Pomaga eliminować "komórki zombie", wspiera mózg. Znajdziesz w truskawkach
W sklepach i na straganach można już dostać pierwsze polskie truskawki. To owoce będące dobrym źródłem błonnika pokarmowego, witaminy C, kwasu foliowego, manganu, potasu i polifenoli. Ważnym składnikiem, który w nich znajdziemy, jest również fisetyna. Badania sugerują, że pomaga ona eliminować "komórki zombie", a także wspierać zdrowie mózgu. Jakie jeszcze działanie przypisuje się fisetynie? To kolejny powód, by częściej sięgać po truskawki.
Fisetyna to naturalny związek roślinny z grupy flawonoidów, który występuje m.in. w jabłkach czy cebuli. Ale to właśnie truskawki zawierają jej najwięcej - nawet do 160 mikrogramów na gram owocu.
W ostatnich latach fisetyna przyciąga coraz większą uwagę naukowców ze względu na swoje właściwości neuroprotekcyjne, przeciwzapalne i opóźniające procesy starzenia. Szczególne zainteresowanie budzi jej potencjalne działanie jako senolityku - związku zdolnego do eliminowania z organizmu starzejących się komórek, określanych często mianem "komórek zombie".
Czym są komórki zombie? Komórki zombie, czyli komórki senescentne, to komórki, które utraciły zdolność do podziału, ale nie umierają - pozostają metabolicznie aktywne. Wydzielają one szereg zapalnych cytokin, proteaz i innych czynników (tzw. SASP - Senescence-Associated Secretory Phenotype), które wpływają negatywnie na otaczające tkanki, przyczyniając się do:
- rozwoju stanów zapalnych,
- degradacji tkanek,
- osłabienia regeneracji,
- powstawania chorób związanych z wiekiem (np. miażdżyca, osteoporoza, nowotwory, choroba Alzheimera).
Z wiekiem ilość takich komórek w organizmie rośnie, a układ odpornościowy coraz gorzej radzi sobie z ich usuwaniem.
Należy podkreślić, że większość badań dotyczących fisetyny została przeprowadzona na poziomie komórkowym lub na zwierzętach, a nie wszystkie korzyści dla zdrowia zostały jeszcze potwierdzone u ludzi. Substancja ta wydaje się mieć działanie:
antyoksydacyjne - fisetyna neutralizuje wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki, prowadząc do starzenia się organizmu i rozwoju różnych chorób;
przeciwzapalne - ma zdolność do zmniejszania stanów zapalnych, co może być korzystne w zapobieganiu chorobom przewlekłym;
neuroprotekcyjne - wykazuje działanie ochronne na komórki nerwowe, co może wspomagać funkcje poznawcze i chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak alzheimer;
przeciwnowotworowe - może hamować wzrost komórek nowotworowych i indukować ich apoptozę (zaplanowaną śmierć komórkową).
Fisetynę znajdziemy w:
- truskawkach - są jednym z najbogatszych źródeł fisetyny;
- jabłkach - szczególnie w skórce;
- winogronach - głównie w czerwonych;
- cebuli - szczególnie w czerwonej cebuli;
- persymonie (kaki);
- ogórkach;
- brzoskwiniach - także zawierają fisetynę, choć w mniejszych ilościach.
Fisetyna przyciągnęła uwagę naukowców jako potencjalny związek przedłużający życie. Badania na zwierzętach sugerują, że fisetyna pomaga właśnie eliminować komórki senescentne (nazywane "komórkami zombie", które przestają się dzielić i mogą przyczyniać się do starzenia się organizmu i rozwoju chorób związanych z wiekiem). Usuwanie tych komórek może poprawić zdrowie i wydłużyć życie.
Dzięki swoim właściwościom neuroprotekcyjnym fisetyna może wspierać zdrowie mózgu i zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym, co jest kluczowe dla utrzymania jakości życia.
Badania na myszach wykazały, że podawanie fisetyny, zarówno krótkoterminowe, jak i okresowe, zmniejsza oznaki starzenia w różnych tkankach oraz w określonych typach komórek. Istotne jest to, że długotrwałe podawanie fisetyny myszom poprawiło równowagę tkanek, zahamowało związane z wiekiem patologie, a także zwiększyło ich średnią i maksymalną długość życia. Fisetyna zmniejsza także markery stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego, co zostało zaobserwowane w tkankach kilka dni po zakończeniu jej podawania. Sugeruje się, że fisetyna usuwa starzejące się komórki, które tworzą się kilka dni lub tygodni po urazie (przynajmniej w warunkach laboratoryjnych), zamiast działać przez ciągłe zajmowanie receptorów lub wpływ na enzymy.
Źródła:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6197652/.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7802565/.
CZYTAJ TAKŻE:
Sekret długowieczności z warzywniaka. Lubiane warzywo to źródło sulforafanu
Francuska pietruszka działa moczopędnie i wspomaga trawienie. Pij, a zbijesz też ciśnienie
Sałatki, które dodają energii i wspierają metabolizm. Połączenia, o których nie miałeś pojęcia