organizmie. Wpływają tym samym kojąco na skórę, spowalniając powstawanie zmarszczek i łagodząc objawy trądziku.

  • Zawarte w czerwonej herbacie polifenole i olejki eteryczne wspomagają organizm w walce z infekcjami. Herbata pu-erh przyda się zatem podczas przeziębienia.

  • Czerwona herbata pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, zmniejszając ryzyko miażdżycy, chorób serca czy udaru.

  • Herbata pu-erh wspomaga pamięć i zdolności poznawcze.

  • Wykazuje działanie moczopędne, pomagając pozbyć się nadmiaru wody z organizmu.

Czytaj również: Lepsza od zwykłej herbaty. Stosuj na trawienie, ból gardła i kaszel 

Pu-erh na odchudzanie

Czy herbata pu-erh odchudza? Czerwona herbata nazywana jest nawet "pogromcą tłuszczu", ponieważ poprawia pracę jelit, stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i wspomaga metabolizm. Jej picie polecane jest zatem w czasie odchudzania - warto pić nawet 5-6 filiżanek dziennie. Najlepiej robić to pół godziny po każdym posiłku - wówczas działa najskuteczniej. Przyspieszy przemianę materii, co pozwoli także na szybsze spalanie tłuszczu.

Czytaj też: Niebieska herbata ukoi nerwy, złagodzi ból. Wieczorem pomoże zasnąć 

Herbata pu-erh - przeciwwskazania

Czerwona herbata wiele osób zachwyca smakiem, aromatem i licznymi właściwościami zdrowotnymi. Okazuje się jednak, że nie wszyscy powinni po nią sięgać. 

Może zaburzać przyswajanie niektórych składników odżywczych, więc nie należy jej pić w trakcie posiłków. Kto nie może pić czerwonej herbaty? Powinny jej unikać osoby chorujące między innymi na niedokrwistość, osteoporozę czy nadciśnienie (z uwagi na wysoką zawartość kofeiny).

Z kolei osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego mogą po spożyciu herbaty pu-erh odczuć pogorszenie dolegliwości. Lepiej więc, by unikały naparu - podobnie jak kobiety w ciąży i karmiące piersią. Czerwonej herbaty powinny także unikać osoby zagrożone anemią, z uwagi na ewentualne zaburzanie wchłaniania wapnia do organizmu.

Źródła: porady.interia.pl, kobieta.interia.pl, wydarzenia.interia.pl

Czytaj też: 

Zdrowsza od czarnej herbaty. Na cholesterol, odchudzanie i lepszą pamięć 

Choć superzdrowa, nie służy każdemu. Kto nie może pić zielonej herbaty?

Czarna herbata hamuje starzenie się, wymiata toksyny, podkręca metabolizm 


INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: herbata
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL