Pięć powodów, by jeść serek wiejski. Ostatni dla wielu jest najistotniejszy

Jest niedrogi, łatwo dostępny, niskokaloryczny, zawiera dużo białka, dostarcza witamin z grupy B, jest sycący, a do tego wyjątkowo wszechstronny - znakomicie smakuje zarówno na słono, jak i na słodko, można go jeść zarówno na śniadanie, jak i kolację, może stanowić przekąskę prosto z kubeczka, a nawet sprawdzi się na obiad. O jakim produkcie mowa? O serku wiejskim. Jeśli sięgasz po niego rzadko, a może nawet wcale, sprawdź, dlaczego dla innych to obowiązkowy produkt w lodówce.

Serek wiejski ma dużo białka

Dlaczego tak wiele osób sięga po serek wiejski? Jednym z głównych powodów jest duża zawartość białka. Jedno opakowanie serka wiejskiego (200 g) dostarcza ok. 23 g białka. Na sklepowych półkach znajdziemy też serki wiejskie z podwyższoną zawartością białka - wtedy jedno opakowanie może zawierać nawet 30 g białka. 

Białko jest makroskładnikiem, który pomaga rozwijać masę i siłę mięśniową oraz przyspieszać tempo regeneracji powysiłkowej organizmu. Poza tym powoduje większe uczucie sytości - jego zwiększona podaż w diecie będzie skutecznie tłumiła apetyt. Serek wiejski jest chętnie wybierany przez osoby uprawiające aktywność fizyczną i stosujące dietę bogatą w białko w celu rozbudowy tkanki mięśniowej, a także osoby na diecie odchudzającej. Ważne, by po produkty będące źródłem białka sięgali także seniorzy. Niedobór białka jest częsty w tej grupie, a bez odpowiedniej jego ilości organizmowi jest trudniej m.in. walczyć z infekcjami.

Reklama

Serek wiejski zawiera składniki dobre dla kości

W serku wiejskim znajdziemy składniki ważne dla zdrowia kości. Należą do nich przede wszystkim: wapń, fosfor i witamina D. 200 g serka wiejskiego to ok. 220 mg wapnia i 300 mg fosforu. Wapń jest podstawowym materiałem budulcowym kości i zębów, poza tym bierze udział w przewodnictwie bodźców nerwowych, kurczliwości mięśni, jest niezbędny do prawidłowej pracy serca i układu naczyniowego. Do prawidłowego wchłaniania i wykorzystania wapnia przez organizm niezbędna jest odpowiednia ilość witaminy D, ważny dla prawidłowej gospodarki wapniowej jest także odpowiedni stosunek wapnia do fosforu w diecie. Serek wiejski będzie stanowił ważne źródło tych składników w diecie. Warto przy tym zauważyć, że zła dieta (a głównie mała podaż wapna i witaminy D) jest jednym z czynników ryzyka rozwoju osteoporozy.  

W serku wiejskim także witaminy z grupy B, selen czy potas

Serek wiejski jest dobrym źródłem witamin z grupy B, w tym witaminy B12 i witaminy B2, które są istotne m.in. dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Z istotniejszych składników warto wymienić również selen i potas. Selen jest niezbędny do prawidłowej syntezy, aktywacji i metabolizmu hormonów tarczycy, poza tym odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Potas z kolei to pierwiastek odpowiedzialny za prawidłową pracę mięśnia sercowego oraz regulację ciśnienia tętniczego krwi.

Serek wiejski ma niski indeks glikemiczny

Serek wiejski posiada niski indeks i ładunek glikemiczny (IG = 30, ŁG = 0,8). Oznacza to, że jego spożycie nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Serek wiejski może być jedzony przez osoby chorujące na cukrzycę, a także osoby z insulinoopornością.

Jedzenie serka wiejskiego jest dobre dla sylwetki

Serek wiejski jest zalecany na diecie odchudzającej z kilku powodów. Po pierwsze - jest niskokaloryczny. 100 g to niespełna 100 kcal. Wybieraj serki wiejskie bez dodatków, np. owocowych, bo będą zawierały więcej cukru i będą bardziej kaloryczne. Po drugie - jest sycący. Nie tylko zaspokaja głód, ale także utrzymuje uczucie sytości na długo. Po trzecie - jest świetnym źródłem białka. Wykazano, że wysokie spożycie białka znacznie przyspiesza metabolizm i zwiększa liczbę spalanych kalorii.

Serek wiejski - o tym pamiętaj

Dietetycy polecają serek wiejski, jednocześnie jednak zwracają uwagę na zawartość soli w produkcie. Jedno opakowanie serka wiejskiego zawiera zwykle ok. 1-1,4 g soli, co przekłada się na spożycie dużych ilości sodu. Z tego powodu osoby chorujące m.in. na nadciśnienie tętnicze powinny ograniczyć częstość spożycia serka wiejskiego. Niektórzy producenci mogą używać mniejszej ilości soli w swoich produktach, dlatego zawsze przed zakupem warto zerknąć na skład.

CZYTAJ TAKŻE: 

Doskonałe dla mózgu, mięśni, kości i wzroku. Tyle jajek dziennie możesz zjeść

Wskazują, że powinniśmy ograniczyć spożycie masła. Podali powody

Jedna z najzdrowszych sałatek na świecie. Majonezu w niej nie uświadczysz

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: serek wiejski | białko | najlepsze źródła białka | odchudzanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL