Ocet z "polskiej cytryny" usprawnia trawienie i odmładza. Pij rano lub przed posiłkami
Pigwa, znana też jako polska cytryna, jest owocem bogatym w witaminy i minerały. Rób z niej ocet, który zachwyca nie tylko smakiem, ale też właściwościami zdrowotnymi. Jak się do tego zabrać? Jakich składników, oprócz pigwy, potrzebujesz? Jak działa ocet z pigwy i jak go stosować? To produkt, który wzmocni twój organizm i pozwoli pożegnać się z najbardziej uciążliwymi dolegliwościami.
Ocet z pigwy jest przydatny nie tylko w kuchni, ale też wspiera nasze zdrowie. Wykazuje wiele właściwości, którymi może wzmocnić nasz organizm i rozwiązać wiele dokuczających nam problemów.
W occie pigwowym przede wszystkim znajdziemy sporą dawkę witaminy C, która ma działanie antyoksydacyjne. Wzmacnia odporność organizmu, pomaga zwalczać szkodliwe działanie wolnych rodników oraz spowalnia proces starzenia się organizmu. Ocet z pigwy może również poprawić wygląd naszej skóry, m.in. ze względu na obecność beta-karotenu. Ale to też zasługa witaminy C, która wspiera produkcję kolagenu, który jest potrzebny do utrzymania elastyczności oraz jędrności skóry.
Ocet z pigwy pomaga poprawić metabolizm oraz wspiera pracę żołądka. Stymuluje apetyt i ułatwia trawienie, zwłaszcza po obfitych posiłkach. Pomaga również w regulacji poziomu cukru we krwi, a jego regularne spożywanie może zapobiec jego nagłym skokom.
Ocet wykazuje działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Może pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych organizmu, a także przyspieszyć proces kurowania się z przeziębienia czy innej infekcji.
Składniki na ocet z pigwy:
- 1 kg owoców pigwy,
- 4 łyżki cukru,
- 1,5 litra wody,
- dodatkowo: kilka łyżek octu domowej roboty, matka octowa.
Owoce pigwy dokładnie myjemy, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do sporego słoika. Zalewamy wodą, aby były całkowicie przykryte, i dodajemy cukier. Możemy również wzbogacić całość domowym octem albo matką octową - przyspieszą proces fermentacji. Przykrywamy słoik ręcznikiem papierowym albo bawełnianą szmatką i zabezpieczamy gumką recepturką. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Każdego dnia warto przemieszać ocet, aby napowietrzyć płyn.
Po ok. dwóch tygodniach na powierzchni powinna wytworzyć się naturalna warstwa przypominająca kożuch. Wtedy przestajemy mieszać i przenosimy słoik do chłodniejszego pomieszczenia na ok. sześć tygodni.
Po tym czasie ocet powinien być gotowy do spożycia. Odcedzamy go i przelewamy do butelek. Porządnie zakręcamy i przechowujemy w chłodnym miejscu, aby zatrzymać proces fermentacji. Używamy, kiedy tylko mamy ochotę.
W smaku ocet pigwowy jest dość podobny do jabłkowego. Ma delikatny smak i lekko słodki aromat, przez co w kuchni jest uniwersalnym składnikiem, który może być stosowany do polepszania smaku potraw. Można stosować go do surówek, marynat, zup oraz mięsa. Ze względu na właściwości odkażające można używać go do mycia warzyw, w celu usunięcia z nich zanieczyszczeń i pestycydów.
Ocet z pigwy ma jednak właściwości zdrowotne, dzięki którym wiele osób docenia go jako remedium na problemy z trawieniem. Przywraca naturalne pH żołądka, stymuluje produkcję kwasu solnego oraz enzymów trawiennych. Spożywany rano albo przed posiłkami wspomaga proces trawienia i pomaga poradzić sobie z niestrawnością czy zgagą.
Niektórzy korzystają z jego właściwości podczas pielęgnacji. Z dodatkiem octu można przygotować prostą płukankę do włosów. Przywraca ona kosmykom blask, przywraca odpowiednie pH skóry oraz zmniejsza problemy z łupieżem czy nadmierną produkcją sebum.
CZYTAJ TAKŻE:
Działa kojąco na jelita, ma sporo witamin i mało kalorii. Zdrowy kisiel zrobisz sam w domu
Działają na korzyść serca i oczu, wzmacniają odporność. Wybieraj tylko takie
Odpędza choroby, chroni serce, wspiera układ nerwowy. Taki czosnek to hit