Francuska pietruszka działa moczopędnie i wspomaga trawienie. Pij, a zbijesz też ciśnienie

Francuska pietruszka, czyli trybula, z pietruszką ma wiele wspólnego. Po pierwsze - jest do niej podobna, po drugie - podobnie sią ją stosuje, po trzecie - tak jak ona wykazuje szereg działań prozdrowotnych. Trybula, szczególnie popularna w kuchni francuskiej, sprawdzi się także w daniach, które przygotowujemy na co dzień. Poza tym w naparach (m.in. na lepsze trawienie) czy produktach do pielęgnacji skóry. Jak stosować trybulę? Jakie właściwości ma francuska pietruszka? Sprawdzamy.

Trybula - co to takiego?

Trybula, dawniej zwana też trzebulą lub trebulką, a dziś francuską pietruszką, to rodzaj roślin należący do rodziny selerowatych. Obejmuje 13-20 gatunków. Większość występuje w Europie, poza tym w Azji, a niektóre gatunki także w Afryce czy Ameryce Północnej. Jeden z nich - trybula ogrodowa - jest uprawiany co najmniej od czasów starożytnych dla swoich aromatycznych liści i to właśnie na trybuli ogrodowej się dzisiaj skupimy. Liście trybuli stanowią przyprawę szczególnie popularną w kuchni francuskiej, holenderskiej i angielskiej. We Francji trybula wchodzi w skład ziołowej mieszanki "fines herbes". Sprawdza się jednak nie tylko w kuchni. Wykazuje też, jak wiele innych ziół i przypraw, pewne właściwości lecznicze. Co dla wielu również może być istotne - jest łatwa w uprawie i nie wymaga dużo uwagi.

Reklama

Liście trybuli są jasnozielone, wiotkie i pierzaste, podobne do pietruszki. To one są najczęściej wykorzystywaną częścią rośliny. Można jednak sięgać też po łodygi czy korzenie, jadalne są również kwiaty. Smak liści opisywany jest jako słodki, orzeźwiający, przypomina połączenie anyżu, kopru włoskiego i pietruszki.

Co zawiera trybula?

Trybula jest źródłem wielu witamin i minerałów. Z witamin należy wymienić przede wszystkim witaminę C, witaminy z grupy B (w tym witaminy B2, B3 i B6) oraz beta-karoten, który jest prekursorem (prowitaminą) witaminy A. Trybula to też: wapń, żelazo, magnez, potas, cynk, miedź i mangan, a także związki o właściwościach antyoksydacyjnych. Bogaty skład odżywczy sprawia, że wykorzystuje się ją nie tylko jako dodatek do zup czy sałatek, ale sięga się po nią też po to, by wesprzeć zdrowie i zwalczyć niektóre dolegliwości. Wszystkie gatunki posiadają olejek eteryczny bogaty m.in. w metylochawikol.

Trybula - właściwości zdrowotne

Trybula jest stosowana w medycynie do leczenia różnych dolegliwości od czasów starożytnych. Sięgano po nią m.in. w przypadku problemów trawiennych, w celu obniżenia ciśnienia czy w stanach zapalnych skóry. W Polsce największą popularnością cieszyła się między XVII a XIX wiekiem. Przygotowywano z niej napary i olejki, wykorzystywano ją do produkcji maści. Wierzono, że ma magiczne właściwości. Dziś trybula pojawia się na stołach zdecydowanie rzadziej. Prędzej - w postaci świeżej - natkniemy się na nią w daniach serwowanych w restauracjach niż w domu.

Liście trybuli zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, które stanowią cenne wsparcie dla organizmu. Głównie traktowane są jednak jako naturalny środek wspomagający trawienie. Po trybulę sięga się przy wzdęciach i dolegliwościach żołądkowych. Pobudza też apetyt, działa moczopędnie i wzmacnia odporność.

Choć badania dotyczące korzyści płynących ze stosowania rośliny są raczej ograniczone, na podstawie tych dostępnych sugeruje się, że trybula również: pomaga podczas infekcji układu oddechowego (wspomaga leczenie kaszlu, działa jako środek wykrztuśny), obniża ciśnienie, wspiera zdrowie stawów, a także pracę wątroby, łagodzi objawy dny moczanowej, do tego łagodnie pobudza i poprawia nastrój. Niegdyś stosowano ją także po to, by pozbyć się czkawki.  

Trybulę znajdziemy też w niektórych naturalnych produktach do pielęgnacji skóry. Ekstrakt z trybuli może pomóc skuteczniej oczyścić skórę, poprawi jej jędrność i elastyczność, a także zredukuje zmarszczki. Trybula może także zmniejszyć zaczerwienienie, obrzęki, jak i widoczność blizn.

Zastosowanie trybuli w kuchni

Trybula to świetny produkt, po który warto sięgać w kuchni. Wykorzystywane są głównie liście, jednak niektórzy wykorzystują także m.in. jej łodygi i korzenie. Ważne - trybula nie powinna być stosowana do gotowania. Najlepiej dodać ją tuż przed podaniem, w przeciwnym razie utraci coś więcej niż tylko smak i aromat.

Trybula doskonale nadaje się do dań jajecznych. Jest też często stosowana do przyprawiania zup, ryb, a także mięs - szczególnie drobiu i cielęciny. Wspaniale współgra z jogurtem, podkreśla smak różnych sosów, może być ciekawym dodatkiem do sałatki czy surówki.

Trybula poza kuchnią. Jak ją stosować?

Trybula często jest stosowana w formie naparu. Napar z trybuli wspomoże trawienie, zadziała moczopędnie, obniży ciśnienie. Wyciąg z liści tej rośliny wykorzystywany jest pomocniczo w przypadku kaszlu. Maści i napary sprawdzą się również na stany zapalne skóry, owrzodzenia, ukąszenia owadów, trudno gojące się rany, a także bolące stawy. 

CZYTAJ TAKŻE: 

Tani, a "potężny" dodatek. Zbija cukier, pomaga przy anemii i osteoporozie

Mieszanka przypraw, która wspiera zdrowie. W Bułgarii dodają do wszystkiego

Piją rano, a to wieczorem działa lepiej. Reguluje cukier i cholesterol, zmniejsza apetyt

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: dieta | przyprawy | zdrowe przyprawy | pietruszka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL