Odpędza choroby, chroni serce, wspiera układ nerwowy. Taki czosnek to hit
Zyskuje na popularności jako superfood. W smaku i aromacie może przypominać wędzoną śliwkę. Po jego spożyciu nie trzeba się też martwić nieprzyjemnym zapachem z ust. Wygląda i smakuje inaczej niż czosnek biały, ale wciąż wykazuje mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych. Dzięki procesowi fermentacji, w którym powstaje, są one lepiej przyswajane przez organizm. Jak czarny czosnek wpływa na zdrowie i czy można go przygotować samodzielnie w domu? Wyjaśniamy.
Czarny czosnek był znany już w starożytności. Obecnie jest zaś uznawany za superfood - tym terminem określa się nieprzetworzoną żywność pochodzenia naturalnego, bogatą w liczne składniki odżywcze wpływające korzystnie na organizm człowieka. Produkt szczególnie popularny jest w Japonii, ale od kilku sezonów - rowbi furorę na całym świecie, w tym w Polsce.
Czarny czosnek nie jest żadną odmianą czosnku zwyczajnego, lecz powstaje pod wpływem jego fermentacji. Dzięki temu procesowi zawarte w nim składniki odżywcze są lepiej przyswajane przez organizm. Jakie są właściwości czarnego czosnku i jak uzyskać go w domu?
Na co jest dobry czarny czosnek? Produkt ten wykazuje wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jako główny jego składnik wymienia się S-allilocysteinę, wykazującą silne działanie antyoksydacyjne. Skutecznie neutralizuje więc ona szkodliwe wolne rodniki.
Czarny czosnek wykazuje również właściwości:
- antymutagenne,
- antygenotoksyczne,
- antyseptyczne,
- wykrztuśne,
- bakteriobójcze,
- moczopędne.
Czarny czosnek wpływa pozytywnie zarówno na układ krwionośny, układ odpornościowy, jak i układ moczowy, nerwowy oraz oddechowy. Czarny czosnek wzmacnia układ immunologiczny, więc warto po niego sięgać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy ryzyko infekcji rośnie. Dzięki zawartości allicyny zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i nadciśnienia.
Stosowanie czarnego czosnku poleca się osobom, które mają kłopoty z nerkami. Działa jak naturalny diuretyk, czyli lek moczopędny. Wspomaga też oczyszczanie krwi z toksyn. Jego regularne spożywanie korzystnie wpływa na układ nerwowy, pomagając radzić sobie ze stresem i łagodzić stany lękowe. Systematycznie spożywany czosnek wzmacnia też włosy, skórę i paznokcie. Naukowcy podejrzewają również, że czarny czosnek ma działanie antynowotworowe.
Zalecana dzienna dawka czosnku to 1-3 ząbki. Warto wiedzieć, że najlepiej spożywać czosnek rano - przed i po śniadaniu. Czarny czosnek wykazuje działanie pobudzające, dlatego lepiej nie sięgać po niego wieczorem i przed snem. Mógłby sprawić, że będzie nam trudniej zasnąć.
Wytworzenie czarnego czosnku jest procesem długotrwałym. W jego trakcie należy przez 6-8 tygodni trzymać świeżą główkę białego czosnku w miejscu o temperaturze 40-60 stopni Celsjusza, które wyróżnia się też sporą wilgotnością.
W tym czasie trzeba też chronić czosnek przed bakteriami i grzybami. Takie warunki sprawią, że zajdzie reakcja Maillarda, czyli seria wielu jednoczesnych reakcji chemicznych zachodzących między cukrami prostymi a aminokwasami. Proces ten jest podobny do karmelizacji, a w jego wyniku zmienia się smak, zapach i barwa produktu.
Niezwykle trudno zapewnić w domu odpowiednie warunki do wykonania czarnego czosnku. Komu się to uda, zyska wspaniały dodatek do sałatek, mięs, sosów czy smarowidło do kanapek. Czarny czosnek nie ma charakterystycznego dla czosnku smaku i aromatu, więc można go śmiało dodawać również do przekąsek zabieranych do szkoły czy pracy.
Nie każdy posiada odpowiednie warunki, by przygotować czarny czosnek w swoim domu. Warto jednak wiedzieć, że możemy go kupić - np. w przestrzeni internetowej, hipermarketach czy w sklepach z azjatycką żywnością. Najlepiej wybierać produkty ze sprawdzonych źródeł - certyfikowane produkty z dobrych upraw.
Ile kosztuje czarny czosnek? Wszystko zależy od miejsca, w którym się go kupuje, i ilości, jaką chcemy nabyć. Zwykle to jednak ok. 10-20 zł za główkę.
Czarny czosnek zdecydowanie warto uwzględniać w swoim menu. Będzie doskonałym dodatkiem do wielu dań - zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Nadaje się również jako przyprawa do zup, a nawet na kanapki.
Niestety, mimo jego cennych właściwości zdrowotnych nie jest to produkt odpowiedni dla każdego. Uważać powinny przede wszystkim osoby cierpiące na zaburzenia snu. Nie powinny po niego sięgać również osoby uczulone na składniki w nim zawarte - przede wszystkim na enzym allinazę. W razie wątpliwości warto skonsultować przyjmowanie czarnego czosnku z lekarzem.
CZYTAJ TAKŻE:
Daleki kuzyn imbiru odpędza bakterie i pomaga zatrzymać młodość. Ma też coś z żeń-szenia
Zmiksuj trzy składniki, a nie dasz się chorobom. Mikstura na odporność i metabolizm
Jesienny pogromca kaszlu i kataru. Pij dwa razy dziennie lub stosuj maść