Jedzenie, które powoduje fermentacje w jelitach. Tych połączeń unikaj na talerzu
Wzdęcia oraz silne gazy to nieprzyjemne objawy, które znacząco wpływają na codzienny komfort życia. Specjaliści podkreślają jednak, że ich źródło nie zawsze tkwi w innych chorobach. Zdarza się, że przyczyną jest fermentacja w żołądku, która z kolei spowodowana może być przez nieprawidłową dietę. Jakich produktów należy unikać? Poniżej znajdziesz pełną listę.
Coraz więcej pacjentów zgłasza się do gabinetów lekarskich z nieprzyjemnymi objawami ze strony układu pokarmowego. Chodzi przede wszystkim o silne gazy, wzdęcia czy bóle brzucha. W wielu przypadkach takie objawy nie mają żadnego podłoża chorobowego.
Jedną z możliwych przyczyn takiej sytuacji mogą być nasilone procesy fermentacji w jelitach. Zaburzona fermentacja w zdecydowanej większości przypadków związana jest z nieprawidłową dietą lub nieodpowiednim łączeniem spożywanych produktów. Jak pokazują badania, skuteczną metodą walki z fermentacją w żołądku może być dieta FODMAP.
Dieta FODMAP to skrót od fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols, czyli fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów i polioli. Dieta polega więc wyeliminowaniu z codziennego jadłospisu produktów zawierających krótkołańcuchowe węglowodany oraz fermentujące oligosacharydy. To składniki, które są bardzo źle wchłaniane przez nasz organizm. Może to skutkować problemami z brzuchem, m.in. uporczywymi gazami czy silnymi wzdęciami.
Podczas diety FODMAP należy spożywać głównie produkty o niskiej zawartości sacharydów.
Produkty wskazane w diecie FODMAP to:
- warzywa - papryka, marchew, sałata, ogórki, pomidory, seler, bakłażan, bataty, szczypiorek;
- owoce - dynia, banany, kiwi, mandarynki, winogrona, pomarańcze, truskawki, cytryna, ananas;
- nabiał - mozzarella, parmezan, ser cheddar, ser brie, masło, jaja;
- produkty bez laktozy (np. jogurt czy śmietana);
- drób i ryby;
- pieczywo bezglutenowe, chleb orkiszowy na zakwasie;
- płatki owsiane, płatki ryżowe, makaron bezglutenowy;
- mąka orkiszowa, mąka owsiana;
- orzechy włoskie, orzechy makadamia, orzechy pekan, orzeszki ziemne, orzeszki piniowe, nasiona słonecznika, sezam.
Produkty niewskazane w diecie FODMAP, które powodować mogą fermentację w żołądku:
- warzywa - cebula, czosnek, por, kapusta włoska, brukselka, karczochy, buraki ćwikłowe, kalafior, słodka kukurydza, szparagi;
- owoce - jabłka, gruszki, mango, jeżyny, morele, brzoskwinie, nektarynki, czereśnie, wiśnie, śliwki;
- nabiał - mleko krowie, maślanki, kefiry, jogurty, śmietana, lody,
- pieczywo - chleb żytni, chleb pszenny;
- musli,
- miód, syrop glukozowo-fruktozowy, ksylitol, sorbitol;
- orzechy - orzechy nerkowca, pistacje
Podczas diety FODMAP należy pamiętać również o prawidłowym nawodnieniu. Każdego dnia należy pić minimum 2 litry wody. Najlepiej sprawdzi się woda w temperaturze pokojowej. Alternatywą mogą być ziołowe napary i herbaty bez cukru.
Do codziennej diety warto włączyć także zioła i przyprawy, zwłaszcza kminek, majeranek, miętę, szałwię, tymianek oraz rozmaryn. Podkręcają one smak potraw oraz, co niezwykle istotne, poprawiają trawienie.
Niezwykle ważne może być także włączenie odpowiednich probiotyków, które pozwalają przywrócić równowagę flory bakteryjnej. Najlepszym wyborem będą naturalne składniki. Warto postawić na kiszonki, zwłaszcza kapustę kiszoną, która ze względu na swoje cenne właściwości nazywana jest polskim superfoodem.
Należy pamiętać jednak, że w przypadku bardzo intensywnych objawów, pierwszym krokiem zawsze powinna być wizyta u lekarza, który zleci odpowiednie badania i wykluczy obecność innych chorób. Dopiero w takim przypadku można zgłosić się do dietetyka.
CZYTAJ TAKŻE:
Złogi w jelitach. Jak się ich pozbyć?
Zdrowie mieszka w jelitach. "Ich kondycja wpływa na nasz stan psychiczny"