Nieoczywiste właściwości ziemniaka. Tego o nim nie wiedziałeś

Barabola, bulba, rzepa, swapka, grula, perka, pyra, ziymniok, inaczej kartofel. Ziemniak niejedno ma imię i nie tylko na polskich stołach króluje. Jest w ścisłej piątce najczęściej uprawianych roślin na świecie. Ale czy jest zdrowy? Wokół ziemniaków narosło niestety wiele mitów. Jednym z najczęściej powtarzanych jest ten, który mówi, że są one bardzo kaloryczne. To jednak nie wszystko. Tymczasem ziemniaki są dobre dla serca, jelit czy śledziony.

Ziemniaki - skąd się wzięły?

Ziemniaka znajdziemy na wszystkich kontynentach. Do Europy trafił za sprawą Hiszpanów wracających z konkwisty. Zanim jednak zachwycił smakiem królewskie podniebienia, zdobył serca węgierskich księżniczek i francuskich władców swoim kwiatem. Wpinany we fraki i włosy budził zachwyt. Ponoć król Jan III Sobieski swojej ukochanej Marysieńce, z podróży, w dowód miłości, wysyłał ziemniaki. Uznał je za najpiękniejszy wyraz swoich uczuć.

W ostatnich latach ziemniak nieco rzadziej gości na stołach. Posądza się go o kaloryczność. A niesłusznie, bo ugotowany ziemniak ma raptem 72 kcal, a za złą chlubę odpowiadają dodawane do niego sosy, zasmażki, masło czy śmietana.

Reklama

Polecamy: Nigdy nie łącz z ziemniakami. Dojdzie do fermentacji w żołądku

Ziemniaki - składniki odżywcze

Ziemniaki są bogate w witaminy: C, z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12), A, D i E.

Poza witaminami znajdziemy w nich związki fenolowe o charakterze przeciwutleniaczy. Do tego mikroelementy (jod, żelazo, miedź, cynk i mangan) i makroelementy (fosfor, wapń, magnez, potas, sód).

Czy ziemniaki są dobre dla zdrowia?

Najbardziej cenne ze względu na prozdrowotne właściwości są andyjskie odmiany ziemniaka, o barwnym miąższu, zawierające antocyjany, których ziemniak nie traci nawet po rocznym przechowywaniu czy upieczeniu. Związki te pomagają zapobiegać rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów oraz degradacji siatkówki oka.

Słodycz ziemniaka, z powodu której wielu wyeliminowało go z diety, pozytywnie wpływa na pracę śledziony i trzustki. Szczególnie u tych, którzy nie przyswajają innych węglowodanów wystarczająco dobrze.

Ziemniak łagodzi wszelkiego rodzaju zapalenia. Neutralizuje kwasy w organizmie, co pomaga w przypadku artretyzmu i reumatyzmu.

Sok z ziemniaka stosuje się zewnętrznie na oparzenia, a pije, by obniżyć ciśnienie i wyleczyć wrzody żołądka i dwunastnicy.

Zwalcza również drobnoustroje i korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit.

W Ameryce Południowej, skąd ziemniak pochodzi, był powszechnie znanym lekarstwem stosowanym zewnętrznie na owrzodzenia, egzemy, karbunkuły (czyraki gromadne), obrzęki i bóle oczu.

Ciekawostki na temat ziemniaków

Walory smakowe ziemniaka docenił król Francji Ludwik XVI, który znalazł sposób, by przełamać niechęć chłopów do nowinek. Kazał grodzić plantacje ziemniaka, a na ich straży stawiał wojsko. Fortel okazał się skuteczny. Miejscowa ludność uznała uprawy za cenne, zakasała rękawy i rozkradła bulwy ziemniaka, przyczyniając się tym samym do rozpowszechnienia upraw.

Ziemniak jedzony ze skórką jest jednym z najbardziej kompletnych pod względem odżywczym posiłków, a dowiedli tego na własnej skórze duńscy naukowcy, którzy przez trzy lata żywili się wyłącznie ziemniakami.

Według chińskiej medycyny ziemniaki wzmacniają aspekt Yin organizmu, rozwijając u człowieka wrażliwość, opiekuńczość i współczującą naturę.

Są i tacy badacze, którzy gwałtowny wzrost liczby Europejczyków przypisują właśnie uprawie ziemniaka.

Elżbieta Sawerska

CZYTAJ TAKŻE:

Czarna lista produktów, które szkodzą wątrobie

Ustalono, kto nie powinien jeść ziemniaków. Groźny też groch i kapusta

Pięć zapomnianych dań z ziemniaków

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL