Pod tym względem wygrywają z kurzymi. Tak wpływają na poziom cholesterolu i pamięć

Jajka przepiórcze to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Bogate w białko, witaminy i minerały mogą stanowić cenny element zdrowej i zróżnicowanej diety. Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne coraz częściej pojawiają się w jadłospisach osób dbających o zdrowy styl życia. Czy warto włączyć je do codziennego menu? Zdecydowanie tak! Dlaczego? Odpowiadamy.

Jajka przepiórcze - wartości odżywcze

Jajka przepiórcza są ok. cztery razy mniejsze niż jajka kurze i ważą ok. 10 g. Posiadają charakterystyczną beżową skorupkę z brązowymi plamkami, a do tego mają więcej żółtka niż białka. Jajka przepiórki, w porównaniu do kurzych, są o 10 proc. bardziej kaloryczne. 

Wysoka wartość odżywcza jaj przepiórczych wynika z dużej zawartości niezbędnych aminokwasów egzogennych oraz żelaza, karotenu, łatwo przyswajalnego fosforu, miedzi i witamin z grupy B. Ilość tłuszczu w jajku przepiórczym jest niższa niż w kurzym, natomiast kompozycja kwasów tłuszczowych jest zbliżona do zawartości w jaju kurzym. Zawartość cholesterolu w żółtku jajek przepiórczych wynosi średnio ok. 40-50 mg.

Reklama

Jajka przepiórcze są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Zawierają witaminy A, D, E oraz te z grupy B, takie jak B1, B2, B6 i B12. Są również bogate w minerały, takie jak żelazo, magnez, cynk, fosfor oraz selen.

Jajka przepiórcze vs. jajka kurze

Jaja przepiórcze wyróżniają się wysoką wartością odżywczą i znacząco różnią się składem chemicznym od jaj kurzych. Zawierają większe ilości aminokwasów, w tym tych niezbędnych dla organizmu, a jednocześnie cechują się niższą zawartością tłuszczu. Są także cennym źródłem żelaza, miedzi, łatwo przyswajalnego fosforu, karotenu oraz witamin z grupy B. Dzięki odpowiedniemu żywieniu przepiórek możliwe jest wzbogacenie składu jaj, np. o kwasy wielonienasycone czy antyoksydanty. Ponadto ich masa jajowa może być wykorzystywana do pozyskiwania substancji bioaktywnych i produkcji preparatów medycznych.

Jajka przepiórcze są źródłem:

  • antyoksydantów,
  • białka,
  • żelaza,
  • witaminy A,
  • witamin z grupy B,
  • witamin C, D i K,
  • cynku,
  • fosforu,
  • magnezu,
  • potasu,
  • selenu.

Jajka przepiórcze - właściwości zdrowotne

Jaja przepiórcze są bogate w żelazo, które wspiera m.in. naturalne mechanizmy odpornościowe organizmu oraz pomaga zapobiegać anemii. Jajka znoszone przez przepiórki podnoszą poziom tzw. dobrego cholesterolu HDL i równocześnie obniżają poziom tzw. złego cholesterolu LDL. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu regulują poziom cukru we krwi, co czyni je wartościowym elementem diety dla osób, które zmagają się z cukrzycą.

Zawartość witamin z grupy B, zwłaszcza B12, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiając koncentrację i pamięć.

Dzięki obecności witamin A i E regularne spożywanie jaj przepiórczych może przyczynić się do poprawy wyglądu skóry oraz wzmocnienia włosów.

Jak włączyć jaja przepiórcze do diety?

Jaja przepiórcze można spożywać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek, kanapek czy zup. Można je również gotować na twardo lub miękko, smażyć czy piec. Ze względu na ich delikatny smak i atrakcyjny wygląd stanowią ciekawą alternatywę dla tradycyjnych jaj kurzych.

Jaja przepiórcze to nie tylko smaczny, ale i wartościowy element diety. Bogate w witaminy, minerały i białko mogą wspierać nasze zdrowie na wielu płaszczyznach. Warto więc rozważyć ich regularne spożywanie, aby czerpać z licznych korzyści, jakie oferują.

Kto nie powinien jeść jajek przepiórczych?

Trzeba pamiętać, że spożywanie jaj przepiórczych może przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi i ciśnienia krwi, dlatego osoby z hipoglikemią lub niedociśnieniem powinny najpierw skonsultować się lekarzem, który podejmie decyzję, czy takie jajka powinny trafić do menu. Natomiast osoby, u których nie ma przeciwwskazań do jedzenia jaj przepiórczych, mogą dziennie zjeść 6-12 sztuk.

Źródła: 

Trziszka T. i in. Wpływ wzbogacenia paszy algami morskimi i siemieniem lnianym na skład morfologiczny i cechy fizykochemiczne jaj przepiórek japońskich.

https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/kurze-przepiorcze-a-moze-strusie/. 

CZYTAJ TAKŻE:

Wskazują, że powinniśmy ograniczyć spożycie masła. Podali powody

Najzdrowsza dieta świata. Zmniejsza ryzyko chorób, wydłuża życie. Jej sekret? Prostota

Dodaj dwie łyżki do jajecznicy, by zwiększyć ilość białka. Na kilka godzin zapomnisz o jedzeniu

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: jaja | jajka wielkanocne | jajka właściwości
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL